Генпрокуратура закрила вісім справ щодо перешкоджання журналістській діяльності

Генпрокуратура закрила вісім справ щодо перешкоджання журналістській діяльності

7 Листопада 2013
5382
7 Листопада 2013
15:19

Генпрокуратура закрила вісім справ щодо перешкоджання журналістській діяльності

5382
Генпрокуратура закрила вісім справ щодо перешкоджання журналістській діяльності
Генпрокуратура закрила вісім справ щодо перешкоджання журналістській діяльності

Інститут масової інформації (ІМІ) отримав відповідь від Генеральної прокуратури України (ГПУ) на петицію про перешкоджання роботі журналістів , подану 16 вересня від імені журналістських організацій до МВС та ГПУ петицію з переліком випадків фізичної агресії проти співробітників ЗМІ за 2013 рік.

 

У петиції ІМІ йшлося про 21 резонансну справу, пов'язану із перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів. Ця петиція була також проголошена 22 жовтня на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів.  

 

На петицію журналістських організацій відповів заступник начальника управління з нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні ГПУ Юрій Севрук.

 

У відповіді Генпрокуратури йдеться, що 19 із 21 справ внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Не внесено справи за заявами: головного редактора газети «Свобода» (м. Житомир) В. Котенка (на працівників спецпідрозділу «Грифон»), оскільки «в ході перевірки не встановлені дані, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення», та Д. Костюкова (російський фотограф, побитий при висвітленні діяльності руху Femen), оскільки «Костюков Д.О. вчинив злісну непокору працівникам органів міліції», і був притягнутий до адміністративної відповідальності». Обидва заявники невнесення їх справ до ЄРДР не оскаржували.

 

Вісім проваджень про перешкоджання журналістській діяльності було закрито, зокрема:

-конфлікт знімальної групи ТОВ «Інтерпрофіт» з представниками департаменту безпеки ПАТ «Азот» (м. Черкаси, 4 квітня 2013 р.);

-конфілікт знімальної групи ТРК «Неаполь» під час похорон мера Симеїза в м. Сімферополь 2 лютого 2013 р. зі співробітниками охоронної фірми;

-інцидент 26 квітня 2013 р. в дельфінарії м. Севастополь;

- пошкодження авто працівника газети «Старий центр» в с. Богданівка Броварського р-ну Київської обл. 28 травня 2013 р.;

- конфлікт 30 травня 2013 р. між журналістом газети «Керченський півострів» та працівником фірми «Автотрейд» в м. Керч;

-конфлікт між працівниками міліції та журналістом «5 каналу» Андрієм Ковальовим 18 липня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві;

-конфлікт між працівниками міліції та фоторокором М.Требуховим 26 липня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві;

-конфлікт між працівниками міліції та знімальною групою «5 каналу» 25 серпня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві.

 

Наразі, у слідчих органах триває розслідування десятьох справ, у двох випадках повідомлено про підозру:

- у кримінальному провадженні за фактом порушення законній професійній діяльності головному редактору «Трускавецької газети» Р. Солонцю та спричинення легкого тілесного ушкодження за ч. 1. ст. 171, ч. 1. ст. 125 КК України.  Розслідування триває;

-за фактом побиття програми «Объектив новостей» Б.Буцевича (м. Харків). Підозрюваний оголошений в розшук.

 

Ще в одній справі щодо перешкоджання професійній діяльності оператору телеканалу СБТ А.Шоломницькому підготовлено повідомлення про підозру, але не вручено «через хворобу правопорушника», - йдеться у відповіді ГПУ.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду