Керівництво Чернівецької ОДТРК відкидає звинувачення у невиході в ефір каналу ТВА

Керівництво Чернівецької ОДТРК відкидає звинувачення у невиході в ефір каналу ТВА

12 Серпня 2013
7080

Керівництво Чернівецької ОДТРК відкидає звинувачення у невиході в ефір каналу ТВА

7080
Керівництво Чернівецької ОДТРК відкидає звинувачення у невиході в ефір каналу ТВА
Керівництво Чернівецької ОДТРК відкидає звинувачення у невиході в ефір каналу ТВА

Колектив Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) «Буковина» звернувся до громадськості, журналістів та європейської спільноти із заявою, у якій наголошує, що не має відношення до припинення мовлення ТОВ «ТРК «ТВА» на 34 аналоговому каналі. Про це йдеться у листі, який «Детектор медіа» отримала поштою.

 

Чернівецький приватний канал ТВА припинив своє мовлення 23 липня після пожежі в апаратній Чернівецької ОДТРК «Буковина».  Як йдеться у заяві колективу ТВА, у невиході каналу в ефір вони звинувачують насамперед генерального директора Чернівецької ОДТРК Любов Годнюк і вважають, що вона діє на підставі вказівок від влади, не допускаючи фахівців телеканалу до приміщення, де сталася аварія.

 

У заяві Чернівецької ОДТРК колектив відкидає будь-які звинувачення у невиході ТВА в ефір: «З усією відповідальністю ми заявляємо: Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія не має ніякого відношення до припинення мовлення ТОВ «ТРК «ТВА» на 34 аналоговому каналі. Послуги на трансляцію відповідно до укладених з телекомпаніями угод надає Чернівецька філія Концерну РРТ, і не в компетенції керівництва Чернівецької ОДТРК вирішувати питання із забезпеченням розповсюдження телевізійного сигналу. Тому ми рішуче відкидаємо будь-які звинувачення і домисли авторів заяв про так звані «співпадіння» та «вибіркові пожежі», що спричинили надзвичайну ситуацію».

 

В той самий час у заяві підтверджено, що сьогодні Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія дійсно ділить ефірний час з телеканалом ТВА на 34-му аналоговому каналі. «Проте ніякі юридичні угоди Чернівецькою ОДТРК з ТОВ «ТРК «ТВА» не укладались», - йдеться у заяві.

 

Колектив ОДТРК «Буковина» також вимагає від керівництва ТВА припинити звинувачення і погрожує звернутися зі скаргами на наклеп до правоохоронних органів: «Ми відповідально заявляємо: якщо керівництво приватного телеканалу найближчим часом не припинить поширювати образи та голослівні звинувачення на адресу Чернівецької ОДТРК, колектив змушений буде звернутись у відповідні органи з вимогою притягнення керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» до відповідальності за наклеп».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», канал ТВА припинив мовлення 23 липня після пожежі в апаратній Чернівецької ОДТРК «Буковина». Внаслідок інциденту постраждало обладнання ТВА, з яким ОДТРК ділить одну частоту (обидва канали мовлять на 34 ТВК у Чернівцях: ТВА має 20 годин на добу, а ОДТРК - 4 години на добу). Мовлення каналу ТВА не відновлювалося вже два тижні через недопуск фахівців телеканалу до приміщення, де сталася аварія. Керівник ОДТРК «Буковина» заявив, що не має повноважень впускати туди сторонніх, адже це власність концерну РРТ (держструктури, що забезпечує трансляцію радіо та ТБ). Проблеми на ТВА почалися після конфлікту співвласників каналу Людмили Пишної та Василя Забродського.

 

Далі «Детектор медіа» публікує звернення Чернівецької ОДТРК повністю:

 

«ЗВЕРНЕННЯ КОЛЕКТИВУ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЇ «БУКОВИНА» ДО ГРОМАДСЬКОСТІ, ЖУРНАЛІСТІВ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ

 

Уже кілька тижнів на сторінках багатьох ЗМІ з подачі керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» на власний політичний погляд і смак тлумачиться надзвичайна подія, що сталась на студії Чернівецького обласного державного телебачення, що по вулиці Братів Руснаків,3. При цьому автори заяв оперують завідомо неправдивими і викривленими фактами, звинувачуючи колектив та керівництво Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії у «саботажі, рекеті, вседозволеності», що, на їх думку, стало причиною припинення мовлення ТОВ «ТРК «ТВА».

 

Увесь цей час ми зберігали спокій. Однак керівництво ТОВ «ТРК «ТВА» не збирається зупинятись у своїй так званій боротьбі «за свободу слова», справжнім змістом якої є не що інше, як відстоювання власних корпоративних інтересів. За високою публіцистикою про «незалежність каналу», «непокору владі», надмірним позиціонуванням себе як каналу, що є чи не єдиним на теренах Буковини борцем за соціальну справедливість, керівництво ТОВ «ТРК «ТВА» дозволяє собі неетичні і образливі висловлювання на адресу телеканалу «Буковина».

 

Вседозволеність та нездорові фантазії новоявлених опозиціонерів досягли свого апогею: у війну проти державного мовника втягуються все нові дійові особи: народні депутати, ЗМІ, європейська спільнота, організовуються акції під стінами ОДА та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Кожного дня ми змушені відповідати на зливу листів, звернень, заяв, звинувачень, що лунають з найвищих владних і депутатських трибун та ЗМІ. Народні обранці наполегливо вимагають від керівництва Чернівецької ОДТРК «негайно включити «ТВА». Необдумані дії керівництва приватного каналу збурили суспільство, підняли цілу хвилю негативу.

 

З усією відповідальністю ми заявляємо: Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія не має ніякого відношення до припинення мовлення ТОВ «ТРК «ТВА» на 34 аналоговому каналі. Послуги на трансляцію відповідно до укладених з телекомпаніями угод надає Чернівецька філія Концерну РРТ, і не в компетенції керівництва Чернівецької ОДТРК вирішувати питання із забезпеченням розповсюдження телевізійного сигналу. Тому ми рішуче відкидаємо будь-які звинувачення і домисли авторів заяв про так звані «співпадіння» та «вибіркові пожежі», що спричинили надзвичайну ситуацію. Подібні висловлювання породжені нічим іншим, як нездоровою уявою людей, які всупереч глузду хочуть знайти винного у ситуації, винуватцями якої є самі. Зібравши в один ряд аргументи, що, на їх думку, відтворюють бажану картину «дивовижних співпадінь», автори заяв спритно вилучають з цього ряду реальні факти, що грають їм не на руку.

 

Сьогодні цей сфальшований ряд аргументів керівництва ТОВ «ТРК «ТВА», де фігурують фрази про якісь особливі закони фізики, спростовує оприлюднена в ЗМІ  інформація прес-служби Управління ДСНС України у Чернівецькій області. Як зазначається в коментарі фахівців, «самовільне вилучення пошкодженої апаратури начальником цеху та технічним директором ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА» у лічені хвилини після ліквідації задимлення без дозволу правоохоронних органів ...  з приміщення релейної апаратної не дало змогу телеканалу «ТВА» вийти в ефір».

 

Спростовує УДСНС і ще один факт, який не упускає нагоди зайвий раз оприлюднити керівництво ТОВ «ТРК «ТВА». Суть його полягає у тому, що - цитуємо - «технічна служба телеканалу відремонтувала вщент залиту піною апаратуру». «Насправді, - підкреслюється у коментарі прес-служби УДСНС, - під час ліквідації зазначеної події піна не використовувалась. Тому дії працівників пожежно-рятувальних підрозділів шкоди обладнанню нанести не могли».

 

Отож , пазли так званих «співпадінь» сьогодні викладаються у зовсім іншу картину, що суттєво відрізняється від намальованої керівництвом ТОВ «ТРК «ТВА»: якщо під час надзвичайної події якимось чином власники вилучають своє обладнання, то цілком зрозуміло, що ніякі закони фізики не змусять його запрацювати. Слід просто звернутись до здорового глузду, щоб усвідомити: будь-яка надзвичайна ситуація ні з ким не погоджує день і час, тим більше - за якими законами фізики їй поширюватись. Щоб локалізувати небезпеку, працівники Чернівецької ОДТРК ризикували життям, в результаті задимлення могли загинути люди, - і дозволяти собі сьогодні з приводу надзвичайної ситуації насмішки та недолугі жарти можуть лише люди, не здатні на тверезу оцінку подій. Окрім того, слід наголосити, що за наслідками задимлення державній телерадіокомпанії завдано матеріальних і моральних збитків. З метою об'єктивного розслідування, встановлення винних та притягнення їх до відповідальності колектив звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів.

 

Ласі до смажених фактів політики та журналісти, жонглюючи недолугими фразами «дивовижне співпадіння» та «вибіркові пожежі», уже договорились до того, що «подібні пожежі з наближенням президентських виборів охоплять усі незалежні ЗМІ».

 

Керівництву приватного телеканалу, яке своїми нездоровими асоціаціями підкинуло дров у вогонь, добре відомо: ніякої пожежі, навіть «вибіркової», у приміщенні не було. Про це чітко зазначено у висновку пожежно-технічної експертизи: «23 липня в приміщенні Чернівецької філії Концерну РРТ за адресою вулиця Братів Руснаків, 3, сталось коротке замикання електромережі без подальшого горіння». Відбулося задимлення.

 

Сьогодні ми не можемо залишити без уваги і увесь шквал образ та негативу. Громадськість повинна знати: більшість цих заяв ґрунтується на вигадках і фантазіях, поданих у світлі, вигідному ТОВ «ТРК «ТВА».

 

На  прес-конференції в ІА «Інтерфакс» з уст керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» Україна почула заяви про «дворазове рейдерське захоплення», про «густий розчин хамства, беззаконня і вседозволеності», «безпрецедентні події навколо каналу протягом останнього року», і про те, що «знищення каналу може стати останнім цвяхом у домовину свободи слова  в Україні». Не сказали лише  власники  та керівництво  ТОВ «ТРК «ТВА», що війна у них точиться між самими співвласниками, що суттю так званих рейдерських захоплень була всього-навсього передача каналу з рук одного співвласника в руки іншого. Захопившись власним піаром, керівництво ТОВ «ТРК «ТВА» навіть не спростувало на прес-конференції неправдиву, м'яко кажучи, інформацію про свої начебто грандіозні творчі перемоги на телеконкурсах та телетріумфах. Чи не через надзвичайну скромність колег про ці нагороди нічого не знає буковинська громадськість? А може, їх просто не існує?Буковинську громадськість не ввести в оману. Телеглядачі добре знають про тенденційну спрямованість приватного каналу. Тож дивлячись правді у вічі, слід визнати: проголошений керівництвом ТОВ «ТРК «ТВА» незалежний статус телеканалу закінчується рівно там, де починаються інтереси його власників.

 

На сьогодні Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія дійсно ділить ефірний час з телеканалом «ТВА» на 34-му аналоговому каналі. Проте ніякі юридичні угоди Чернівецькою ОДТРК з ТОВ «ТРК «ТВА» не укладались. Мовлення ми здійснюємо відповідно до Ліцензії НР №1372-м від 24.11.2006 року. З ТОВ «ТРК «ТВА» ми ніколи не були і не є конкурентами. Як державний мовник ми вбачаємо свою мету в тому, щоб  багатогранно і об'єктивно висвітлювати гострі соціально-економічні проблеми суспільства, відстоювати інтереси соціально незахищених верств населення, пропагувати рідну мову і культуру, формувати толерантність у суспільстві, утверджувати мир і злагоду в міжнаціональних стосунках. Як ми виконуємо цю місію - судити телеглядачам. А щодо наших творчих перемог і нагород - ми гідно представляємо Буковину на Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах і фестивалях. Достатньо відкрити наш сайт і в цьому переконатись.

 

Оскільки на адресу Чернівецької ОДТРК прозвучали дуже серйозні звинувачення керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» у «підлих іграх», «цинічному саботажі з пожежею», «відвертій травлі, намаганні знищити їх, переступивши закон і елементарні норми моралі», - вважаємо, що такі вислови не додають авторитету людям, які повинні керуватись насамперед принципами чесної і  неупередженої журналістики. Тривогу викликають і факти, опубліковані у ці дні в листі, підписаному депутатами Чернівецької обласної ради на адресу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, Народного депутата України Андрія Шевченка, Голови Представництва ЄС в Україні. У листі висловлюється занепокоєння з приводу того, що керівництво ТОВ «ТРК «ТВА» готує «зухвалу технічну операцію, щоб прокласти оптоволокно до передавача, який є власністю ТОВ «ТРК «ТВА», і при цьому залишити Чернівецьку ОДТРК без ефірного мовлення та передавача».

 

Ми вимагаємо від керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» припинити обвинувачувати телеканал «Буковина» і вибачитись перед колективом Чернівецької ОДТРК за брудні наклепи. Звертаємось до громадськості та колег-журналістів, усієї європейської спільноти не піддаватись на провокаційні заяви керівництва ТОВ «ТРК «ТВА», які, оперуючи лише власними здогадками та емоціями, не знаючи, на кого ще перекласти свої технічні негаразди, роздувають нездорові пристрасті, підводячи під надзвичайну подію ще й  політичне підґрунтя.

 

Ми відповідально заявляємо: якщо керівництво приватного телеканалу найближчим часом не припинить поширювати образи та голослівні звинувачення на адресу Чернівецької ОДТРК, колектив змушений буде звернутись у відповідні органи з вимогою притягнення керівництва ТОВ «ТРК «ТВА» до відповідальності за наклеп. Колектив Чернівецької ОДТРК не має наміру втягуватись у якісь корпоративні ігри або ж залишатись об'єктом нападів з боку представників окремих мас-медіа, що, дбаючи про власний інтерес, вводять в оману громадськість Буковини. Сьогоднішня організована приватним каналом нездорова піар-кампанія проти колективу Чернівецької ОДТРК заважає творчій діяльності. У зв'язку з цим ми вимагаємо від ТОВ «ТРК «ТВА» усі свої технічні проблеми вирішувати без пошуків «ворога», у правовому полі, відповідно до чинного законодавства».

(Підписи - всього 101)

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду