detector.media
11.04.2013 18:40
Уряд хоче заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів
Уряд хоче заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів
Перелік офшорних зон затверджений Кабміном

Кабмін пропонує парламенту заборонити створення та діяльність телерадіокомпаній, засновники яких зареєстровані в офшорних зонах. Про це йдеться у зареєстрованому в парламенті проекті закону № 2731 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації», ініціатором якого є Кабмін.

 

Уряд пропонує доповнити ч. 3 ст. 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» доповнити абзацом такого змісту: «Забороняються створення і діяльність телерадіоорганізації засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент (нерезиденти), що зареєстрований в одній з офшорних зон, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України».

 

Проект також передбачає підстави для відмови в державній реєстрації ЗМІ, якщо засновник порушує антимонопольне законодавство.

 

Зокрема відмова може бути надана у випадку, якщо фізична або юридична особа сама або через зв'язаних осіб володіє частками (паями, акціями) ТРК, що забезпечує більше 50% відсотків голосів у вищому органі юридичної особи, що є засновником ЗМІ.

 

Крім того законопроект пропонує дати визначення поняття «пов'язані особи»: «Пов'язана особа - юридична або фізична особа, яка здійснює контроль за засновником (співзасновником), власником (співвласником) телерадіоорганізації, а також юридична особа, щодо якої засновник (співзасновник), власник (співвласник) здійснює відповідний контроль. У разі коли одним із співзасновників, співвласників телерадіоорганізації є фізична особа, пов'язаними з нею особами вважаються також члени її сім'ї (чоловік, дружина, діти та батьки, мачуха та вітчим), разом з якими вона здійснює контроль за телерадіоорганізацією».

 

Контроль за дотриманням цього законодавства пропонується покласти на Нацраду з телебачення та радіомовлення.

 

Проект розроблено з метою забезпечення належної реалізації рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно гарантування прозорості власності на засоби масової інформації.

 

Як відомо, народні депутати Микола Княжицький та Микола Томенко раніше зареєстрували законопроект № 2074, яким пропонували зобов'язати телерадіокомпанії розкривати інформацію про фактичних власників ТРК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY