«ОПОРА» вимагає захистити права журналістів ТВі

29 Квітня 2013
5595

«ОПОРА» вимагає захистити права журналістів ТВі

5595
«ОПОРА» вимагає захистити права журналістів ТВі

Громадська мережа «ОПОРА» засуджує прояви цензури та утисків журналістів каналу ТВі, а також наголошує на необхідності захисту авторитету мовника та прав глядачів. Про це йдеться у заяві, яка опублікована на сайті громадської мережі.

 

У заяві «ОПОРИ» перелічені всі факти порушення прав журналістів, що сталися протягом кількох днів протистояння між колективом ТВі і новим керівництвом каналу: перешкоджання виконанню професійних обов'язків журналістів, скасування ефіру від 23 квітня, заборону з боку нового керівництва поширення інформації про зміст конфлікту на ТВі та запрошення до студії окремих гостей. Конфлікт на ТВі загрожує змінити редакційну політику мовника.

 

Громадянська мережа «ОПОРА» висловлює своє занепокоєння такими фактами та готова надати допомогу страйкуючим журналістам щодо захисту їхніх прав. В той самий час у заяві йдеться про порушення прав аудиторії телеканалу, яка отримувати якісний новинний і програмний продукт.

 

«ОПОРА» закликала «обох бізнесменів розв'язати конфлікт у законний та цивілізований спосіб, не допустити звільнення журналістів та технічних працівників, а менеджмент припинити будь-які прояви цензури».

 

«Детектор медіа» друкує текст заяви повністю.

 

«Конфлікт, який виник між претендентами на власність телеканалу ТВі, несе загрозу зміни редакційної політики мовника у неприйнятний спосіб. Перші прояви тиску, раптове звільнення ведучого Павла Шеремета, ігнорування права журналістів на формування профспілкового комітету є підсумком трьохденного протистояння між новим менеджментом телеканалу та трудовим колективом. 43 журналісти оголосили страйк до розв'язання конфлікту по суті та оприлюднили свої вимоги. Трудовий колектив заявив про порушення законодавства про працю та прав журналістів, зокрема, перешкоджання виконанню професійних обов'язків, скасування ефіру від 23 квітня, заборону з боку нового керівництва поширення інформації про зміст конфлікту та запрошення до студії окремих гостей.

 

Крім того, аудиторія ТВі втратила можливість отримувати якісний новинний і програмний продукт. Відповідно, і право на доступ до інформації громадян України, що обрали для забезпечення власних інформаційних потреб саме цього мовника, порушено.

 

Активна частина суспільства болісно ставиться до процесів згортання свободи слова та конфліктів у медіа. Рейтинг стану свободи слова в Україні, який складає організація Freedom House,  знизився протягом 2009 - 2011 років на 24 пункти, відповідно, держава отримала 130 місце. Зважаючи на вище вказане, будь-які прояви тиску на журналістів повинні отримувати відповідну реакцію з боку громадян, експертів, політиків та глядачів.

 

Громадянська мережа «ОПОРА» висловлює занепокоєння ситуацією, яка сталася та готова надати допомогу страйкуючим журналістам щодо захисту їхніх прав. Мережа закликає обох бізнесменів розв'язати конфлікт у законний та цивілізований спосіб, не допустити звільнення журналістів та технічних працівників, а менеджмент припинити будь-які прояви цензури. Заявлені факти трудового колективу щодо спроб контролювати в незаконний спосіб інформаційний продукт повинні бути розслідувані, а винні понести відповідальність. Крім того, «ОПОРА» просить народних депутатів та політиків бути коректними з трудовим колективом ТВі і не виходити за межі власного статусу.

 

«ОПОРА» виступає партнером телепроекту «Дорогі депутати» і заохочує керівництво до змістовних переговорів щодо вимог трудового колективу. Авторитет мовника потрібно зберегти, а права глядачів та журналістів - захистити». 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні, 29 квітня, переговорна група журналістів-страйкарів ТВі, до якої входять Мустафа Найєм, Олексій Ліхман, Роман Недзельський, Олена Зоряна та Андрій Сайчук, буде намагатися зустрітися з Артемом Шевченком, якого призначено новим ген директором каналу. В той самий час серед вимог страйкарів значиться пункт про звільнення пана Шевченка з посади.

 

Нагадаємо, що 23 квітня журналісти ТВі оголосили страйк до вирішення конфлікту між власниками каналу. 24 квітня вони створили осередок профспілки і оприлюднили свої вимоги. Серед них - розірвати трудовий договір із новим керівником Артемом Шевченком і керівником ТОВ «Інтерпрофіт» (продакшн ТВі) Олегом Радченком, призначити в. о. керівників до вирішення спору між засновниками та інвесторами каналу в суді, оприлюднити прозору структуру власності ТВі та оголосити з документальним підтвердженням кінцевого бенефіціара, не змінювати сітки мовлення та не втручатися в професійну діяльність журналістів тощо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду