Микола Вересень: «К1 – це перший конгеніальний…»

22 Червня 2005
2658

Микола Вересень: «К1 – це перший конгеніальний…»

2658
Це була остання відповідь Вересня на моє запитання про унікальність назви нового каналу - «К1». Запитав я його вже у коридорі, і про етимологію цього визначення я так і не дізнався. Але, здається, це такий собі вересневий неологізм….
Микола Вересень: «К1 – це перший конгеніальний…»
На сьогодні Микола Вересень, безумовно, є найбільш популярною фігурою нового каналу К1. Тож саме з ним «ТК» вирішила зробити бліц-інтерв’ю про атмосферу в команді, амбіції, концепції, коротше, про життя на К1.

Микола, незважаючи на якусь професійну сутулість, все-таки здавався щасливою чи, принаймні, задоволенною людиною. Зустрівши мене на порозі, він по-хазяйськи пройшовся щойно відремонтованими коридорами, відкрив кілька дверей робочих кабінетів і запропонував поговорити у студії, звідки стартують «конгеніальні» новини…

- Миколо, перше питання - воно завжди перше, скільки разів би його не задавали… Чому ви пішли з "5 каналу"? Ви там так культово виглядали…

- Життя змінюється, люди міняють власні уподобання, дружин, роботу… Крім того, я сам змінився, стиль каналу змінився… Життя взагалі мінливе… А хіба на «1+1» я не культово виглядав?

- Якою ж буде концепція К1 у розумінні зміненого Вересня?

- Це буде концепція «без попси». Якщо ви хочете аналогій, то… А я не хочу аналогій! Просто це канал, де ви навряд чи побачите «хорошие песни о главном». Або там якогось «мила»…

- Як правило, більшість iз політологів виникнення нових газет чи телеканалів пов'язують з підготовкою до майбутніх виборів. Чи може це стосуватися К1?

- Я скажу, що за такі гроші не готуються до виборів. За таку суму не до виборів не готуватися (сміється). Так у космос летіти готуються. І так може говорити лише певна група людей, які не мають у голові клепки… Це не від великого розуму. Кучмівський потяг вже пішов, і ми, очевидно, маємо нині ставити інші запитання. Я не виключаю, що Ющенко може змінитися - він звичайна людина. Але поки нема таких ознак. Тим більше, про нову владу поки що не можна сказати, що вона почне такий же пасьянс, як стара. Проте всі ми змінюємося, і все може змінитися.

- Що ви вважаєте головним чинником у теленовинах – формат новин чи все ж таки влучну картинку?

- Ну, на одній картинці нічого не витягнеш… Це так, як кажуть каца… росіяни: "Встречают по одежке, провожают по уму…" І досвід показує, що, умовно кажучи, красиві актори програють талановитим, бо талановиті - то зміст… Наша технологія досить складна. Така ж складна як і на «5 каналі», але кардинально різна за спрямуванням, протилежна, так би мовити… К1 и Аня (Безлюдна. – «ТК») намагається командою робити серйозні «сторі», великі історії, робити вечори… Наприклад, ось обвал у Криму. Проте, скажімо, у нас поки немає там кореспондента, немає договорів з архівами, а відтак - і світлин Севастополя. Але ми маємо це вісвітлювати. Доведеться попрацювати нашому аналітичному відділу. І ми кажемо, що люди не просто “там під породою”… А підказуємо як їм допомогти? Що треба робити коли ви під камінням? Це дуже складно, кропітко і матиме досить багато форм. Свого роду розслідування. Виходить така велика історія.

- Чи є у вас розгалужена система власкорів?

- Взагалі, знайти хороших журналістів - проблема. В одному місці він може бути хорошим, в іншому – поганий. І потім виходить, що матеріал не клеїться, не монтажний… отже треба шукати людей високоякісних.

- Але чи не буде такий канал занадто елітним для більшості глядачів?

- Ми взагалі хочемо змусити дивитися телевізор тих людей, котрі досі його не дивилися. Звичайно, там не буде якогось «мила”, але й елітним він не буде.

- До речі, про «мило». Чи має плани К1 співпрацювати з окремішними продакшн-студіями? Може, це робитиметься на базі К1? Бачу студія у вас нічогенька…

- Я б вам рекомендував звернутися з цим питанням до Анни, бо стратегія каналу К1 не є моєю компетенцією, але, як ви самі бачите, вона зараз працює в студії і дуже заклопотана.

- Яким чином К1 буде потрапляти до телеящиків глядачів? Тільки по кабелю та супутнику, чи транслятору?

- Природньо, що ми мріємо про ефір. Але зайдіть до Нацради і спитайте, які хвилі сьогодні вільні…

- А ви ходили?

- Я пропоную зробити це вам…

- Останнє запитання, Миколо. Як ви можете оцінити вірогідність створення в Україні Cуспільного телебачення? Чи зможе воно конкурувати з комерційними каналами? І хто має стати каталізатором його створення? Влада чи самі журналісти?

- Ініціювати створення суспільного ТБ насправді може і влада, і журналісти, і саме суспільство. Наприклад, у Великій Британії Комісію по журналістській етиці (як суто корпоративний інститут журналістів,- прим. авт) було створено за ініціативою уряду… Це питання доцільності.

- І справді останнє питання. Що означає К1? Перший комерційний? Перший крутий?

- Ну це питання…, - сказав сміючись Микола, вже виходячи зі студії. - Перший геніальний… Конгеніальний…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду