Уряд хоче заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів

11 Квітня 2013
6531

Уряд хоче заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів

6531
Перелік офшорних зон затверджений Кабміном
Уряд хоче заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів

Кабмін пропонує парламенту заборонити створення та діяльність телерадіокомпаній, засновники яких зареєстровані в офшорних зонах. Про це йдеться у зареєстрованому в парламенті проекті закону № 2731 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації», ініціатором якого є Кабмін.

 

Уряд пропонує доповнити ч. 3 ст. 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» доповнити абзацом такого змісту: «Забороняються створення і діяльність телерадіоорганізації засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент (нерезиденти), що зареєстрований в одній з офшорних зон, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України».

 

Проект також передбачає підстави для відмови в державній реєстрації ЗМІ, якщо засновник порушує антимонопольне законодавство.

 

Зокрема відмова може бути надана у випадку, якщо фізична або юридична особа сама або через зв'язаних осіб володіє частками (паями, акціями) ТРК, що забезпечує більше 50% відсотків голосів у вищому органі юридичної особи, що є засновником ЗМІ.

 

Крім того законопроект пропонує дати визначення поняття «пов'язані особи»: «Пов'язана особа - юридична або фізична особа, яка здійснює контроль за засновником (співзасновником), власником (співвласником) телерадіоорганізації, а також юридична особа, щодо якої засновник (співзасновник), власник (співвласник) здійснює відповідний контроль. У разі коли одним із співзасновників, співвласників телерадіоорганізації є фізична особа, пов'язаними з нею особами вважаються також члени її сім'ї (чоловік, дружина, діти та батьки, мачуха та вітчим), разом з якими вона здійснює контроль за телерадіоорганізацією».

 

Контроль за дотриманням цього законодавства пропонується покласти на Нацраду з телебачення та радіомовлення.

 

Проект розроблено з метою забезпечення належної реалізації рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно гарантування прозорості власності на засоби масової інформації.

 

Як відомо, народні депутати Микола Княжицький та Микола Томенко раніше зареєстрували законопроект № 2074, яким пропонували зобов'язати телерадіокомпанії розкривати інформацію про фактичних власників ТРК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду