Юрій Стець : „На 5 каналі хочемо заснувати школу для молодих журналістів»"Детектор медіа"

1 Вересня 2005
1220

Юрій Стець : „На 5 каналі хочемо заснувати школу для молодих журналістів»"Детектор медіа"

1220
«…Ми обов’язково будемо робити марафони, …будуть телевізійні дебати, телевізійні передвиборчі шоу. Це будуть більш глибокі, ніж інформаційні, програми, і ми почнемо їх робити вже з вересня місяця». Як повідомляла «ТК», сьогодні, 1 вересня виповнилося 2 роки 5 каналу. Починаючи з 14 березня 2005 року, канал повністю перейшов у формат інформаційного мовлення. З початком нового телевізійного сезону і початком третього року життя «5 каналу» на нього чекають серйозні зміни.
Юрій Стець : „На 5 каналі хочемо заснувати школу для молодих журналістів»"Детектор медіа"
По-перше, збільшено хронометраж інформаційних випусків. По-друге, англомовні та російськомовні новини відтепер матимуть ведучих. Зокрема, англійською новини вестиме журналіст Стефко Бандера (внук славнозвісного Степана Бандери), який до цього жив і працював у Канаді. Про досягнення та плани каналу у невеликому святковому інтерв’ю розповів генеральний продюсер.

- Пане Юрію, озираючись на півроку назад, які, як ви вважаєте, проблеми постали перед 5 каналом після помаранчевої революції, опозиційним рупором якої ви були?

- Я в черговий раз наголошую: канал ніколи не був опозиційним. Тому для нього та роль, яка була раніше, і яка є зараз, тобто - доносити до людей інформацію, залишається незмінною. Це перший, найголовніший пункт в концепції нашого каналу.

А проблеми - є медіаринок, він швидко розвивається, і конкуренція збільшилась.

- Тобто, політично на канал ніхто не тисне?

- На канал тиснуть глядачі. Це хороший, позитивний тиск, який від нас вимагає давати нові проекти, нові ідеї і чим далі - тим краще працювати.

- Як ви самі вважаєте, що вам вдалося зробити після перезапуску каналу у березні 2005 року? Які труднощі виникають?

- Вдалося почути думку людей, що їм потрібен інформаційний канал. І слава Богу, що таке сталося, і ми задовольнили їх потреби і стали таким інформаційним каналом. До подій листопада того року цей канал не був виключно інформаційний, тому що ми подавали й інший продукт, в тому числі − і розважальний. У майбутньому ми плануємо розширити кількість хронометражу новин, робитимемо їх більш якісними.

- Що ви вкладаєте у поняття більш якісні?

- На каналі буде більше класних журналістів, які будуть більше встигати. Це значить, що ми будемо працювати оперативніше. Також – будемо прагнути ще більшої збалансованості і всебічності. В минулому році нам дорікали, що новина 5-го не вистачає «картинки». Якщо зараз ми подивимось новини разом з вами − побачимо, чи там буде хоч одна фотокартка... У нас є до 20 журналістів, які працюють в регіонах, які кожного дня дають картинку, а не інформацію телефоном, наші ПТС 10 днів працювали нещодавно в Криму − і виходив розширений репортаж з Ялти. На День Незалежності ми отримали картинку і з Донецька, і зі Львова. Телефонні включення можливі лише коли щось стається непередбачуване, що потребує негайного повідомлення з місця події. Після цього туди їде наша ПТС, і за годину вже є картинка з місця події, через дві години − репортажі, коментарі людей, які там знаходяться, через три години є вже сюжет на каналі.

(Далі Юрій Стець увімкнув телевізор зі словами: „Дивимось кількість телефонних включень”. Однак ми відразу потрапили на таке телефонне включення. Але генеральний продюсер не розгубився. „Буде смішно, якщо їх не буде, - зазначив він. - Для глядачів важливіше почути цю інформацію одразу ж, а потім подивитись сюжет. Увечері до цієї події обов’язково буде картинка” (Ввечері картинка таки була!)

- А кого ви вважаєте основними конкурентами каналу, який себе репрезентує як новинний?

- Будь-яка інформаційна служба на іншому каналі є для нас конкурентом. У тому числі - й Інтернет. Рейтинг „5 каналу”, згідно соціологічних досліджень компанії GFK, не падає, а зростає. Звичайно, що під час помаранчевих подій „5 канал” в певні моменти був на першому місці в рейтингу, бо це єдиний канал, який тоді давав достовірну інформацію. До того моменту, як „Ера”, „1+1” та інші канали почали теж це робити. Я кажу, що до того моменту − це був історичний момент. І порівнювати з тижнем революції рейтинги каналу − це нонсенс.

Якщо порівнювати з показниками минулого року цього ж місяця, він зріс, якщо порівнювати з минулим місяцем, він теж зріс. Якщо брати за шкалу виміру кілька тижнів помаранчевих подій, тоді він впав.

- А що з рейтингом довіри?

- Давайте зайдемо на сайт www.vsetv.com , там є рейтинги довіри до каналів, і ми подивимось, як воно там відбувається. На цей момент проголосувало 22 тисячі 626 людей, і рейтинг довіри до нас - 48,5%, на другому місці - „1+1” (10%). Для нас цей рейтинг довіри - найважливіший. Популярність може бути у якихось розважальних передач. А для інформаційного каналу важливий „рейтинг правдивості”.

- На які проекти сьогодні ви робите ставку?

- Якщо розглядати неновинні проекти, то зараз ми боремось за якість програми „Час”, яка має бути аналітичною авторською програмою. 2 години в ефірі кожного дня без вихідних і свят. Дуже хочеться, щоб покращувалась якість, і у нас було більше глядачів цієї передачі. Неновинного продукту в чистому вигляді у нас безліч − і буде ще більше. Це ті програми, які ми створюємо самі і ті, які для нас роблять на замовлення. Це і „Закрита зона”, „5 копійок” „Час за Грінвічем”. Серед тих програм, які роблять на замовлення, - „На перший погляд”, „Арсенал”, „5 океан”.

- Вам не здається, що сьогодні, попри всі рейтинги, бракує якісної аналітики?

- Коли ви останній раз дивились програму „Час”? Хіба там цього немає? Я вважаю, що програма „Час” є аналітичною і якісною. Візьмемо, наприклад, програму, присвячену подіям 1991 року, ГКЧП. Там була певна кількість істориків і експертів, людей, які брали в цьому безпосередню участь, людей, які зараз є при владі, і купа архівних матеріалів. Невже ж це все, що я сказав, не є аналітикою?

- „Большое видится на расстоянии...” Добре, що ви аналізуєте події десятирічної давнини, але хотілося почути й аналіз подій тижня…

- Якщо ви маєте на увазі підсумкові аналітичні програми, то їх справді немає. Але ж не кажіть, що в нас немає аналітики.

- А є конкретні плани робити підсумкові аналітичні новини тижня?

- Безумовно, є. Щойно така програма буде готова, то за тиждень ми першими повідомимо „Детектор медіа”.

- Чи плануєте виробляти нові документальні фільми?

- Наші журналісти це роблять щомісяця. Нові документальні фільми, в тому числі, і студія Ар’єва, яка працює на каналі. Найближчим часом ми хочемо зробити фільм про річницю Помаранчевої революції, документальний фільм „Право на професію” до річниці журналістської революції і подій, які передували Помаранчевій, і робитимемо документальний фільм, який буде присвячений майбутній річниці Чорнобильської катастрофи. Також у планах - документальні фільми про 150 -річчя з дня народження Франка та про 10-ліття української Конституції.

- Які ще програми плануються?

- Ми плануємо три нові авторські проекти: Єгора Соболєва «Чи на 5?» та два проекти Святослава Цеголка. Також побільшає телемостів і прямих трансляцій, які ми робитимемо з 5 вересня.

- З каналу пішли Шевченко, Вересень. Чи існує на каналі проблема кадрів?

- Це проблема всього українського телебачення.

- Як ви збираєтесь її вирішувати?

- До нас щомісяця приходить велика кількість молодих журналістів, і багато з них залишається. Крім того, очікуємо вливання досвіду інших людей, інший компаній, в тому числі − і з Бі-Бі-Сі. Ще ми хочемо зробити на „5 каналі” певну школу молодих журналістів, заснувати премію для молодих журналістів. Гроші, які ми отримали від ОБСЄ, будуть фондом цієї премії. Це теж дасть поштовх для професійного зростання молодих журналістів, яких зараз на „5 каналі” дуже багато.

- А відомих журналістів збираєтесь залучати з інших каналів?

- Ми це робимо постійно. Двері „5 каналу” відкриті для всіх. Це не залежить від того, відомі чи невідомі журналісти. На цей момент близько 10 журналістів прийшли з інших каналів. І Ігор Татарчук з СТБ, і Лідія Таран з „Нового каналу” тощо. Це постійний процес. Будь-яка людина, яка працює в українській журналістиці і вважає себе інформаційником, завжди може прийти до нас.

- Ви кажете про інформаційників, а журналістів-аналітиків у вас вистачає?

- Журналіст-інформаційник має бути і аналітиком. Коли кажемо інформаційник, то розуміємо, що це є журналіст, репортер, випусковий редактор, аналітична служба тощо. Я називаю інформаційниками тих журналістів, які займаються не розважальним, а інформаційним жанром.

Але дійсно - якісних і професійних журналістів не вистачає всій країні. До речі, я дуже хочу клонувати Яневського. Якби це було можливо, то було б супер. Хоча б двох Яневських, двох Соболєвих, двох Цеголків і двох Скрипіних.

- П’ять перших каналів заявили, що вже вийшли на нульову рентабельність. Чи є „5 канал” самоокупним?

- З жовтня місяця того року ми про це вже заявили. Ми є рентабельним каналом. Чи заробляємо ми гроші, чи ні - треба запитувати у фінансового директора, але на даний момент ми є рентабельним каналом.

- Які інвестиції йдуть на канал?

- На сьогоднішній день всі гроші, які ми заробляємо, ми інвестуємо в канал, жодної копійки зовні засновники не дають, як і раніше. Нагадаю, ми свого часу взяли кредит і за його рахунок створили канал. Зрозуміло, що ми весь час працюємо над залученням все нових і нових інвестицій. Щоб витратити їх на корпункти в інших країнах, на нову студію, на нову техніку…

- „5 канал” велику увагу приділяє політичним подіям. Як ви себе бачите у парламентській виборчій кампанії?

- Як чесний, незаангажований, збалансований, надійний мовник. Так само, як зараз, як вчора, так і в майбутньому. Ми обов’язково будемо робити марафони, де буде достатньо інформації про партії, про їхні програми.. Це наш козир, який ми не збираємось втрачати у майбутньому. Все, що буде відповідати концепції, формату нашого каналу, обов’язково буде присутнім в ефірі . Будуть телевізійні дебати, телевізійні передвиборчі шоу.

Це будуть більш глибокі, ніж інформаційні, програми, і ми почнемо їх робити вже з вересня місяця.

- Тобто з початком виборів на „5 каналі” побільшає аналітичних проектів?

- Це наше поле, в якому ми збираємось рухатись. Рейтинг довіри не можна очікувати. Він або є, або його немає, ми не збираємось його втратити і під час цих виборів, - будемо дуже уважно стежити за своїми кроками, щоб його не втратити. Стосовно того, що може бути на виборах − стосовно тиску чи не-тиску, то я думаю, що його не буде, як не було увесь цей час після помаранчевих подій.

- Звідки така впевненість, що не буде тиску на канал? Це така впевненість у новій владі, чи що?

- Я думаю, що ті люди, які могли це робити, настільки відчули це на собі, що більше цього не зроблять. Я дуже хочу в це вірити. Я не вірю, що міністр внутрішніх справ, який знає, що таке міліцейська дубинка не теоретично, а відчувши на собі під час певних подій, які були раніше, зможе її застосувати сам… Також я більш ніж переконаний, що та сила, яка існує в журналістиці, в тому числі − і на „5 каналі”, не дозволить цього тиску. Не можна повертатися назад.

1 вересня нам виповнюється 2 роки. За ці два роки „5 канал” не тільки став одним з найпотужніших на ринку, але, окрім рентабельності і довіри глядача, найголовніше, що ми змогли зробити - це об’єднати яскравих, професійних людей, які мають одну ідею: робити якісно свою роботу. Ми також дуже швидко вийшли на рентабельність. Чи достатньо цього? Ні, ми хочемо більше. Я сподіваюся, що з часом „5 канал” буде першим інформаційним каналом в східній Європі, я в це вірю. Це найближчі плани.

Читайте також:

«5 каналу» виповнилося 2 роки

Роман Скрипін: "Нам є куди рости. Й ми це будемо робити швидкими темпами"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду