НСЖУ вимагає заборонити силовим структурам бити і затримувати  журналістів

НСЖУ вимагає заборонити силовим структурам бити і затримувати журналістів

27 Січня 2014
3868

НСЖУ вимагає заборонити силовим структурам бити і затримувати журналістів

3868
НСЖУ вимагає заборонити силовим структурам бити і затримувати  журналістів
НСЖУ вимагає заборонити силовим структурам бити і затримувати  журналістів

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловлює обурення численними фактами побиття працівників ЗМІ, які за останні дні сталися в багатьох областях України та вимагає керівництво силових відомств негайно припинити насильство над журналістами й заборонити співробітникам силових структур бити і затримувати представників медіа. Про це йдеться в офіційній заяві організації.

 

У заяві НСЖУ перераховує випадки побиття журналістів чи знищення їх апаратури під час висвітлення штурмів  органів місцевої влади у Черкасах, Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Миколаєві.  За наданою НСЖУ інформацією, отриманою від постраждалих журналістів, силовики застосовували сили до представників ЗМІ цілеспрямовано.

 

«За свідченням наших колег, спецпризначенці як в столиці, так і в регіонах, цілеспрямовано застосовують силу до журналістів, забороняючи проводити зйомку. Журналістські посвідчення, ідентифікаційні жилети з написом «Преса», фото- та відеоапаратура стали не захистом, а подразнювальним фактором», - йдеться у заяві.

 

Також НСЖУ закликала журналістів із регіонів проявити максимальну солідарність та підтримувати одне одного.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви повністю:

 

«Насилля над журналістами охопило вже й регіони (Заява НСЖУ)

 

Національна спілка журналістів України висловлює обурення численними фактами побиття працівників ЗМІ, які за останні дні сталися в багатьох областях України. Якщо недавно масові прояви насильства по відношенню до наших колег відбувалися у столиці, то зараз під час масових акцій у регіонах силовики жорстоко б'ють журналістів та нищать їхню апаратуру.

 

Так, в ніч на 27 січня в Черкасах «беркутівці» побили журналіста телеканалу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Його журналістське посвідчення демонстративно затоптали і почали наносити удари. Заступившись за свого колегу, постраждав і оператор черкаського телеканалу «Вікка» Сергій Єфімов - йому розбили відеокамеру. Також цього дня в Черкасах було побито двох працівників Польського громадського телебачення «Белсат» Сергія Марчука та Юрія Висоцького. Раніше в Черкасах було жорстоко побито і затримано оператора сайту 0472.ua Олега Огілька та розбито професійну відеокамеру.

 

У Донецьку було побито знімальну групу телеканалу «Донбас». У кореспондента каналу Юлії Міншакірової невідомі молоді люди намагалися вибити мікрофон, оператору Ігорю Монастирьову було нанесено декілька ударів у голову і тулуб, здійснювалися спроби вирвати телекамеру. У Дніпропетровську поранено двох операторів 34 каналу. Оператори вели зйомки у світловідбивних жилетах з надписом «Преса».  Також тут закидали камінням знімальну групу телеканалу ICTV. Оператора поранено у шию, камеру розбито. Серед травмованих опинилися й кореспондентка 9 каналу Ольга Владімірова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька.

 

У Запоріжжі постраждав журналіст Юрій Гудименко, напали також на фотогорафа «Укріноформу» Дмитра Смольєнка. Йому розбили голову і розтрощили апаратуру вартістю 8 тисяч доларів. 

 

У Миколаєві було здійснено напад на журналіста НікВесті Олега Деренюгу, а міліція навіть не зробила спроби допомогти.

 

За свідченням наших колег, спецпризначенці як в столиці, так і в регіонах, цілеспрямовано застосовують силу до журналістів, забороняючи проводити зйомку. Журналістські посвідчення, ідентифікаційні жилети з написом «Преса», фото- та відеоапаратура стали не захистом, а подразнювальним фактором.

 

НСЖУ обурена діями представників правоохоронних органів та вимагає керівництво силових відомств негайно припинити насильство над журналістами. У місцях масових акцій журналісти перш за все виконують свій професійний обов'язок. Закликаємо зупинити таке свавілля та заборонити співробітникам силових структур бити і затримувати представників медіа.

 

У цей відповідальний час просимо колег з регіонів проявити максимальну солідарність та підтримувати одне одного».

 

Нагадаємо, 27 січня у Черкасах  під час розгону мітингу коло Обласної державної адміністрації «Беркут» жорстоко побив журналіста каналу «Інтер»  Станіслава Кухарчука. Оператору ТРК «Вікка» Сергію Єфімову розбили камеру. Також постраждали двоє працівників польського каналу «Белсат», які є членами Польської спілки журналістів. Сергій Марчик був поранений «беркутівцями», а Юрія Висоцького затримали. 

 

Як писала «Детектор медіа», 26 січня у Дніпропетровську  травми під час простистояння між прихильниками євроінтеграції та «тітутшками» здобули троє журналістів. У двох працівників 34-го каналу стріляли з травматичної зброї, їхні камери пошкоджено. В знімальну групу ICTV полетіло каміння. Оператора поранено у шию, камеру розбито. Також постраждали кореспондентка 9 каналу Ольга Владімірова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька.

 

У Запоріжжі невідомі вдарили журналіста Юрія Гудименко  дубинкою по руці, внаслідок чого у нього зламаний палець. У Миколаєві на журналіста НікВесті Олега Деренюгу напали на мітингу Партії регіонів, коли він знімав бійку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду