«Львівська хвиля»: ні нашим, ні вашим

«Львівська хвиля»: ні нашим, ні вашим

2 Жовтня 2013
7298

«Львівська хвиля»: ні нашим, ні вашим

7298
Протистояння між колективом служби новин і директоркою суспільно-інформаційних програм закінчилося тотальним звільненням. Львівську радіостанцію обіцяють перезавантажити під керівництвом авторитетного фахівця
«Львівська хвиля»: ні нашим, ні вашим
«Львівська хвиля»: ні нашим, ні вашим

Радіостанція «Львівська хвиля» поки що працюватиме без новин. Але й без Оксани Колодрубець - директора суспільно-інформаційних програм, проти якої виступив колектив служби новин. Як уже повідомляла «Детектор медіа», керівництво радіостанції ухвалило компромісне рішення: Оксана Колодрубець подала заяву про звільнення за власним бажанням, однак журналістів, які звільнились через конфлікт із нею, на роботі не поновили. Вони зможуть узяти участь у конкурсі на вільні вакансії.

 

Конфлікт між працівниками служби інформації «Львівської хвилі» та директоркою відділу суспільно-інформаційних програм Оксаною Колодрубець розвивався бурхливо: 26 вересня було звільнено Ірину Сало, 27-го новинарі не вийшли в ефір і згодом звільнились, а 28-го решта творчого колективу висловила їм підтримку, заявивши про готовність піти з радіостанції. Загалом близько тридцяти осіб вимагали відставки Оксани Колодрубець і поновлення п'ятьох співробітників служби новин.

 

Що ж сталося? «Це були внутрішні питання. В колективі десь не порозумілися між собою працівники. Для чого це виносити на загал, я, чесно кажу, до цього часу не можу зрозуміти», - коментував 28 вересня гендиректор «Львівської хвилі» Віктор Іваницький. Скептики називали те, що відбулося на радіостанції, «бабською сваркою». Новинарі, натомість, мають інше пояснення: протест проти зайвої ланки в управлінні редакцією, нав'язаної власником.

 

Атмосфера в редакції була напруженою віддавна, але приводом для ескалації конфлікту стало звільнення Ірини Сало. «Мене покликав гендиректор (Віктор Іваницький. - Авт.) і сказав: "Ірино, вас попросив власник відпочити". Я питаю: "В сенсі - відпочити? День-два?". Одним словом, мене ніби звільняють. Напередодні цієї історії у мене був конфлікт з Оксаною Колодрубець», - розповідає Ірина, яка працювала на «Львівській хвилі» репортером і випусковим редактором від початку 2013 року.

 

Подібні звільнення не є типовими для радіостанції. «Львівська хвиля» - не брендове, а особистісне радіо, впізнаваність якого тримається на ведучих. Люди тут працюють десятиліттями, а колектив дуже згуртований, родинного типу. «Звільнення - це вже крайній крок. Я нікого не заставляю звільнятися з роботи. Я весь час шукаю компроміс», - коментує Віктор Іваницький. Водночас, за словами новинарів «Львівської хвилі», вони передбачали можливість такого розвитку подій.

 

«У перший день приходу Оксани Колодрубець ми домовилися: когось зачеплять, ми всі встанемо і підемо. Ми одна команда. Ми попередили про це гендиректора (Віктора Іваницького. - Авт.). Очевидно, нас не сприйняли серйозно. 27 вересня був від нього дзвінок: "Іро, сьогодні новин не буде?". "Ні, не буде - я ж вам говорила". Потім у нас були збори на радіо, ми шукали вихід із ситуації. Ми сказали, що повернемося до новин лише тоді, коли не буде Колодрубець і коли буде працювати Ірина Сало. Нам не запропонували ніякого варіанту. Тому, розуміючи, що не зможемо працювати, ми просто написали заяви на звільнення», - розповідає вже екс-шеф-редактор новин «Львівської хвилі» Ірина Мартинюк.

 

Оксана Колодрубець повноважень приймати на роботу та звільняти співробітників не мала. І взагалі, її повноваження не є зрозумілими: ні Віктор Іваницький, ні журналісти не можуть чітко сформулювати її посадові обов'язки. Сама вона каже, що сама не раз нарікала на те, що не має чітко прописаних посадових інструкцій. Мовляв, коли її запрошували на роботу, то доручили «відповідати за випуски новин»: стежити за дотриманням стандартів, відсутністю прихованої реклами, якістю фактажу.

 

Втім, за словами Віктора Іваницького, якість новин його й раніше задовольняла. Він пояснює: Оксана Колодрубець - чудовий журналіст, тому він запросив її на роботу, щоб радіо стало ще кращим.

 

Журналісти, натомість, припускають, що пані Колодрубець була своєрідним наглядачем - представником власника в редакції.

 

Власник у цій історії - постать загадкова. За словами звільнених журналістів, вони жодного разу не бачились із ним і не мали змоги поговорити. Якщо звільнення Ірини Сало справді було його ініціативою, він, щонайменше, повинен був бути поінформований про ситуацію в редакції. Проте його коментарів щодо конфлікту на радіостанції ніхто так і не почув.

 

Як це часто трапляється в українських медіа, прізвище власника «Львівської хвилі» знають усі, але офіційно його причетність до радіостанції не доведена. Це Мирослав Хом'як, голова львівської податкової за часів Кучми, представник тогочасного середовища СДПУ(о), а з травня 2013 року - директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації. Видання «Наші гроші. Львів» називає його власником «Львівської хвилі» та розташованого по сусідству інформаційного агентства «ГалІнфо». На жаль, поспілкуватись із паном Мирославом нам не вдалося; можливо, після цієї публікації він матиме охоту озвучити свою позицію.

 

Офіційних зв'язків між паном Хом'яком та Оксаною Колодрубець також немає. Вона стверджує, що ніколи на нього не працювала, й пропонує пересвідчитись у цьому, заглянувши до трудової книжки. Водночас зазначає, що вже рік цікавиться екологічною тематикою, «тому що це дуже перспективна сфера і тут є багато актуальних тем». Екологія, нагадаємо, є сферою посадової відповідальності Мирослава Хом'яка.

 

Раніше Оксана Колодрубець працювала власкором «Радіо Ера» у Львові та була ведучою шоу «Чому так?» в ефірі Львівської обласної телерадіокомпанії. Із 21 січня цей проект перейшов на телеканал ZIK, де виходив у новому форматі та зі зміненою назвою - «Чому не так?».

 

За чотири місяці програму закрили. «Мене особисто не влаштовувала якість того проекту. Якість, рейтинги, виконання. Напевно, це суб'єктивні творчі погляди, але найкраще за все говорять цифри. Проект закрили через те, що його не дивились», - пояснює гендиректор телеканалу ZIK Дмитро Добродомов.

 

Невдовзі після розриву з ZIKом Оксана Колодрубець отримала роботу на «Львівській хвилі». І якщо її справді запрошували як професіонала задля підвищення рівня контенту, її обов'язки мали би бути чітко окресленими. Натомість усе, що робила пані Оксана - перечитувала новини, пропонувала замінити один синонім іншим, вишукувала помилки й інформувала про них найвище керівництво. Тепер прикладами таких помилок вона доводить обґрунтованість своїх претензій до новинарів, і нарікає на те, що вони не виконували її рекомендацій. Новинарі, у свою чергу, знаходять помилки в її текстах.

 

Схоже, причиною напружених стосунків, що склалися між Оксаною Колодрубець та колективом служби новин, стали не так професійний рівень чи складний характер тієї чи іншої сторони, як нерозуміння ролі, яку відігравала директорка, недостатня прозорість рішень менеджменту, відсутність діалогу між колективом і керівництвом.

 

Тепер на відділ новин «Львівської хвилі» чекає перезавантаження. Виконавчий директор і ведучий радіостанції Володимир Лучишин каже: формування нового колективу мають намір провести на таких умовах, щоб ні в кого не було претензій або зауважень щодо відкритості чи прозорості процесу. Зараз керівництво радіостанції шукає тимчасового шеф-редактора, який заново організує роботу відділу новин.

 

Фото - www.lvivpost.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василина Думан, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7298
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду