Депутати хочуть, щоб уряд відшкодував збитки постраждалим журналістам

19 Грудня 2013
2821

Депутати хочуть, щоб уряд відшкодував збитки постраждалим журналістам

2821
Депутати хочуть, щоб уряд відшкодував збитки постраждалим журналістам

Народні депутати Юрій Стець, Олена Кондратюк (обоє - «Батьківщина»), Ірина Геращенко (УДАР) і Петро Порошенко (позафракційний) рекомендують Кабінету Міністрів протягом десяти днів створити комісію з питань відшкодування шкоди журналістам, постраждалим під час висвітлення подій 29 листопада -2 грудня в Києві. Відповідний проект постанови вони зареєстрували 18 грудня. Про це пише газета «Коммерсантъ-Украина».

 

Автори відзначають, що жертвами насильства стали 45 представників ЗМІ, у тому числі 8 іноземних журналістів : «У багатьох була пошкоджена апаратура, люди з травмами різного ступеня тяжкості перебувають на амбулаторному лікуванні та у медичних закладах».

 

«Наше завдання не тільки домогтися виплат постраждалим журналістам, але й того, щоб влада визнала порушення, допущені міліцією стосовно працівників ЗМІ. МВС фінансується з держбюджету, а значить, компенсувати неправомірні дії його співробітників треба також із бюджету», - пояснив виданню Юрій Стець. За його словами, необхідно відправити у відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, а також притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто віддавав незаконні накази бійцям «Беркута», через дії яких постраждали журналісти.

 

Пан Стець додав, що говорити про конкретні суми виплат до розгляду питання в бюджетному комітеті Ради передчасно. Крім того, він зазначив, що не всі журналісти приймуть ці компенсації, оскільки держава після всіх подій, що відбулися «втратила в їхніх очах легітимність».

 

Радник президента, народний депутат Партії регіонів Ганна Герман заявила виданню, що уряд може виплатити компенсації, після того як «президент привіз із Москви дуже вигідні для України угоди». Пані Герман зазначила, що один з авторів ініціативи, Петро Порошенко, «міг би й сам компенсувати збиток потерпілим журналістам». «Проте буде правильно, якщо цей благородний жест зробить держава. Справа не в грошах, справа в тому, що слід показати, як ми цінуємо роботу журналістів, навіть якщо часом не згодні з їх точкою зору», - резюмувала пані Герман.

 

Партнер правової групи «Павленко і Побережнюк» Олександра Павленко вважає, що питання компенсації постраждалим журналістам доречніше розглядати в суді. «Якщо людина, яка заподіяла шкоду журналісту, відома - значить, вона й буде відповідачем за позовом. Якщо "Беркут" діяв у масках, значить, відповідачем буде МВС» , - пояснила вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2821
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду