НМПУ вимагає від Пшонки порушити кримінальне провадження проти Захарченка і вищих посадовців МВС

НМПУ вимагає від Пшонки порушити кримінальне провадження проти Захарченка і вищих посадовців МВС

23 Липня 2013
5879

НМПУ вимагає від Пшонки порушити кримінальне провадження проти Захарченка і вищих посадовців МВС

5879
НМПУ вимагає від Пшонки порушити кримінальне провадження проти Захарченка і вищих посадовців МВС
НМПУ вимагає від Пшонки порушити кримінальне провадження проти Захарченка і вищих посадовців МВС

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) звернулася до Генерального прокурора України Віктора Пшонки з вимогою порушити проти міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та вищих посадових осіб МВС України кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України - службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Про це йдеться на сайті НМПУ.

 

Медіапрофспілка зазначає, що «під керуванням міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, внаслідок неналежного виконання ним та вищим офіцерським складом МВС України своїх посадових обов'язків, міліція перетворилась з озброєного органу виконавчої влади, який повинен захищати життя, здоров'я, права і свободи громадян та інтереси суспільства від протиправних посягань (ст.1 закону України «Про міліцію»), на озброєне кримінальне угрупування. Угрупування, яке являє собою реальну небезпеку як для журналістів, так і для суспільства в цілому».

 

У заяві до Віктора Пшонки НМПУ наголошує, що останнім часом міліція систематично порушує права журналістів, вчиняє щодо них кримінальні злочини: застосовує до журналістів фізичну силу. Як приклади, наводяться факти побиття на Майдані Незалежності журналіста 5 каналу Андрія Ковальова та інших журналістів в ніч на 19 липня, побиття 11 липня співробітниками Миколаївської міліції журналіста podrobnosti.mk.ua  Наталії Барбарош.

 

НМПУ Також зазначає, що міліція проводить незаконні обшуки, вилучає професійну техніку, погрожує незаконним притягненням до кримінальної відповідальності та позбавленням волі, якщо журналіст не припинить свою професійну діяльність. Приклад останнього часу: обшук та вилучення професійної техніки у коростенського журналіста Анатолія Лазаренка у Житомирській області.

 

Міліція також умисно не розслідує справи, пов'язані із нападами на журналістів. Останні приклад: справи по напади на херсонських журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка так і залишились не розслідуваними.

 

НМПУ також підкреслює, що правоохоронці пасивно споглядають напади на журналістів: під час побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя міліція проявила злочинну бездіяльність, до кримінальної відповідальності винні співробітники міліції та їх керівництво не притягнуті.

 

НМПУ вважає, що Віталій Захарченко своєю бездіяльністю на посаді міністра внутрішніх справ України спричинив тяжку шкоду правам, свободам та інтересам як окремих журналістів, так і суспільства в цілому.

 

На рівні з міністром внутрішніх справ Незалежна медіапрофспілка України вимагає кримінальної відповідальності співробітників та керівників спецпідрозділу «Беркут» та інших «кермачів» операції по знесенню наметового містечка на Майдані Незалежності, бо саме внаслідок їхніх злочинних дій та бездіяльності, як переконані у профспілці, стало можливим побиття київських журналістів.

 

Також медіапрофспілка вимагає від Генерального прокурора порушення кримінального провадження проти керівників Житомирського, Миколаївського, Херсонського обласних управлінь міліції за службову недбалість, зловживання владою та службовими повноваженнями, грубе порушення прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду