Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат

Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат

25 Грудня 2013
6474

Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат

6474
Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат
Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат

Адвокат Олександр Заруцький вважає невмотивованим кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України за фактом нападу на журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол. Таку думку він висловив у коментарі «Детектор медіа».

 

«Тут явний злочин проти здоров'я, а якщо знали, що ще і журналіст, - тоді може бути навіть сукупність. Для того, аби було хуліганство, необхідно щоб для нападу особа використала нікчемний або мізерний привід. В іншому випадку, - це заздалегідь спланована дія, яка значно більш "серйозна" ніж дії, обумовлені особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом», - вважає пан Заруцький.

 

Адвокату наразі складно сказати, за якою статтею доречніше було б відкривати провадження. «Кваліфікація злочину залежить від обставин справи, від того, з якою метою було здійснено злочин - хотіли залякати чи ні, знали, що журналіст, чи ні, від ступеня тяжкості ушкоджень», - пояснює він.

 

Однак пан Заруцький однозначно не вбачає в діях нападників хуліганства. «Хуліганство - це більш імпульсивні дії. У хуліганстві не завжди є мета спричинити ушкодження. У даному ж випадку тривалість дій у часі (стеження, переслідування) вказує не лише на бажання проявити зухвалість, а й на продовження зухвалих дій», - каже юрист.

 

Пан Заруцький не виключає перекваліфікації провадження і зміни статті. З його слів, правоохоронці зазвичай намагаються відкривати провадження за менш «тяжкими» статтями (не з розділу «Злочини проти життя та здоров'я»), доки немає результатів судово-медичної експертизи.

 

Нагадаємо, в ніч на 25 грудня на бориспільській трасі невідомі жорстоко побили журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол після того, як її переслідували на машині та вдарили машину кілька разів кузовом. За фактом побиття міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Хуліганство».

 

Увечері 25 грудня в МВС повідомили, що встановлено трьох осіб, причетних до нападу на Тетяну Чорновол, двоє з них затримані, з ними проводять слідчі дії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6474
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду