НМПУ вимагає від прокуратури скасувати наказ про переміщення редакторів сайту УНІАН

НМПУ вимагає від прокуратури скасувати наказ про переміщення редакторів сайту УНІАН

6 Вересня 2013
5174

НМПУ вимагає від прокуратури скасувати наказ про переміщення редакторів сайту УНІАН

5174
НМПУ вимагає від прокуратури скасувати наказ про переміщення редакторів сайту УНІАН
НМПУ вимагає від прокуратури скасувати наказ про переміщення редакторів сайту УНІАН

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до прокуратури Шевченківського району Києва з вимогою внести генеральному директору ТОВ «УНІАН» Вадиму Осадчому прокурорський припис про негайне скасування наказу № 115-К від 28.08.13 р., яким групу співробітників - членів медіа-профспілки було переміщено до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Про це йдеться в повідомленні НМПУ.

 

Також 6 вересня НМПУ звернулася до генеральної прокуратури України з вимогою порушити кримінальне провадження проти Вадима Осадчого. У своїй заяві НМПУ зазначає, що рішення керівника УНІАН про переміщення без згоди членів медіа-профспілики Тетяни Майданович, Любові Жаловаги, Валентини Романенко, Романа Романюка, Олександра Волинського з журналістських посад на посади фактично технічних працівників новоствореного відділу Телевізійного моніторінгу, є кримінальним злочином.

 

Медіа-профспілка звернула увагу на те, що у працівників суттєво змінились умови та характер праці, і вони не відповідають тому колу посадових обов'язків які передбачені трудовим договором. При цьому, чинне законодавство (ч. 2 ст.32 КЗПП України), дозволяє здійснювати переведення без згоди працівника лише в межах спеціальності та посади передбачених трудовим договором.

 

На думку НМПУ, пан Осадчий порушив низку статей Кримінального кодексу України: ст.170 (перешкоджання законній діяльності профспілок), ст.171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст.172 (грубе порушення законодавства про працю) і ч.2 ст.365 (перевищення посадових повнаважень, що супроводжувалося принижуючими людську гідність діями).

 

Нагадаємо, 28 серпня п'ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН оголосили про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Серед них - четверо редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН: Любов Жаловага, Валентина Романенко, Роман Романюк та Олександр Волинський, а також завідувач відділу економіки УНІАН Тетяна Майданович.

 

Усі вони підписали наказ, але з особливою думкою про те, що він порушує умови колективного договору. Переміщені до нового відділу співробітники УНІАН поширили заяву, у якій назвали це кадрове рішення «помстою за цензурний «ведмежий» скандал, переслідуванням за громадянську позицію та бажанням керівництва відсторонити їх від формування контенту на сайті».

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий назвав створення нового відділу телевізійного моніторингу і переміщення туди співробітників УНІАН оптимізацією бізнес-процесів і розширенням одного з напрямів діяльності агентства. У відповідь переміщені редактори поширили відкритого листа до пана Осадчого, у якому вимагають від керівництва створення умов для нормальної праці і виконання засад колективного договору.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду