Нардеп Яценко запропонував журналістам доопрацювати законопроект про їхній захист

11 Червня 2013
7129

Нардеп Яценко запропонував журналістам доопрацювати законопроект про їхній захист

7129
Попередній аналогічний законопроект народного депутата Верховна Рада не підтримала
Нардеп Яценко запропонував журналістам доопрацювати законопроект про їхній захист

Народний депутат України Антон Яценко (член фракції Партії регіонів) збирається знову ініціювати у Верховній Раді проект Закону України «Про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів». Аналогічний проект він подавав до парламенту ще 2008 року, однак тоді документ не був підтриманий. Депутат запросив удосконалити законопроект безпосередньо представників ЗМІ. Про це він заявив під час візиту до Умані в рамках відзначення Дня журналіста, повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

«В минулому скликанні я подавав проект закону, тоді він не набрав голосів у парламенті. Якщо у вас будуть думки, пропозиції, критика, я запрошую вас поділитися, аби ми разом попрацювали над законом», - зазначив Антон Яценко.

 

Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що журналісти готові долучитися до обговорення законопроекту та передати його на розгляд медіаюристів. «Тема захисту журналістів нині є особливо актуальною, у зв'язку з останніми інцидентами за участю колег, фактами побиття працівників ЗМІ. Захист професійної діяльності колег є одним із пріоритетів у діяльності Спілки, тому ми готові підтримувати подібні ініціативи з боку представників кожної політичної сили. Головне, щоб заяви політиків у подальшому не залишалися декларативними, а були підтверджені реальними діями», - сказав він.

 

Нагадаємо, Верховна Рада відмовилася надавати державну охорону журналістам у разі загрози їхньому життю або здоров'ю. За відповідний законопроект № 2508 «Про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів» у першому читанні проголосували 27 депутатів при мінімально необхідних 226.

 

Законопроект був зареєстрований 16 травня 2008 року депутатом Антоном Яценком (на той момент - член фракції БЮТ). Окрім надання охорони журналістам проект закону також передбачав посилення кримінальної відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів. Зокрема, передбачалося запровадження штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 5 років за навмисне заподіяння журналістові легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень та від 5 до 10 років за навмисне заподіяння журналістові або його близьким родичам тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з його професійною діяльністю.

 

Як писала «Детектор медіа», в грудні 2008 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект Антона Яценка, однак прийняти за основу проект закону «Про захист професійної діяльності журналістів»2636, внесений Кабінетом міністрів. Той був у 2009 році відправлений на доопрацювання, а в березні 2010 року - відкликаний.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду