Кумедні тварини замість реальності

18 Квітня 2013
6560

Кумедні тварини замість реальності

6560
Про вплив відомої радянської телепередачі «В мире животных» на мислення та свідомість українських тележурналістів
Кумедні тварини замість реальності

Раніше я недооцінювала вплив відомої радянської телепередачі «В мире животных» на мислення та свідомість українських тележурналістів. А дарма. Сьогодні  акценти легендарного творіння Миколи Дроздова серйозно взято на озброєння українськими журналістами.

 

Як виявилося, це такий тренд - усе більше уваги приділяти братам нашим четвероногим, аби на двоногих часу лишалося менше й менше. Й це твердження зовсім не голослівне. Ось, наприклад, лише деякі заголовки новин із ефіру двох національних телеканалів за два дні:

 

В Непале начали перепись бенгальских тигров

В Голландии кот на поле чуть не сорвал игру

В Харьковском зоопарке провели гонки кроликов

В пожаре погибли десятки животных британского зоопарка

Вчені презентували суперпоросятко

Вчені з'ясували, навіщо пташки несуть у гнізда недопалки

У київському зоопарку вовчиця покусала жінку

 

Ні, звісно, травми від вовчиці та перегони кроликів - це теж новини, і те, що їх обирають для ефіру, саме по собі проблемою не є. Проблема в тому, що ці самі телеканали ігнорують теми, які для життя двоногих українців мають дещо більше значення, аніж недопалки в гніздах пташок.

 

15 квітня на тлі проблем британського зоопарку виявилися зовсім не важливими проблеми з арештами хлопців із Демальянсу та акцією під Межигір'ям, яка показала безпорадність та абсурдність дій міліції, а також чітко визначила найбільш болюче місце президента.

 

 

Можна скільки завгодно прикриватися небажанням піарити маловідому партію, але ж ідеться зовсім не про це. Тут укотре проявилася значно більша проблема - дотримання української Конституції, права на мирні зібрання та багатьох інших прав. Ця історія показує сьогоднішню українську реальність у дуже непривабливому світлі, в контексті одного відомого анекдоту, де «собі - все, а іншим - закон».

 

Межигір'я - це очевидний та наочний доказ корупції в країні, адже за своєю декларацією Янукович просто не може мати таких статків. Його охороняють чимало силових служб, гроші яким платять платники податків за власну охорону, а не охорону однією особи. Зранку його патрулюють десятки машин ДАІ, хоч це зовсім не найпроблемніші ділянки дороги, а співробітники ДАІ значно доречніші були б на регулюванні перехресть.

 

 

Все це просто демонстрація того, чим стала українська влада і як вона зловживає своїми можливостями. І на цьому тлі ми бачимо заперечення мінімальних прав інших громадян - усіх нас - бодай на мирні збори. Це очевидний актуальний та важливий інформаційний привід.

 

На тлі «суперпоросятка» загубився інший інформаційний привід цих днів - події довкола виборів у Києві. Відомі громадські активісти організували обговорення ситуації в столиці, яка вже за місяць може лишитися без легітимної влади. На круглий стіл, у якому взяло участь загалом понад 80 учасників, прийшли експерти, лідери громадських об'єднань, народні депутати... Більш різнобічних та фахових обговорень цієї проблеми годі уявити.

 

Як виходити з цієї ситуації? Чи має місто, в якому живуть серед інших і самі телевізійники, бодай якісь інструменти впливу на місцеву владу? Чи будуть владні рішення після 2 червня в Києві легітимними і що означає така сумнівна легітимність? Чи не стануть їх оскаржувати і чи не призведе це до паралічу багатьох систем, зав'язаних на рішеннях Київради? Це не просто питання, це проблеми, які вже зовсім скоро матимуть великий вплив на життя мільйонів людей.

 

Однак це теж не тема для ТБ. Бо влада не хоче виборів і ще не написала юридичної аргументації, чому їх не проводитиме. 

 

 

Ці проблеми тією чи іншою мірою ігнорують усі, окрім ТВі та 5-го каналу. Ігнорують не тому, що журналісти не розуміють очевидних речей. Ігнорують, бо власники добре знають болючі місця української влади, адже топ-менеджери й редактори отримують відповідні вказівки, бо в країні існують заборонені теми, і Межигір'я - перша з них.

 

Ігнорують, бо в Україні процвітає цензура.

 

І засилля тваринок в ефірі - це лишень один із багатьох доказів...

 

Фото - з відео Відеотеки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6560
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду