Відкрито кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності 12 журналістів на акціях протесту

Відкрито кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності 12 журналістів на акціях протесту

6 Грудня 2013
6399

Відкрито кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності 12 журналістів на акціях протесту

6399
Відкрито кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності 12 журналістів на акціях протесту
Відкрито кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності 12 журналістів на акціях протесту

Відкрито кримінальні провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» щодо 12 журналістів, які постраждали під час акцій протесту в Києві. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, йдеться на сайті депутата.

 

Незабаром, за інформацією пана Томенка, ще 11 журналістів мають подати заяви про перешкоджання їхній професійній діяльності.

 

«Наше завдання - домогтися, щоб по кожному випадку побиття журналістів була відкрита кримінальна справа не щодо нанесення тілесних ушкоджень, а щодо перешкоджання професійній діяльності. Тому що 171-ша стаття ККУ ухвалювалася з метою захистити право журналіста на професію та виключити можливість залякування. Тому, якщо журналіст потрапляє в критичну ситуацію, де має місце фізичне насильство, перша версія, яка аналізується - це перешкоджання його професійній діяльності, а вже потім - решта версій чи аргументів. Тому наше завдання - простежити, щоб як мінімум ці 23 справи проходили в цьому контексті», - зазначив пан Томенко.

 

За його словами, ще 17 журналістів, до яких звертались працівники робочої групи комітету з питань свободи слова, через різні обставини не будуть подавати заяви до органів правопорядку. З кількома журналістами, зокрема із зарубіжними кореспондентами, не вдалося зв'язатися. Скоріше за все, вони будуть діяти автономно, припустив голова комітету.

 

Микола Томенко поінформував, що із загальної кількості травмованих журналістів семеро потребують матеріальної допомоги. Він нагадав, що з ініціативи Комітету з питань свободи слова та інформації Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України відкрили рахунок для надання допомоги потерпілим журналістам.

 

«Фонд працює, вже почали надходити перші внески, і в понеділок ми проведемо засідання наглядової ради цього фонду, щоб почати перші виплати на лікування тим журналістам, які потерпіли від насильства на євромайдані», - зазначив пан Томенко.

 

Одержувач платежу: Всеукраїнська професійна спілка «НМПУ»

Поточний рахунок: 26002000015722

Ідентифікаційний код (ЄДРПОУ): 33400078

МФО: 300023

Банк: КМФ АКБ «Укрсоцбанк» у м. Києві

* Призначення платежу - «благодійний внесок для допомоги постраждалим журналістам»

Розподіл коштів, що надійшли на рахунок, буде здійснюватися за рішенням наглядової ради фонду.

 

Нагадаємо, понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві. З-поміж іншого, журналістів били бійці спецпідрозділу МВС «Беркут». Більшість постраждалих представників ЗМІ переконані, що спецзагін міліції цілеспрямовано так діяв щодо них.

 

Прокуратура Києва проводить розслідування за зверненнями представників мас-медіа щодо подій 1 грудня на вулиці Банковій, коли під час штурму Адміністрації президента постраждали представники ЗМІ.

 

У період з 21 листопада по 3 грудня до міліції надійшла 31 заява від представників засобів масової інформації про вчинення проти них правопорушень на акціях протесту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6399
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду