Затриманий з активістками FEMEN фотограф має сплатити штаф (+ФОТО)

Затриманий з активістками FEMEN фотограф має сплатити штаф (+ФОТО)

28 Липня 2013
8365

Затриманий з активістками FEMEN фотограф має сплатити штаф (+ФОТО)

8365
Адвокат Ярослав Яценко оскаржуватиме це рішення
Затриманий з активістками FEMEN фотограф має сплатити штаф (+ФОТО)
Затриманий з активістками FEMEN фотограф має сплатити штаф (+ФОТО)

За рішенням Оболонського районного суду Києва, фотокореспондента New York Times Дмитра Костюкова та активісток FEMEN Оксану Шачко, Олександру Шевченко та Яну Жданову зобов`язали сплатити штраф. Про це з посиланням на дані затриманих розповів фотограф Максим Поліщук, який вів зйомку під стінами суду.

 

 

Після судового засідання фотографа та активісток відпустили.

 

Сума штрафу для фотокора становить 136 грн за статтею 185 КУпАП «Злісна непокора законній вимозі працівника міліції». Учасниці руху, з гідно з протоколом за статтею 173 КУпАП «Дрібне хуліганство», мають сплатити по 85 грн.

 

 

З таким рішенням незгодний адвокат FEMEN Ярослав Яценко. Як він розповів у коментарях «Детектор медіа», нині готує заяву до апеляційного суду. Ще одну заву подаватиме до прокуратури, де оскаржуватиме неправомірність утримання в міліції учасниць руху та фотографа уночі, до початку судового засідання.

 

За словами пана Яценка, під час розгляду справ у суді доказова база міліції повністю розвалилася. «Частина свідків подавала суперечливі дані, і не змогла впізнати ані учасниць FEMEN, ані Дмитра Костюкова. В той час як свідок із нашого боку спостерігала за затриманням із вікна будинку та деально описала перебіг подій», - розповів адвокат.

 

Пан Яценко не згодний із тим, що затримані міліцією активістки та фотограф мають бути оштрафовані, оскільки їхні права було порушено. Як він розповів, напередодні, 26 липня, одягнені дівчата прямували разом із фотографом до таксі. Коли вони вийшли з під`їзду, на них напала група одягнених чоловіків у кількості 10-15 осіб. «Учасниць  руху і Дмитра повалили на землю та били ногами. Фотографу розбили лоба - рану довелося зашивати -, а Оксану Шачко били ногами по нирках. Після цього прибули дві міліцейські машини та у грубій формі затримали усіх чотирьох», - каже Ярослав Яценко.

 

Адвокат акцентує на тяжкості травм: зокрема, пані Шачко та пан Костюков, за його словами провели по 5 годин у лікарні «швидкої допомоги».

 

Нагадаємо, розгляд справи розпочався сьогодні о 12-тій. Нині четверо затриманих рушили до міліції, де мають забрати їхні речі. Камеру пана Костюкова пообіцяли повернути.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», відомого російського фотографа й трьох активісток FEMEN затримали напередодні. Як ідеться у поширеній рухом заяві, це сталося у момент, коли ті виходили з будинку на акцію протесту щодо урочистостей з нагоди 1025-річння хрещення Київської Русі. У міліції стверджують, що учасниці руху при цьому були оголені і розмальовані, а пан Костюков фотографував їх та не реагував на зауваження.

 

 Починаючи з ранку до будівлі Оболонського райсуду прибували представники преси

 

 

       Дмитро Костюков та активістки FEMEN витримали у суді понад шість годин

 

 

Попри отримані внаслідок нападу травми, лідерка руху Анна Гуцол залишила лікарню та прийшла підтримати активісток FEMEN

 

 Дізнавшись про затримання Дмитра Костюкова, фотокори поширили у соцмережах заклик до солідарності. Увагу до цієї теми виявили і тележурналісти

 

 

Фотокори і журналісти не залишали місце події - попри те,

що на засідання суду пресу не допустили

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Поліщука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду