У 2012 році зафіксовано рекордну кількість порушень прав українських журналістів - ЗАЯВА

27 Грудня 2012
11660

У 2012 році зафіксовано рекордну кількість порушень прав українських журналістів - ЗАЯВА

11660
У 2012 році зафіксовано рекордну кількість порушень прав українських журналістів - ЗАЯВА

Рух «Стоп цензурі!», Інститут масової інформації, Незалежна медіа-профспілка України, ГО «Детектор медіа», Інститут медіа права, «Інтерньюз-Україна» і правозахисна організація «Репортери без кордонів» заявляють, що у 2012 році в Україні зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років. Про це йдеться у заяві «Свобода слова в Україні-2012», яку розповсюджують ці громадські організації.

 

За даними, наведеними у заяві, в 2012 році зафіксовано 80 нападів і фактів застосування фізичної сили до журналістів, порушено 6 кримінальних справ за 171-ю статтею ККУ, було зроблено спробу прийняття закону про криміналізацію наклепу, збільшено розміри позовних вимог щодо відшкодування моральної шкоди у судових справах проти ЗМІ та журналістів. Зафіксовано також факт прямої політичної цензури, що пов'язана з ім'ям Президента України Віктора Януковича. З позитивних подій ріку наведено  успішну журналістську і громадську кампанію проти прийняття закону про наклеп.

 

Наводимо нижче текст заяви повністю.

 

«ЗАЯВА

 

Рух «Стоп цензурі!», Інститут масової інформації, Незалежна медіа-профспілка України, «Детектор медіа», Інститут медіа права, «Інтерньюз-Україна», за підтримки міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів»

 

СВОБОДА СЛОВА В УКРАЇНІ-2012

 

У 2012 році в Україні зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років.

 

Зокрема, в цьому році зафіксовано 80 випадків агресивного поводження з журналістами (нападів, застосування фізичної сили), 18 випадків погроз та загалом майже 300 випадків порушень та різноманітного тиску на журналістів (для порівняння: в 2011 році було зафіксовано 37 випадків агресивного поводження та погроз та в цілому близько 100 випадків порушень, перешкоджань і тиску на журналістів). Таким чином, у 2012-му кількість випадків застосування фізичної агресії щодо журналістів зросла майже втричі порівняно з попереднім роком і перевищила попередній максимум, зафіксований у 2004 році (близько 200 випадків порушень).

 

У 2012 році було порушено шість справ за 171-ю статтею ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), що є рекордним числом за всі роки незалежності. Проте покарання несе, в середньому, лише кожен 20-й нападник на журналістів. Безкарність за напади на журналістів стала основною причиною зростання фізичної агресії у 2012 році.

 

Немає жодних зрушень у справі Гонгадзе, яка є знаковою для України і становить надзвичайно великий суспільний інтерес. Усі судові слухання у справі Пукача проводилися в повністю закритому режимі, досі не встановлено замовників убивства журналіста.

 

В українських ЗМІ зафіксовано факт прямої політичної цензури, пов'язаної з іменем президента. 26 жовтня 2012 року шестеро редакторів приватного інформагентства УНІАН виступили з відкритою заявою, у якій подали докази того, що їхнє керівництво заборонило будь-яке згадування імені президента в негативному чи критичному контексті. Протягом року також спостерігалося зростання кількості різноманітних видів цензури як у центральних ЗМІ (наприклад, телеканал «Україна» вирізав із телеверсії «Телетріумфу» промову Андрія Куликова), так і в регіональних (приміром, 9 серпня журналістки Ольга Годовенка та Ольга Комарова звільнилися з телеканалу «Миг» (м. Южне, Одеська область) через цензуру та небажання обслуговувати Партію регіонів).

 

Ще одним доказом існування цензури є відсутність плюралізму думок в українських ЗМІ і на телебаченні, велика кількість замовчувань більшістю телеканалів одних і тих самих важливих тем, дражливих для влади. Перш за все це теми, пов'язані з політикою - падіння рейтингів влади і провладних партій, скорочення прав та свобод громадян, загрози свободі слова, заяви високопоставлених чиновників західних країн, ЄС, Європарламенту щодо стану демократії в Україні тощо. Водночас, ЗМІ замовчують соціальні, економічні проблеми: зниження стандартів життя, підвищення тарифів, акції протесту українських громадян тощо.

 

2012 рік характеризувався також значним зростанням кількості замовних матеріалів. У жовтні кількість політичної джинси в пресі та інтернет-ЗМІ у 50 разів перевищувала рівень початку року, в регіональних теленовинах було до 60% матеріалів із ознаками замовності (антирекорд належить харківському 7-му каналу, який у жовтні розміщав до 80% джинси в своїх новинах - дані моніторингів ІМІ й «Детектор медіа»). Лідерами з розміщення джинси були влада, кандидати-мажоритарники, КПУ, «Україна - Вперед!» та Об'єднана опозиція. Після виборів кількість політичної джинси зменшилась, але все одно перевищує рівень початку року в 10 разів, кількість економічної джинси - у 6 разів. Після виборів журналісти істотно підвищили рівень дотримання стандартів, однак, як і раніше, існують проблеми з дотриманням балансу думок та повноти представлених фактів.  

 

У 2012 збільшилася розміри позовних вимог щодо відшкодування моральної шкоди у судових справах проти ЗМІ та журналістів; це сталося після скасування у 2011 році підвищених ставок державного мита, які мали стримуючий ефект.

 

2012 рік також запам'ятався спробою прийняти закон про наклеп, зростанням солідарності журналістської спільноти та відкритим протестом проти цензури в регіональних та національних ЗМІ.

 

З-поміж позитивних змін, які приніс 2012 рік - насамперед, проведення журналістськими й неурядовими організаціями успішних масових кампаній (наприклад, проти прийняття закону про наклеп).

 

У 2012 році в рамках Міжвідомчої робочої групи з питань свободи слова при Президенті проводились круглі столи та засідання робочих груп з журналістами , а також тренінги зі взаємодії зі ЗМІ для представників правоохоронних органів в регіонах. Втім, протягом цілого року президент не зібрав жодної прес-конференції. У 2012-му Віктор Янукович давав короткі брифінги і здійснював так звані підходи до преси. Але при цьому він не завжди зупинявся біля журналістів, або ж представників ЗМІ не пускали на заходи за участю глави держави.

 

Таким чином, 2012 рік характеризувався різким збільшенням фізичної агресії проти журналістів, збільшенням цензури й кількості замовних матеріалів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду