detector.media
25.12.2013 19:49
Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат
Напад на Чорновол не є хуліганством – адвокат

Адвокат Олександр Заруцький вважає невмотивованим кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України за фактом нападу на журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол. Таку думку він висловив у коментарі «Детектор медіа».

 

«Тут явний злочин проти здоров'я, а якщо знали, що ще і журналіст, - тоді може бути навіть сукупність. Для того, аби було хуліганство, необхідно щоб для нападу особа використала нікчемний або мізерний привід. В іншому випадку, - це заздалегідь спланована дія, яка значно більш "серйозна" ніж дії, обумовлені особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом», - вважає пан Заруцький.

 

Адвокату наразі складно сказати, за якою статтею доречніше було б відкривати провадження. «Кваліфікація злочину залежить від обставин справи, від того, з якою метою було здійснено злочин - хотіли залякати чи ні, знали, що журналіст, чи ні, від ступеня тяжкості ушкоджень», - пояснює він.

 

Однак пан Заруцький однозначно не вбачає в діях нападників хуліганства. «Хуліганство - це більш імпульсивні дії. У хуліганстві не завжди є мета спричинити ушкодження. У даному ж випадку тривалість дій у часі (стеження, переслідування) вказує не лише на бажання проявити зухвалість, а й на продовження зухвалих дій», - каже юрист.

 

Пан Заруцький не виключає перекваліфікації провадження і зміни статті. З його слів, правоохоронці зазвичай намагаються відкривати провадження за менш «тяжкими» статтями (не з розділу «Злочини проти життя та здоров'я»), доки немає результатів судово-медичної експертизи.

 

Нагадаємо, в ніч на 25 грудня на бориспільській трасі невідомі жорстоко побили журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол після того, як її переслідували на машині та вдарили машину кілька разів кузовом. За фактом побиття міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Хуліганство».

 

Увечері 25 грудня в МВС повідомили, що встановлено трьох осіб, причетних до нападу на Тетяну Чорновол, двоє з них затримані, з ними проводять слідчі дії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY