Сьогодні - Всесвітній день свободи преси

Сьогодні - Всесвітній день свободи преси

3 Травня 2013
6619

Сьогодні - Всесвітній день свободи преси

6619
Сьогодні - Всесвітній день свободи преси
Сьогодні - Всесвітній день свободи преси

Сьогодні, 3 травня, у світі відзначають Всесвітній день свободи преси.

 

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно 3 травня, починаючи з 1994 року. Був запроваджений Генеральною асамблеєю ООН рішенням 48/432 від 20 грудня 1993 року за рекомендацією Генеральної конференції ЮНЕСКО.

 

Як пише «Центр новин ООН», Генеральний секретар Пан Гі Мун під час  конференції, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси, засудив всі форми нападів на журналістів і закликав держави створити середовище, в якій всі можуть говорити вільно і відкрито, не побоюючись репресій.

 

Пан Гі Мун  наголосив на проблемі захисту журналістів, які стикаються з погрозами, допомагаючи забезпечувати транспарентність і підзвітність в суспільстві, проливаючи світло на безчинства урядів, корпорацій, злочинних банд і збройних угруповань.

 

За даними ЮНЕСКО, за останні десять років було вбито понад 600 журналістів. При цьому дев'ять з десяти випадків вбивств журналістів залишаються безкарними.

 

Глава ООН підкреслив, що сьогодні нападам піддаються не тільки представники традиційних засобів інформації, а й цифрового інформаційного світу - блогери, творці соціальних засобів інформації. Крім фізичних небезпек вони стикаються з кібератаками.

 

Пан Гі Мун закликав захистити всіх представників ЗМІ, спираючись на План дій ООН щодо забезпечення безпеки журналістів та проблемі безкарності.

 

Нагадаємо, Всесвітній день свободи преси проводиться 3 травня - в річницю прийняття Віндхукської декларації. Декларація звернена до вільної, незалежної, плюралістичної преси всього світу, відзначаючи, що свобода інформації є одним з основних прав людини. У Віндхукській декларації викладені принципи вільної преси, зведені воєдино африканськими журналістами під час семінару ЮНЕСКО зі сприяння розвитку незалежної і плюралістичної африканської преси, який був проведений у Віндхуку, Намібія, 29 квітня - 3 травня 1991 року.

 

«Детектор медіа» вітає колег зі Всесвітнім днем свободи преси.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6619
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
4021 дн. тому
Праздник не для наших СМИ. Нет СВОБОДЫ внутри самих СМИ. Вы же уничтожаете друг друга. У каждого издания(сайта) своя правда, а это уже называется ПРОДАЖНОСТЬ, работать на доброго дядю,кормящего тебя. Тогда не надо обвинять кого то , а посмотреть на себя, прежде всего. У нас по настоящему свободна газета "ДЕНЬ". Лариса Ившина может служить примером. Для нее нет разницы,Запад-Восток. Там можно читать правду. Остальное продано.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду