Валентин Коваль: „Музична політика MTV-Росія навряд чи матиме великий успіх в Україні”

5 Липня 2005
1528

Валентин Коваль: „Музична політика MTV-Росія навряд чи матиме великий успіх в Україні”

1528
Чому генеральний продюсер музичного телеканалу М1 скептично ставиться до появи в Україні каналу MTV-Росія? Чому генеральний продюсер музичного телеканалу М1 скептично ставиться до появи в Україні каналу MTV-Росія?
Валентин Коваль: „Музична політика MTV-Росія навряд чи матиме великий успіх в Україні”
„Детектор медіа” писала про те, що з 1 липня в українському ефірі з`явиться телеканал MTV-Росія, який буде ретранслювати канал ENTER MUSIC. Менеджери ENTER MUSIC були дуже щасливі повідомити загалу про те, що саме їм вдалося отримали ліцензію відомого телевиробника. Але не всі їхні колеги вважають появу в українському ефірі програм каналу MTV-Росія - „культурним проривом”. Чому? Про це – розмова з генеральним продюсером каналу М1 Валентином Ковалем.

„Детектор медіа” запрошує всіх зацікавлених цією темою до дискусії.


- Як на мене, - каже Валентин, - тут є важливих 3 аспекти. Перший аспект. Цей факт є підтвердженням того, що Росія ніколи не відмовиться від свого бажання впливати на процеси в Україні. Якщо пригадати, що в ефірі М1 протягом останніх 2-х місяців російська музика просто відсутня (наскільки я знаю, цю нашу позицію також певний час підтримував канал О-ТВ), то заяви про “стратегічний інтерес” з боку менеджерів МТВ-Росія сприймаються дуже відвертими. Не моя справа оцінювати загальне прагнення Росії щодо України, але в музичному сенсі це достатньо помітно.

Другий – це черговий розпис українських телевізійників у неспроможності створювати власний продукт. Або – у небажанні цього робити. Українське музичне телебачення було ледь не єдиним телесегментом, у якому панували досить позитивні тенденції щодо виробництва власного продукту, але сьогодні, коли проголошено про появу продуктів російського МТВ в українському ефірі, про це вже можна забути.

Третє – це сама форма появи: два логотипи в ефірі ENTER MUSIC, що, якнайменше, схоже на порушення законодавства, а більш того – свідчить або про найдешевший шлях отримання програм – запис з ефіру, або про підготовку більш масивної експансії, початком якої є промотування логотипу мережі МТВ.

- До збільшення частки української музики свого часу закликав віце-прем’єр Микола Томенко. Неодноразово ця тема виникала під час засідань Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення...

- Звернення гуманітарного віце-прем’єра було під час підготовки до Євробачення, але ми і до того проводили різні акції, і постійно збільшували частку української музики. Персонально я завжди був проти жорстокого регулювання цього питання, проте сьогодні ми вже маємо достатню кількість якісних робіт українських виконавців, і наше прагнення ще на початку мовлення заповнювати ефір українською музикою сьогодні вже має підґрунтя для втілення.

- Коли створювався М1, чи не було у вас бажання створити щось подібне до МТВ в Україні?

- Скажу більше: ми навіть вивчали можливість створення МТВ-Україна, проте від цієї ідеї відмовились достатньо швидко. По-перше, ліцензія на користування цим брендом коштувала на той момент 1,2-1,5 мільйонів доларів на рік, по-друге, частка володіння компанією з боку мережі МТВ мала бути більшою, ніж дозволялось українським законодавством, і по-третє, що для нас було найнебажанішим – частка програмування з використанням матеріалів виробництва цієї мережі мала бути більше 70%.

Проте ми розуміли, що, попри те, що МТВ було законодавцем формату, музична політика цього каналу навряд чи матиме великий успіх в Україні. За останні 4 роки МТВ значно змінилося, але бажання створювати МТВ-Україна не відновилося – сьогодні М1 є самодостатнім музичним телевізійним брендом, ми створили абсолютно відмінний і життєздатний формат музичного телебачення.

Хоча багато програм виробництва мережі МТВ – досить цікаві і мали право на те, щоб бути представленими українському глядачу. Ми також окремо розглядали можливість показу на М1 мульт-серіалу “South Park”, але розуміли, що мовна стилістика цього серіалу навряд чи дасть змогу отримати прокатне посвідчення від Мінкульту на показ його у “дитячий час”. Україна досить цнотлива, і на відміну від англомовного світу, тут аналог їхнього “фак” не є сімейно вживаним терміном...

- Як, на ваш погляд, буде розвиватися МТВ в Україні тепер?

- Якщо судити з заяв, які можна знайти в мережі Інтернет, кількість програм – а отже і якість присутності російського МТВ в Україні – буде зростати. В цій ситуації можна вже не говорити про політику протекціонізму щодо національного виробника, яким у цій площині є українські музиканти.

- Насправді на прес-конференції ENTER MUSIC та МТВ було сказано, що телеканал має намір збільшити частку програм власного виробництва, а представники МТВ-Росія говорили про те, що хочуть в своєму ефірі крутити українську музику. Чому ви думаєте, що ці обіцянки не будуть виконані?

- Мене не було в Україні під час прес-конференції, тому я суджу з офіційних (і не тільки) повідомлень. Стосовно української музики на МТВ-Росія я дізнався саме з вашого запитання – на жодне згадування про це в пресі я не натрапив.

Я не можу відповідати за інших, проте впевнений, що створення власного продукту не залежить від наявності або відсутності партнера з іншої країни. М1 виробляв і продовжує створювати майже щомісяця нові власні проекти зовсім не тому, що має якийсь закупний продукт. Навряд чи у колег з ENTER MUSIC це пов’язано саме з появою МТВ-Росія. Якщо це саме так, то я сприйматиму це як захисну позицію.

Щодо української музики на МТВ-Росія: свого часу на цьому каналі з’являлися “вершки” з України, проте сама заява про збільшення частки української музики на російському каналі виглядає не зовсім логічною, хоча і дуже обнадійливою.

- Чи не говорить в вас небажання мати серйозного конкурента?

- Супутниковий канал ніколи не буде серйозним конкурентом ефірному, що працює в тій самій ниші. Порівняйте долю ефірного «Інтера» з кабельним «РТР-Планетою». Різниця – в рази. До того ж, сьогодні у ниші музичного телебачення працюють не тільки три, так би мовити, “музичних” канали – просто перегляньте суботній або недільний ефір будь-якого “електорального” мовника...

- А чи не має у вас побоювань, щодо того, що М1 втратить ліцензію на ефірне мовлення? - Для цього ми не даємо жодного приводу, більш того, за багатьма ознаками ми випереджаємо свої зобов’язання щодо національного та власного продукту. При чому ми робимо це за власними переконаннями, а не заради виконання букви закону або Ліцензії.

- Можливо, створення ефірного МТВ в Україні – справа часу? Не виникало бажання якось вплинути на цю можливість?

- Це вже точно не моя справа, хоча шукатиму можливість поспілкуватися з цього приводу з членами Національної Ради, адже свого часу ми отримували настійливі побажання щодо української музики і української мови.

Радіочастотний ресурс – поки ми не перейшли на цифрове мовлення – майже вичерпаний. Наскільки мені відомо, на каналі ENTER MUSIC відбулася зміна засновників, проте про отримання ефірної ліцензії мови поки що не було. Також я знаю, що на минулому тижні Національна Рада вже розглядала питання про появу МТВ-Росія, коли дізналася про це з преси, хоча мала знати про це раніше, ніж пройшла прес-конференція. Можна навіть пишатися такій швидкій реакції. Я не маю документів того засідання, але знаю, що розмова була досить жорсткою. Сподіваюсь, стандарти, які сьогодні задані для національних мовників щодо мови та долі національного продукту, будуть однаковими для всіх.

Одна справа – створення МТВ-Україна. Знаючи економіку музичного телебачення, можу спрогнозувати таку потенційну можливість роки за 3-4. Інша справа – експансія російського каналу, який має абсолютно чітку власну позицію і для якого підтримка українських музикантів і становлення українського шоу-бізнесу ніколи не будуть у першому десятку завдань.

Можливо, це буде початком аналізу стану інформаційного простору України взагалі, адже практика подвійних логотипів і нерегламентованої ретрансляції російських каналів в Україні на рівні локальних мовників є тотальною проблемою – як морального, так і правового характеру.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду