«Стоп цензурі!» вимагає від влади визволити Анхар Кочнєву

24 Грудня 2012
5990

«Стоп цензурі!» вимагає від влади визволити Анхар Кочнєву

5990
«Стоп цензурі!» вимагає від влади визволити Анхар Кочнєву

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вимагає від української влади докласти реальних зусиль, щоб забезпечити якісний переговорний процес і визволити з полону Анхар Кочнєву, яка співпрацювала з низкою українських і російських ЗМІ та була взята в заручники в Сирії 9 жовтня 2012 року. Про це йдеться в заяві руху, поширеній 24 грудня.

 

Рух засуджує пасивність української влади, оскільки заяви МЗС про те, що воно веде переговори про звільнення Анхар Кочнєвої, не знаходять підтвердження на практиці. Протягом тижня угруповання, яке утримує пані Кочнєву, заявляє, що «українська сторона не виходить на зв'язок».

 

Наводимо повний текст заяви «Стоп цензурі!»:

 

Заява

 

Рух «Стоп цензурі!» висловлює глибоку стурбованість діяльністю української влади, зокрема Міністерства Закордонних Справ України, особисто екс-міністра закордонних справ Грищенка К.І., Служби Безпеки України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Лутковської В.В., РНБО України, у справі порятунку української громадянки і журналістки Анхар Кочнєвої, життя якої - в серйозній небезпеці протягом вже кількох місяців.

 

Анхар Кочнєву, яка співпрацювала з рядом російських та українських видань і телеканалів, було взято в заручники в Сирії 9 жовтня 2012 року. Журналістка виступала як активна прибічниця правління Башара Асада. Зокрема, вона різко висловлювалась на адресу повстанців у своєму щоденнику та соціальних мережах.

 

МЗС України неодноразово заявляло, що веде переговори про її звільнення. Однак ця інформація не знаходить підтвердження на практиці. Ось уже тиждень (з 16 грудня) угрупування, яке утримує Кочнєву, заявляє, що «українська сторона не виходить на зв'язок». Тоді як Кочнєву погрожують стратити 26 грудня.

 

Рух «Стоп цензурі!» засуджує пасивність української влади, прямим обов'язком якого є захист інтересів українських громадян за кордоном. Така позиція ганьбить Україну перед усім світом і ставить під великий сумнів зацікавленість української влади в цілому у захисті прав та інтересів своїх співвітчизників.

 

Ми вимагаємо від української влади, зокрема від новопризначеного Міністра закордонних справ Кожари Л.О. голови СБУ Калініна І.О., уповноваженого з прав людини Лутковської В.В., Секретаря РНБОУ Клюєва А.П., докласти реальних зусиль, щоб забезпечити якісний переговорний процес і визволити з полону Анхар Кочнєву. Ми звертаємося до українських депутатів, а також голови уряду Азарова М. Я. з вимогою контролювати це питання.

 

Ми також звертаємось до посольств Франції, Британії, США та представництва ЄС, оскільки ці три країни, разом з ЄС, офіційно визнали Коаліцію Сирійських Революційних та опозиційних сил та її лідера Ахмеда Муаз аль-Хатіба як повноважного представника сирійського народу, і просимо їх нагадати Коаліції про величезне значення поваги до основних прав і свобод людини, важливість дотримання міжнародних стандартів, та допомогти звільнити Анхар Кочнєву з полону.

 

Ми також звертаємось до Вільної Сирійської Армії та Національної коаліції Сирійських революційних та опозиційних сил з проханням звільнити Анхар Кочнєву і гарантувати її безпеку згідно з міжнародними нормами.

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

 

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5990
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рима
4144 дн. тому
А чому від УКРАЇНСЬКОЇ влади?? Все вірно, але нехай її Росія визволяє.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду