Закривши справу про побиття Віталія Лазебника, слідчий  заперечив свободу слова – адвокат

Закривши справу про побиття Віталія Лазебника, слідчий заперечив свободу слова – адвокат

15 Жовтня 2013
2845

Закривши справу про побиття Віталія Лазебника, слідчий заперечив свободу слова – адвокат

2845
Закривши справу про побиття Віталія Лазебника, слідчий  заперечив свободу слова – адвокат
Закривши справу про побиття Віталія Лазебника, слідчий  заперечив свободу слова – адвокат

Людмила Опришко, юрист Інституту Розвитку Регіональної Преси (ІРРП) і адвокат журналіста Віталія Лазебника, якого 4 травня минулого року побив під час виконання редакційного завдання директор київського парку «Перемога» Олександр Товстоног, заявила, що закриття справи свідчить про відверте нехтування з боку  слідчого відділку міліції цінностями свободи слова.  Про це медіаюрист заявила в інтерв'ю, опублікованому на сайті ІРРП.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», справу про нанесення тілесних ушкоджень фотокореспонденту Віталію Лазебнику, відкриту за ст. 296 «хуліганство», було закрито. При цьому слідчі не поінформували про закриття справи ані журналіста, ані адвоката потерпілого. Лише у відповідь на запит Людмили Опришко 10 жовтня слідчий відділ Дніпровського РУ гуМВС  України повідомив, що справу закрито ще 9 вересня. Старший слідчий Дніпровського райвідділу,  майор міліції О.Нежур мотивував своє рішення  тим, що в діях нападника «відсутня така кваліфікуюча ознака, як мотив явної неповаги до суспільства».

 

«Фактично, слідство звело інцидент до особистих взаємовідносин Віталія і директора парка. Хоча сам факт їхньої першої зустрічі відбувся саме в той день, під час протестів проти будівництва храму «Всіх Святих Воїнів» у парку, який Віталія запросили висвітлити як фотокора. Але навіть визнаючи те, що директор парку Олександр Товстоног застосував насильство проти людини, слідство не побачило в його діях складу злочину», -  вказала Людмила Опришко, яка представляла інтереси потерпілого Віталія Лазебника у цій справі.

 

Медіаюрист вбачає велику, хоча й приховану проблему у тому,  чому слідство виправдало агресію проти журналіста і зробило висновок, що у цьому немає неповаги до суспільства.  «Міліція не розуміє важливість функцій і задач журналіста для існування демократичного суспільства. Вона не вбачає суспільного інтересу в тому, щоб люди, які стоять на варті свободи слова, були захищені. По великому рахунку, формулювання, яким слідчий відділ користується у своїй відповіді, є запереченням цінності свободи слова», - впевнена юрист. 

 

Раніше Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) заявила, що вважає закриття кримінального провадження у справі побиття фотожурналіста Віталія Лазебника, якого 4 травня 2012 року під час виконання службових обов`язків побив металевим прутом директор парку «Перемога»  Олександр Товстоног, ганьбою для співробітників Дніпровського райвідділу міліції Києва.

 

Нагадаємо, 4 травня минулого року фотожурналіста News.tochka.net Віталя Лазебника побив директор київського парку «Перемога» Олександр Товстоног. Фотограф знімав знесення незаконного будівництва церкви в парку. Несподівано зі спини на нього напав чоловік і почав бити металевим прутом по голові. При цьому Віталій Лазебник, за його словами, кілька разів вигукнув, що є журналістом, та продемонстрував редакційне посвідчення. Попри це директор продовжував його бити. Разом з адвокатом Людмилою Опришко журналіст двічі подавав заяву щодо оскарження дій нападника за 171-ю статтею (перешкоджання журналістькій діяльності). Йому було відмовлено.

 

Інцидент зафіксований на фото і відео.

 

Справа про побиття Віталія Лазебника - під контролем в Адміністрації Президента України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду