Депутати хочуть скасувати ув’язнення за втручання в приватне життя

22 Березня 2013
6027
22 Березня 2013
14:49

Депутати хочуть скасувати ув’язнення за втручання в приватне життя

6027
«Наш проект захищає журналістів від провокацій Кузьміна», - каже нардеп Леся Оробець
Депутати хочуть скасувати ув’язнення за втручання в приватне життя

У Верховній Раді хочуть гуманізувати покарання за втручання в приватне життя. Відповідний законопроект № 2612 «Про внесення змін до статті 182 Кримінального кодексу України (щодо гуманізації відповідальності за порушення недоторканності приватного життя)» зареєстрували 21 березня народні депутати від опозиційних фракцій Леся Оробець, Віктор Чумак, Андрій Кожем'якін та Андрій Міщенко.

 

Депутати пропонують скасувати такі види покарання за порушення недоторканності приватного життя, як обмеження волі та позбавлення волі, при цьому залишивши штраф, виправні роботи та арешт.

 

«Наш проект не лише захищає журналістів від провокацій Кузьміна, який вимагає кримінальної відповідальності за поширення правдивих відомостей про політика. Ми пропонуємо гуманізувати кримінальну відповідальність за те, що владою може бути розтлумачено як втручання у приватне життя політика і використано як привід до кримінального переслідування працівників медіа, а також обмеження їх доступу до інформації», - написала на своїй сторінці у Facebook співавтор законопроекту Леся Оробець.

 

За словами авторів законопроекту, чинне законодавство про кримінальну відповідальність не містить чітких та прозорих критеріїв суспільної небезпечності посягань у сфері недоторканності приватного життя. Через це міри кримінально-правової протидії даним правопорушенням є значно суворими. «В умовах динамічної інформатизації суспільства такі положення є неприпустимими», - пишуть народні депутати в пояснювальній записці.

 

Гуманізація кримінального законодавства є одним із важливих зобов'язань України перед Радою Європи, наголошують автори.

 

Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, на думку ініціаторів змін до закону, мають каратися штрафом від 500 до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

 

Повторний злочин, або якщо він заподіяв істотну шкоду (якщо вона в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), на думку депутатів, має каратися штрафом від 1,5 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду