На Харківщині псевдо-ЗМІ видали більше 1500 клопотань про дозвіл носіння зброї

На Харківщині псевдо-ЗМІ видали більше 1500 клопотань про дозвіл носіння зброї

12 Листопада 2013
5450
12 Листопада 2013
16:21

На Харківщині псевдо-ЗМІ видали більше 1500 клопотань про дозвіл носіння зброї

5450
На Харківщині псевдо-ЗМІ видали більше 1500 клопотань про дозвіл носіння зброї
На Харківщині псевдо-ЗМІ видали більше 1500 клопотань про дозвіл носіння зброї

Прокуратура Харківської області виявила низку псевдо-ЗМІ, за клопотанням яких видавалися дозволи на носіння травматичної зброї. Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

 

За словами начальника відділу прокуратури області Володимира Іванова, Управління громадської безпеки ГУ МВС України в області видало понад 1500 дозволів на носіння травматичної зброї особам, які нібито є позаштатними кореспондентами різних ЗМІ.

 

В ході перевірки законності видачі цих дозволів виявлено непоодинокі порушення. Зокрема, у прокуратурі встановили, що на території області існувала низка комерційних структур, що були зареєстровані як засоби масової інформації, проте жодної журналістської діяльності не проводили.

 

Редактори таких видань надавали громадянам довідки про те, що ті є позаштатними кореспондентами, та направляли клопотання до Управління громадської безпеки про видачу дозволу на носіння травматичної зброї. Таким чином діяли газети «Городское собрание», «Харьковский вестник» і «Політ прецедент».

 

За фактом незаконної діяльності останнього псевдо-ЗМІ наразі розпочате кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 358 (підроблення посвідчення або іншого офіційного документа). Санкція статті передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або до 2 років обмеження волі.

 

Окрім цього, прокуратура заявляє, що  відповідно до законодавства, особи, які отримують дозвіл на користування травматичною зброєю, мають попередньо пройти навчання (теоретичні основи, вогневу підготовку, надання медичної допомоги). Прокурорська перевірка Харківської філії ДП МВСУ «Інформ-ресурси», яке мало право проводити такі навчання, виявила, що підприємство не має спеціального приміщення для проведення вогневої підготовки. Співробітники філії вносили до офіційних документів завідомо неправдиві дані про проходження особами, що отримують дозволи, повного курсу навчання. Так, понад 250 осіб отримали дозволи на носіння травматичної зброї без практичних навичок поводження з нею.

 

Відомості про зазначене правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 366 КК України (службове підроблення). Досудове слідство триває.

 

Наразі прокуратурою області підготовлено подання начальнику ГУ МВС України в області про усунення порушень законодавства в діяльності Управління громадської безпеки.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду