На Харківщині районна рада викинула трудовий колектив із засновників районної газети

23 Травня 2013
7834

На Харківщині районна рада викинула трудовий колектив із засновників районної газети

7834
На Харківщині районна рада викинула трудовий колектив із засновників районної газети

Сахновщинська районна рада Харківської області змінила статут районної газети «Колос»  без згоди трудового колективу. Про це «Детектор медіа» повідомили у Національній спілці журналістів України (НСЖУ). 

 

18 квітня районна та селищна ради Сахновщинського району зареєстрували нову Комунальну організацію «Редакція Сахновщинської районної газети «Колос». Рішенням райради засновниками нової організації стали міська та селищна ради. Створення нової організації із зміною її статусу влада здійснила без участі колективу редакції «Колосу», який  з 1995 року є співзасновником газети. 

 

Рішенням райради від 18 квітня головний редактор «Колосу»  Галина Пархоменко була призначена в.о головного редактора комунальної організації «Редакція Сахновщинської районної газети «Колос». Ще через два тижні пані Пархоменко звільнили рішенням райради «за одноразове грубе порушення трудових обов'язків як керівника організації».

 

Причиною для звільнення головного редактора «Колосу» стала її відмова друкувати бюджет райради безкоштовно.

 

«Друк бюджету у газеті коштував би нам 47 тисяч гривень, це 10-15 сторінок тексту. Було прийнято рішення не друкувати бюджет за гроші газети», - сказала «Детектор медіа»  пані Пархоменко.

 

Галина Пархоменко наполягає на незаконності рішень райради щодо створення нової організації без участі колективу газети «Колос» і, відповідно, на незаконності її звільнення з посади головного редактора.  Редакція  як юридична особа та редактор як фізична подали відповідні два судові позови до Сахновщинського районного суду. 

 

«Ми зверталися з колективною заявою до районної прокуратури, де описали всі дії співзасновників. Також ми звернулись до обласної прокуратури, але вона поки не відреагувала. Районна прокуратура передала матеріали у місцевий відділ міліції. Мені повідомили, що справу закрито, тому що справа не кримінальна, а стосується трудових відносини. Відповідно до законодавства такі спори має розглядати  суд. Всі  відповідні позови ми подали та чекаємо провадження», - розповіла пані Пархоменко.

 

За словами Галини Пархоменко, конфлікт між місцевою владою та колективом газети почався ще три роки тому. Конфліктна ситуація виникла через недостатнє фінансування газети районною радою.

 

«У місцевих бюджетах закладається  дуже мало коштів на функціонування  редакції, а матеріалів замовляється непомірно багато. Редакцією ми  запропонували владі укласти угоду відповідно до Закону  «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Згідно цієї угоди  райрада, селищна рада мали б оплачувати місце у газеті відповідно до вартості друку. Нам не потрібно фінансування по 50 тисяч, ми хотіли працювати за угодами. Влада відмовилась», - прокоментувала конфлікт Галина Пархоменко.

 

За словами пані Пархоменко з червня 2011 року районна рада своїм рішенням у частині фінансування призупинила дію Програми розвитку інформаційного простору України і перестала фінансувати газету, а селищна рада не приймає участі у фінансуванні газети вже близько п'яти років.

 

«Ми півтора року працюємо на власному фінансуванні і тому, звичайно, не друкуємо безкоштовно їхніх бюджетів, матеріалів - нічого. Якщо вони заплатять - будемо друкувати», - розповіла головний редактор.

 

Як повідомила «Детектор медіа» Галина Пархоменко, 7 травня голова районної ради Володимир Прядко викликав редакцію газети «Колос»  для розмови, під час якої закликав колектив  «змиритися і відмовитися» від обраного редактора. Колектив відмовився. Наступного дня  редакцію було відімкнено від енергопостачання. Тому газету журналісти готували по своїх домівках.

 

16 травня кабінет головного редактора газети «Колос» було опечатано. На сьогодні Галина Пархоменко не працює у газеті.

 

«16 травня співзасновники на чолі з головою райради Володимиром Прядко та іншими представниками районної й селищної рад вдерлися до мого кабінету, змінили дверні замки, опечатали всі шафи, шухляди і викинули мене з кабінету», - розказала пані Пархоменко.

 

21 травня, коли головний бухгалтер редакції перебувала на лікарняному, кабінет бухгалтерії редакції «Колос» пограбували, вирвавши дверний замок та викравши документацію за два роки.  На місце злочину викликали міліцію, зараз провадиться слідство.

 

«Детектор медіа» звернулася до голови райради Володимира Прядка, щоб з'ясувати чому райрадою було прийнято рішення про створення нової організації на базі редакції газети «Колос», не включаючи трудовий колектив до її засновників. У секретаріаті райради повідомили, що пан Прядко зараз у відпустці.

 

«Детектор медіа» неодноразово писала про випадки підпорядкування владою ЗМІ  без згоди трудового колективу. Коментуючи подібні ситуації, юрист  Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська зазначає, що такі наміри райрад не є правомірними. Адже, на її думку, співзасновники районних видань є рівними у своїх правах.

 

«У разі наявності двох співзасновників жоден з них не може самостійно приймати рішення, вони можуть діяти лише консенсусом. І звісно, якщо один зі співзасновників проти, то інший не може забрати  собі усе», - сказала пані Котюжинська.  

 

Як повідомив «Детектор медіа» перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко,  Національна спілка журналістів має намір втрутитися в ситуацію і допомогти колективу широким розголосом справи і юридичною підтримкою:

 

«Національна спілка журналістів України обурена непоодиноким фактами, коли засновники комунальних засобів інформації грубо намагаються позбавити трудові колективи залишки тих прав, які журналісти мали. Співзасновництво  - це право рекомендувати або давати згоду на призначення головного редактора, це право  на відстоювання нормальних принципів редакційної політики. З боку спілки ми зараз стараємося привернути увагу до цього випадку  і надати належний юридичний захист газеті. Наразі юридична служба НСЖУ вивчає всі документи для допомоги нашим колегам у цій ситуації», - сказав пан Томіленко.

 

Вікторія Білаш для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7834
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Колекти редакції газети "Колос"
3948 дн. тому
Ми здивовані, що нам співчувають. Ніяких позовів до суду колектив не подавав. Це все примхи редактора Г. Пархоменко, яка бореться за свою посаду, а не за права колективу. Вона особисто їх постійно порушувала. Для прикладу візьмемо заробітну плату. У той час, коли колектив працював на 0,5 ставки (неповний робочий день) і відповідно наказу по редакції це стосувалося і редактора та головного бухгалтера, платня їм ішла у повному розмірі. Редактор при підписанні скарг у різні інстанції буквально пресували колектив, погрожуючи звільненням з роботи "інакомислячих". І це лише поодинокі факти діяльності горе-редактора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду