Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд редакції газети «Бульвар Гордона»

Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд редакції газети «Бульвар Гордона»

24 Грудня 2013
6240

Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд редакції газети «Бульвар Гордона»

6240
Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд редакції газети «Бульвар Гордона»
Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд редакції газети «Бульвар Гордона»

Комісія з журналістської етики (КЖЕ), розглянувши заяву громадян Ольги Школенко, Володимира Тетерука та Олени Труханової щодо порушення етичних норм журналістики, оголосила редакції газети «Бульвар Гордона» громадський осуд. Про це йдеться на сайті Комісії.

 

У скарзі заявники стверджують, що очолюване Дмитром Гордоном видання публікує недостовірні та принизливі дані щодо заявників, що не лише перешкоджає їх підприємницькій діяльності, а й принижує їх честь та гідність.

 

До компетенції Комісії скарга належить лише в частині звернення, що стосується публікації «Увага - розшук!», надрукованій у газеті «Бульвар Гордона» у рубриці «Кримінал» від 23 липня 2013 року № 30 (430) на сторінці 15-16. Публікація здійснена без зазначення автора.

 

Проаналізувавши зміст публікації і розглянувши скаргу в цілому, Комісія дійшла висновку про наявність порушень кількох положень Етичного кодексу українського журналіста. А саме у публікації порушено право заявників на приватність, публічно представлено особу винуватою до того, як її було визнано такою судом; факти, судження та припущення у публікації не були відокремлені; у публікації взагалі не наведені точки зору тих, хто став об'єктом журналістської критики.

 

У відповідь на запит Комісії, редакція газети наполягає на своєму праві називати заявників злочинцями, не надаючи ніяких доказів чи аргументів.

 

З огляду на зазначене вище, Комісія: «розцінює оголошення розшуку заявників та публікацію їх персональних даних як грубе порушення пункту 3 Етичного кодексу українського журналіста, а саме: "Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини"; вбачає у звинуваченні заявників у шахрайстві порушення пункту 4 Етичного кодексу українського журналіста, а саме: "Журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду"; звертає увагу редакції на необхідність чіткого відокремлення фактів від судження автора публікації та його припущень відповідно до пункту 9 Етичного кодексу українського журналіста, а саме: "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного"; звертає увагу редакції на необхідність надання заявникам можливості представити свою точку зору відповідно до пункту 3 Етичного кодексу українського журналіста, а саме: "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об'єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано"».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду