Леся Оробець вимагає службового розслідування за перешкоджання допуску журналістів до ВР

Леся Оробець вимагає службового розслідування за перешкоджання допуску журналістів до ВР

28 Травня 2013
6227

Леся Оробець вимагає службового розслідування за перешкоджання допуску журналістів до ВР

6227
Леся Оробець вимагає службового розслідування за перешкоджання допуску журналістів до ВР
Леся Оробець вимагає службового розслідування за перешкоджання допуску журналістів до ВР

Народний депутат України Леся Оробець надіслала звернення керівнику Апарату Верховної Ради України Валентину Зайчуку, у якому просить почати службове розслідування за фактом перешкоджання журналістам відвідувати засідання комітетів Верховної Ради. Про це пані Оробець повідомила в коментарі «Детектор медіа».

 

Зі слів пані Оробець, до неї та до її колег неодноразово зверталися журналісти, акредитовані у Верховній Раді, від яких вимагали додаткових погоджень з відомством керівника прес-служби Апарату Верховної Ради і керівництвом комітетів, аби відвідати відкриті засідання комітетів.

 

«Два роки права журналістів де-факто порушувалися, два роки поспіль працівникам ЗМІ відмовляли в доступі до засідань ключових парламентських комітетів - Бюджетного, Регламентного, Національної безпеки та охорони тощо. Або це недбальство, або зумисне приховування інформації з метою збереження "закритості парламенту". Уточнення відповідальних - за службовим розслідуванням апарату ВРУ. Бо хтось має відповісти за те, що журналісти понад два роки не користувалися правом доступу, яке гарантує їм законодавство та положення 2011 року. Звернення щодо потреби такого розслідування вже направлено керівнику апарату ВРУ Валентину Зайчуку», - наголосила народний депутат.

 

Пані Оробець вважає, що на практиці прес-служба, комендатура й охорона Верховної Ради користуються положенням про акредитацію 2006 року, відповідно до якого крім акредитації журналістам потрібно мати погодження прес-служби Верховної Ради та запрошення керівництва комітетів.

 

Нагадаємо, що прес-служба Апарату ВР запевняє, що процедура акредитації працівників ЗМІ на сьогодні відбувається за положенням від 06.09.11 р. № 798, а положення від 2006 року втратило свою чинність. За положенням від 2011 року журналісти, які мають акредитаційну картку, можуть безперешкодно відвідувати засідання комітетів, брифінги, прес-конференції, круглі столи.

 

Леся Оробець також відзначає, що на сьогодні портал «Законодавство України» за «пошуком» видає єдиний чинний документ, яким врегульовано дані питання - Розпорядження голови ВР №420 від 19.05.2006. Натомість цей портал не знаходить документу 2011 року, на чинності якого наполягає прес-служба Верховної Ради. Сайт парламенту також не знаходить документу 2011 року - ні за датою, ні за номером (скріншот пошуку - 4,12 mb). «Ні сном, ні духом про нього не знали й експерти відділу реєстрації законопроектів ВР, особливо прискіпливі до подібних ініціатив опозиції - якби документ 2011 року містився в нормативних базах, проект 2040а узагалі не зареєстрували» - пише депутат.

 

Депутат закликає журналістів, які мають проблеми з акредитацію у Верховній Раді, звертатись до ініціаторів останови № 2040а зареєстровано 16 травня. Як вже писала «Детектор медіа», цей проект має спростити порядок допуску акредитованих журналістів на заходи для ЗМІ у відповідних будинках Верховної Ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду