Парламентська опозиція хоче законного часу в ефірі НТКУ і НРКУ

Парламентська опозиція хоче законного часу в ефірі НТКУ і НРКУ

20 Березня 2013
4893
20 Березня 2013
13:17

Парламентська опозиція хоче законного часу в ефірі НТКУ і НРКУ

4893
Опозиційні нардепи пропонують також створити громадські ради, які б контролювали дотримання журналістами редакційного статуту
Парламентська опозиція хоче законного часу в ефірі НТКУ і НРКУ
Парламентська опозиція хоче законного часу в ефірі НТКУ і НРКУ

У Національної телекомпанії України (НТКУ) та Національної радіокомпанії (НРКУ) можуть з'явитися громадські раді, персональний склад яких  затверджуватиметься Комітетом з питань свободи слова та інформації. Крім того, НТКУ і НРКУ мають щотижня не менше 45 хвилин ефірного часу виділяти для кожної з зареєстрованих у парламенті депутатської фракції чи групи. Про це йдеться у законопроекті № 2573 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України), який зареєстровано 19 березня 2013 року у парламенті.

 

Ініціаторами цієї законодавчої ініціативи стали члени Комітету з питань свободи слова та інформації, народні депутати від опозиції Микола Княжицький, Микола Томенко, Рустам Раупов, Олена Кондратюк, Ігор Мірошниченко.

 

На думку авторів проекту, громадська рада ЗМІ має складатися з 17 осіб: 9 з яких - за поданням депутатських фракцій у Верховній Раді України, 4 - за поданням Президента України та 4 - за поданням загальнодержавних об'єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм та/або у галузі діяльності засобів масової інформації. Термін повноважень члена громадської ради - 2 роки.

 

До повноважень громадських рад входить: здійснення громадського контролю за дотриманням тележурналістами редакційного статуту; складання висновків стосовно наявності порушень в телерадіопрограмах, що транслюються або мають транслюватись в ефірі НТКУ або НРКУ, вимог щодо надання збалансованої інформації, надання інформації без замовчувань суспільно важливих тем, створення передумов для присутності представників усіх парламентських політичних сил в телевізійному ефірі НТКУ або в радіоефірі НРКУ, внесення на розгляд Кабміну питання про відсторонення від керівництва НТКУ або НРКУ осіб, які порушували редакційний статут тощо.

 

Крім цього цей законопроект планує встановити баланс присутності в ефірі держаних мовників представників влади і опозиції. Зокрема автори проекту пропонують ст. 59 доповнити частиною 2: «НТКУ та НРКУ зобов'язуються щоденно (крім вихідних та святкових днів) у проміжках часу з 19:00 до 22:00 забезпечувати присутність в своєму ефірі зареєстрованих в Верховній Раді України депутатських фракцій (депутатських груп), одним з наступних способів (за погодженням з фракцією із врахуванням часу, необхідного для внесення змін до сітки мовлення)».

 

Способи присутності в ефірі можуть бути різні, приміром, за пропозицією авторів проекту, це може бути трансляція телерадіопрограм, які надані представниками кожної з фракцій, або запрошення представників фракцій для участі в телерадіопрограмах на суспільно-політичні або економічні теми. У будь-якому випадку кожна з зареєстрованих депутатських фракцій (депутатських груп) має отримати не менше 45 хвилин ефірного часу одним із вказаних вище способів впродовж кожного повного тижня.

 

Порядок розподілення квот, передбачених цією частиною статті 59 Закону, між відповідними депутатськими фракціями (депутатськими групами) має визначатися телерадіоорганізацією за погодженням з громадською радою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду