Міліція звинуватила «Гроші» в поширенні недостовірної інформації через те, що журналісти заявили про бездіяльність міліції

8 Листопада 2013
5831
8 Листопада 2013
10:10

Міліція звинуватила «Гроші» в поширенні недостовірної інформації через те, що журналісти заявили про бездіяльність міліції

5831
Міліція звинуватила «Гроші» в поширенні недостовірної інформації через те, що журналісти заявили про бездіяльність міліції

Столична міліція звинуватила програму «Гроші» на каналі «1+1» в поширенні недостовірної інформації, оскільки журналісти не звернулися по коментар до прес-служби міліції. Головний редактор «Грошей» Максим Сухенко натомість повідомив, що «Гроші» зверталися до голови райвідділку, а крім того мають свідчення правдивості своєї інформації від інших героїв матеріалу.

 

Відділ зв'язків з громадськістю (ВЗГ) ГУ МВС у місті Києві поширив увечері 7 листопада повідомлення, у якому звинуватив програму «Гроші» в поширенні неперевіреної та недостовірної  інформації та порушенні норм чинного законодавства і правил журналістської етики.

 

Претензії столичної міліції викликав сюжет «Грошей» від 5 листопада «Як "чорні доглядальники" прискорюють смерть своїх підопічних», героїнею якого стала київська літня жінка, про зникнення якої заявили її подруги. Як з'ясували журналісти, її утримують в селі біля молдавського кордону проти її волі, відібравши її київську квартиру. У своєму сюжеті журналісти «Грошей» звернулися до Генеральної прокуратури з вимогою втрутитись у ситуацію та відреагувати на бездіяльність міліції.

 

 

«Під час підготовки сюжету, журналістка не звернулась до ВЗГ ГУМВС України в місті Києві за офіційним коментарем з приводу зазначеної ситуації. Натомість, в тексті було використано ряд формулювань, які в очах громадян створюють негативний образ правоохоронців та значно викривляють ситуацію, яка насправді склалась. Так, була поширена інформація про те, що "...міліція не реагує на зникнення живої людини..."», - заявили у ВЗГ.

 

На думку головного редактора програми «Гроші» Максима Сухенка, позиція міліції виглядає дивною. «Попри те, що, як зазначає ВЗГ ГУ МВС у м. Києві, ми не зверталися до них по офіційний коментар, це не означає, що ми порушили норми чинного законодавства і журналістської етики. Наша журналістка зустрічалася з головою РУВС, який, власне, курував цю справу, спілкувалася з ним. І в ході розмови, коли він категорично відмовлявся розповідати, де перебуває зникла жінка, і вів себе досить агресивно, вона представилася, назвалася журналісткою програми «Гроші» каналу «1+1». Після цього їй фактично дали адресу жінки», - розповів він.

 

«У голови РУВС була повна можливість озвучити свою позицію, але після цього він фактично втік, - наголосив пан Сухенко. - Тому не доводиться говорити, що ми не дали можливості міліції висловити свою позицію. Робота журналіста полягає не в тому, щоб отримувати коментарі прес-служб, а знаходити героїв. Ми цього героя знайшли, ми з цією людиною поспілкувалися. Його коментар, такий як він був, у сюжеті є».

 

За офіційною інформацією міліції, 07.10.2013 року до Деснянського районного управління столичної міліції звернувся мешканець столиці із заявою про зникнення його двоюрідної сестри. Відповідно до чинного законодавства його заяву було зареєстровано. В подальшому, в ході проведення перевірки, співробітниками міліції було встановлено місце знаходження мешканки Деснянського району, 1948 року народження. Також, працівниками відділу карного розшуку було здійснено службове відрядження за місцем її перебування. «Де під час спілкування з правоохоронцями, жінка наголосила на тому, що ніхто її насильно не утримує», - заявили в міліції.

 

За даними міліції, зникла жінка проживає у батьків племінниці свого першого чоловіка та задоволена доглядом за собою, про що вона письмово засвідчила. Також співробітниками міліції було опитано власників та мешканців будинку, в якому проживає пенсіонерка. Про результати проведеної перевірки заявника було письмово повідомлено. «Тож інформація про нібито не реагування міліції та ігнорування звернень в даній ситуації загалом не відповідає дійсності», - резюмували в міліції.

 

Тим часом пан Сухенко надав «Телекритиці» розшифровки уривків вихідного відео, які ще зберігаються в редакції «Грошей», у яких зникла пенсіонерка розповідає про те, як її обманули.

 

«Розмова з Єлизаветою Павлівною:

- Наташа сказала, що відсудить квартиру і буде доглядати за вами?

- Да.

- Ну а що натомість?

- Натомість вона своїх усіх поселила... Всех поселила. И вещи были, и все, Наташа все забирала, и своих...

- Ви давали їй дозвіл на це?

- Нет... То, что они хотели, то они и делали. Я была никакая.

А документы они везде оформляли... Все закрывали, и все документы были у них.

- Ви просили: видайте мені мої документи?

- Я все время жаловалась...

- Ви фактично залишилися без документів?

- Да.

- Не могли їх вигнати з дому?

- Да.

- Ви викликали міліцію?

- Викликала...Но она делала так, что она заберет их к себе в ту комнату, и я опять никакая. И все у них то самое.

- Ви знаєте, що вашу пенсію зараз отримує хтось, а не ви?

- Да.

- Ви з цим погоджуєтеся?

- Нет, конечно... Но что я могу делать?..

Я вышла как-то один раз на улицу, и Наташа... И Наташа все забрала... Она забрала! Я на нее не могу смотреть. Она все забрала...

 

Розмова журналістки з Наталією, яка визнає, що за живої власниці квартири прописала у столичну квартиру 4-х людей:

- А що, вам квартира треба?

- А що вам від цієї жінки-інвалідки? Вона навіть не може в туалет стати.

- Ви хочете квартиру?

- Я не дам вам! Поняли!..

Ця жінка неадекватна. Вона не може контролювати свої мислі і вам розказувать.

...Я відсуджувала квартиру для себе....

- Сколько людей, кроме Лизы, живет в этой квартире?

- Нас 4: дочка, я, зять и чоловік».

 

ВЗГ ГУ МВС України повідомив, що з метою проведення перевірки інших відомостей, викладених у сюжеті, підготував відповідні звернення до керівництва телепроекту «Гроші» з проханням надати відеоматеріали, які використовувались під час підготовки сюжету. Пан Сухенко підтвердив, що міліція вийшла з ним на зв'язок, і вони намагаються в цивілізований спосіб передати один одному матеріали та спробувати розібратися в цій справі.

 

«Відеоматеріали є власністю каналу. Якщо міліція робить офіційний запит, то є певна процедура передачі відеоматеріалів. Сьогодні ми отримали запит про передачу відео, і щойно його зареєстрували в приймальні, як вони роблять заяву, що ми порушуємо законодавство, - розповів головред «Грошей». - Наш телеканал ніколи не відмовлявся співпрацювати з міліцією. Тим паче, що ми хочемо цю людину звільнити з рабства, але не маємо таких можливостей. Ми вважаємо, що справа досі не завершена, що людину, яка має квартиру в Києві, утримують у сараї біля молдавського кордону. Ми готуємо про це другий сюжет».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду