НМПУ і колектив ТВА заявляють, що у невиході чернівецького каналу в ефір винна буковинська влада

НМПУ і колектив ТВА заявляють, що у невиході чернівецького каналу в ефір винна буковинська влада

26 Липня 2013
7269

НМПУ і колектив ТВА заявляють, що у невиході чернівецького каналу в ефір винна буковинська влада

7269
НМПУ і колектив ТВА заявляють, що у невиході чернівецького каналу в ефір винна буковинська влада
НМПУ і колектив ТВА заявляють, що у невиході чернівецького каналу в ефір винна буковинська влада

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) вимагає від місцевої влади Буковини і чиновників з Чернівецької ОДТРК «припинити знищення телеканалу ТВА» та негайно вирішити технічну проблему, яка заважає виходу програм мовника в ефір. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

«Викликає неабияку стурбованість, що у Чернівцях вже третій день відсутнє мовлення місцевого приватного телеканалу ТВА. Колектив телеканалу вважає, що «ситуація є прецедентом в Україні» і що «це давно вийшло за межі регіону», - йдеться у заяві медіапрофспілки. 

 

Незалежна медіапрофспілка України вважає, що в перешкоджанні виходу чернівецького каналу ТВА в ефір винна місцева влада, «яка не бере на себе відповідальність і не хоче вирішувати  технічну проблем, за якою, ймовірно, стоять політичні інтереси».

 

У заяві НПМУ йдеться, що проблеми із виходом у ефір у телеканалу ТВА  почалися після конфлікту співвласників Людмили Пишної та Василя Забродського, крапку в якому поставив суд. Увечері  23 липня виникло задимлення в радіо-релейній станції, яка знаходиться в приміщенні Обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) «Буковина». «В результаті була пошкоджена апаратура, яка забезпечувала вихід в ефір телеканалу ТВА. Вже третій день мовлення не відновлюється через не допуск фахівців телеканалу до приміщення, де сталася аварія. Керівник ОДТРК «Буковина» заявляє, що не має повноважень впускати туди сторонніх, адже це власність концерну РРТ (держструктури, що забезпечує трансляцію радіо та ТБ). РРТ також не йде назустріч ТВА і його глядачам», - повідомляє медіапрофспілка.

 

НМПУ зазначає, що події навколо ТВА створюють загрозу непродовження ліцензії на мовлення телеканалу. Через це можуть втратити роботу понад 50 працівників телекомпанії.

 

Медіапрофспілка вимагає від місцевої влади і керівництва Чернівецької ОДТРК та РРТ негайного вирішення технічної проблеми, адже «затягування з її усуненням може спричинити закриття телеканалу».

 

НМПУ також закликала  персонал ОДТРК та РРТ до журналістської солідарності  з колегами з ТВА, а чиновників - «до повернення здорового глузду і дотримання чинного законодавства».

 

Сам колектив каналу ТВА також заявляє, що покладає всю відповідальність за припинення мовлення каналу на керівництво області. Відповідну заяву поширено на офіційній сторінці каналу в мережі Facebook.

 

Наводимо заяву повністю:

 

«Звернення колективу ТВА

 

Шановні колеги, друзі, однодумці, - ми, журналісти ТВА, покладаємо всю відповідальність за припинення мовлення каналу на керівництво області, а підпорядковані їм чиновники в ОДТРК, РРТ є звичайним інструментом. І те, як вони перекладають вину один на одного лише підтверджує, що вони відчувають власну відповідальність за співучасть у знищенні телеканалу.

 

Відчуваючи своє безсилля, влада вдається до абсурдних вчинків. Страх перед критичним словом у свій бік - затьмарює їхній здоровий глузд та здатність адекватно мислити. Це ще раз показує, які саме пріоритети ставлять чиновники і що діалог з громадою через журналістів для них абсолютно не важливий.

 

В ситуації, що склалася довкола ТВА надто багато дивних збігів - пожежа за сім хвилин до початку мовлення, відтак, з усіх місцевих каналів, не працює лише ТВА. Видається, ніби це звичайна помста влади за критичні та викривальні матеріали, що систематично виходили на каналі. Сьогодні ТВА готовий відновити мовлення, проте місцеві чиновники не дозволяють цього зробити. Ми чітко усвідомлюємо, що конфлікт давно вийшов за межі регіональності і набув всеукраїнських масштабів.

 

На жаль, змушені констатувати, що проти нас ведуться підлі ігри, а цинічний саботаж із пожежею - це ляпас не лише працівникам ТВА, але й кожному глядачеві, який ввімкнув ввечері улюблений телеканал, кожному чернівчанину, який хоче жити в правовому суспільстві, кожній людині, яка вважає, що вседозволеність - це явище, котрого немає місця в європейській демократичній країні. Наразі мовлення відбувається в режимі он-лайн.

 

Ми хочемо подякувати всім журналістам, які розуміють та підтримують і закликаємо журналістську спільноту звернути увагу на події, які зараз відбуваються в Чернівцях на ТВА, бо завтра пожежа може трапитися у Вашому кабінеті, згоріти може Ваше робоче місце і Ви втратите право на професію.

 

Колектив ТРК ТВА, Чернівці»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», члени Комітету з питань свободи слова та інформації від опозиції звернулися до правоохоронних органів з вимогою провести неупереджене розслідування та встановити винних у перешкоджанні журналістській діяльності співробітників чернівецького каналу ТВА, що пов'язане з пожежою в апаратній Чернівецької ОДТРК.

 

Нагадаємо, за офіційною інформацією, чернівецький телеканал ТВА не може вийти в ефір після пожежі в апаратній Чернівецької ОДТРК, яка трапилася 23 липня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7269
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду