Журналістів Gazeta.ua затримали невідомі під час зйомок свічного заводу Києво-Печерскої Лаври

Журналістів Gazeta.ua затримали невідомі під час зйомок свічного заводу Києво-Печерскої Лаври

9 Серпня 2013
7181

Журналістів Gazeta.ua затримали невідомі під час зйомок свічного заводу Києво-Печерскої Лаври

7181
Журналістів Gazeta.ua затримали невідомі під час зйомок свічного заводу Києво-Печерскої Лаври
Журналістів Gazeta.ua затримали невідомі під час зйомок свічного заводу Києво-Печерскої Лаври

Вчора, 8 серпня, двох кореспондентів Gazeta.ua Аліну Стрижак і Катерину Цибенко затримали невідомі, що представилися охоронцями Києво-Печерської Лаври. Журналістів не відпускали протягом майже години, а також заборонили вести зйомку. Про це розповіла «Телеритиці» Аліна Стрижак, про інцидент також повідомляє інтернет-видання Gazeta.ua.

 

Журналісти Gazeta.ua 7 і 8 серпня збирали інформацію про свічковий завод на території Києво-Печерської Лаври та кіоск, у якому торгують заводськими свічками, проводячи відеозйомку. Як повідомила Аліна Стрижак, ще у червні видання звернулось до керівництва Лаври з проханням отримати дозвіл на проведення відеозйомки (тобто так зване «благословення»), але звернення ЗМІ було проігнороване.

 

7 серпня проводити відеозйомку заважала продавчиня кіоску із свічками: «Альо, гараж, благословения на съемку нету, пошли вон! Сейчас охрану вызову, они у вас телефоны поотбирают и все сотрут. Думаешь, наглые, да?».

 

Журналісти Gazeta.ua припинили зйомку, але повернулася наступного дня. Під час підготовки матеріалу до них підійшли двоє чоловіків у формі охоронців із шевронами «Громадська організація "Козацтво Запорозьке"» і почали вимагати припинити відео зйомку, бо «там табличка висить». На зауваження, що територія Лаври є відкритою для доступу, вони не зреагували.

 

Невідомі вимагали дозволу Московського патріархату, потім - письмового листа від керівництва Gazeta.ua з поясненням, що журналісти роблять у Лаврі. Охоронці затримали журналістів, поводилися грубо і силою намагалися відібрати у них телефони. Інцидент кореспонденти Gazeta.ua змімали на відео.

 

На запитання кореспондентів, хто саме їх затримує, охоронці відповіли, що вони журналісти, назвали вигадані імена і відмовились показати будь-які документи. Між собою чоловіки називали себе Володимиром і Олександром. «Ну зачем вам тот свечной завод? Там нет ничего интересного. Я про свои носки напишу репортаж интереснее, чем вы про свечной завод», - сказали охоронці журналістам.

 

За 45 хвилин журналістів відпустили. «Только не снимайте ничего, - попередив Володимир. - Не портьте себе жизнь».

 

Репортаж про свічний завод Києво-Печерської Лаври має вийти на Gazeta.ua сьогодні, 9 серпня.

 

Як повідомила «Детектор медіа» Аліна Стрижак, наразі вона радиться із керівництвом видання та юристами, чи здійснювати якісь дії щодо факту перешкоджання професійній діяльності журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - з відео сайту Gаzeta.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду