Forbes відредагував власний матеріал про переможців тендерів «Укрзалізниці», виключивши Олександра Януковича

28 Травня 2013
6233

Forbes відредагував власний матеріал про переможців тендерів «Укрзалізниці», виключивши Олександра Януковича

6233
Forbes відредагував власний матеріал про переможців тендерів «Укрзалізниці», виключивши Олександра Януковича

Український Forbes відредагував свій матеріал, виключивши ім'я Олександра Януковича з числа тих, хто більше за всіх заробив на «Укрзалізниці». Про це свідчить порівняльний аналіз двох варіантів статей видання, який провів «Остров».

 

У понеділок, 27 травня, видання Forbes.ua розмістило матеріал журналіста Сергія Головньова про те, хто виграє тендери на «Укрзалізниці». У ньому, зокрема, з посиланням на дані «Вісника держзакупівель» ішлося про те, що старший син президента України Олександр Янукович контролює компанії, які виграли у 2013 році третину всіх тендерів «Укрзалізниці».

 

У матеріалі були перелічені компанії, які нібито пов'язані з Олександром Януковичем. Це «Перша паливна компанія», «Левада-Палас», «Автономні джерела току», «Євроінвестбуд» і «Консалтинг кепітал».

 

За версією Forbes.ua, здебільшого Янукович постачав залізницям дизпаливо і мазут, технічні мастила, акумулятори і вугілля. Загалом, на думку автора первинного тексту статті, структури Олександра Януковича отримали від «Укрзалізниці» 3,1 млрд грн. (близько $387,5 млн) за п'ять місяців поточного року. Це приблизно третина всіх закупівель залізничної державної компанії.

 


 

За деякий час доступ до цієї публікації на сайті Forbes.ua було унеможливлено. Хоча сам матеріал можна було знайти в кеші пошуковика Google.

 

Згодом з'явився підкоригований матеріал, з якого прибрали інформацію про те, що Олександр Янукович пов'язаний з виграшними тендерами на «Укрзалізниці».

 

Як пояснив у Facebook головний редактор українського Forbes Володимир Федорін, матеріал зняв особисто він через те, що той був недоробленим.

 


 

Так виглядав рейтинг тендерних переможців на «Укрзалізниці» до зняття матеріалу:

 

 

 

І так він став виглядати після того, як матеріал було під кориговано:

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6233
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Принципиальный
4003 дн. тому
В свое время журналистка Леся Войтицкая - особа с огромным апломбом - написала неправду про нашу компанию. Просили снять материал с сайта Форбса. Ответ редакторов был: "Нет, мы принципиальные. Форбс независимое издание. Наша редакционная политика независимая". Но с Сашей Стоматологом зажали свою независимость в тряпочку и все поснимали с сайта. Господа Федорин, Комаха, Вербяный, Войтицкая и иже с ними, у вас сердечных приступов не было, что ваша редакционная политика пострадала??? И на пикеты с палатками не вышли, что свободу слова душат??? Своя зарплата ближе к сердцу?? Одних можно мочить, а с другими вы готовы на все??? Тошно смотреть на гнилой Форбс этот и его "амбитную" звездную команду..
Читающий
4004 дн. тому
Это по принципу - дали буде? сегодня одно, завтра другое, послезавтра третье. Впорочем чему удивляться, какая страна, такая и журналистика, эх...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду