Кінорежисер-музикант Зіґфрід: «Можна знімати фільм без музики, але навряд чи вийде кіно без життя»

8 Листопада 2012
32037
8 Листопада 2012
12:58

Кінорежисер-музикант Зіґфрід: «Можна знімати фільм без музики, але навряд чи вийде кіно без життя»

32037
Автор культової стрічки «Санса» – про безкоштовний продакшн, імпресіонізм і любов у всьому світі
Кінорежисер-музикант Зіґфрід: «Можна знімати фільм без музики, але навряд чи вийде кіно без життя»

Зіґфрід народився у Франції 1973 року. Вивчав віолончель, ударні та фортепіано. Після навколосвітніх мандрів став режисером і композитором. Перший короткометражний фільм La Faim було відібрано до програми «Кіно Франції» Каннського МКФ. Його перший повний метр Louise (Take 2) увійшов до програми «Особливий погляд» фестивалю в Каннах 1998-го та брав участь у «Санденсі» 1999 року. Другий повнометражний фільм Sansa демонстрували в рамках «Двотижневика режисерів» у Каннах 2003-го. Фільм Kinogamma брав участь у конкурсі МКФ у Локарно 2008-го.

 

У Києві Зіґфріда ні на мить не відпускали друзі й шанувальники, навіть на інтерв'ю він прийшов не сам. Зіґфрід своїми манерами яскраво асоціюється із власним героєм - тепер уже культовим художником Сансою, який блукає по світу, випробовуючи його на предмет натхнення. Як і Санса, Зіґфрід тепер обходиться без грошей, продюсерів і готелів, мандруючи з країни в країну.

 

У таких космічних умовах він знімав «Дитячі історії», і фільм вийшов абсолютно не сумним. Хоча стрічка й відзнята за сценарієм, вона вихоплює з далечі Індії й Казахстану, де відбуваються дії фільму, і правду, і фантазії дітей-героїв (до речі, непрофесійних акторів). Режисер Зіґфрід не контролює виконавців ролей і не стежить, щоби, скажімо, не напилися освітлювачі. Найперше - він музикант, імпресіоніст і майстер імпровізації. Його підхід особливий - грати сцени фільмів, як на роялі. А в музиці - зображати довгими пальцями кольори та напівтони, від яких стає свіжіше. Світлі емоції - своєрідний кодекс честі Зіґфріда, про які би драматичні речі не йшлося в його фільмах і музичних творах.

 

- Зіґфріде, чи існують у ваших «Дитячих історіях» якісь соціальні аспекти, чи лише арт?

- Ні, ні! Лише арт. Я ніколи не займаюся соціальними темами. Моє кіно - це такі історії, як про дітей, що можуть відбуватися де завгодно, неважливо, в якій країні.

 

- Які країни вам цікаві?

- Усі. Мені цікаве місце, де я на даний момент перебуваю.

 

- Чи маєте плани знімати стрічку про Україну?

- Ні, але пізніше - можливо. Я ж подорожую, й можу знімати фільми всюди.

 

 

 

- Що знімаєте наразі?

- Наразі в мене багато концертів, всюди. Бо ж музика не менш важлива за фільми.

 

- Чи вразив котрийсь із фільмів на кінофестивалі «Молодість»?

- «У тумані» Сергія Лозниці. (Режисер часто буває в Росії, любить цю країну, знайомий із тамтешніми режисерами та має там чимало друзів. - ТК)

 

- Коли ви прибуваєте до міста чи села, як знаходите тему фільму, концепцію?

- Просто чекаю натхнення. Я так ретельно над цим не розмірковую, усе відбувається спонтанно.

 

- Тим не менше - результат завжди цілісний.

- Після зйомок я докладаю зусиль до постпродакшну та монтажу. Але самі зйомки дуже й дуже спонтанні.

 

- І скільки потрібно матеріалу для такого фільму?

- Зазвичай понад 30 годин для стрічки на годину-півтори.

 

- У вашому кіно чимало художніх і поетичних візуальних складових. Ви шануєте технології та спецефекти?

- Ні, жодних спецефектів. Я й знімаю все на ручну камеру. Найважливіше - самі люди, а ще любов, яку ти їм віддаєш.

 

- А ваші знамениті партизанські зйомки - guerilla style - у випадку з дітьми працюють? Чи тяжіли ви до них і до прийомів документалістів у «Дитячих історіях»?

- Ні. Тут усе за сценарієм - і діалоги, і всі дії, що відбуваються. Діти, особливо наймолодші, на режисера не зважають :).

 

- Де ви мешкаєте на період роботи над фільмом? Зупиняєтеся в готелі чи перебуваєте на території ваших героїв?

- Живу з героями, це ж подорож.

 

- І як у таких країнах, як Індія чи Казахстан, місцеві реагують на візит французького кінематографіста? Чи є ця співпраця для них чимось на кшталт Каннського кінофестивалю?

- Все дуже просто, це круто.

 

- Яка частина роботи над фільмом є вашою улюбленою?

- Постпродакшн, монтаж.

 

- А музична складова з'являється до чи після?

- Найчастіше - під час роботи над стрічкою. Фільм не може мати два життя - для кіно й для музики, музика має народжуватися разом зі стрічкою. До того ж я маю так багато записів, трапляється, знаходжу потрібний :).

 

- Що є музика у вашому кіно - мова, любов? Це окрема концепція чи легке враження, чи ще щось, про що фантаст Семюель Ділені сказав: «Кохання немає, є лише музика»?

- Музика - це одне, а кіно... це одне. Зазвичай я можу робити кіно без музики, але інколи вона, навпаки, є дуже важливою складовою. Сам звук - це музика. І, навпаки, музика може бути всією мовою в кіно - згадаймо фільми Чарлі Чапліна. А взагалі, ти можеш знімати без музики, але навряд чи вийде знімати без життя.

 

- Чи існують у кінематографі теми, що є важливими для вас? Чому, наприклад, цього разу - діти?

- Бо я люблю дітей. І ще мені подобається розповідати про життя, свободу, любов, людей.

 

- Експериментальне кіно в Україні - це така проблема...

- У Франції це не менша проблема...

 

 

 

- І як же ви його робите?

- «Санса» був останнім фільмом, який я робив із залученням коштів. Починаючи з «Дитячих історій», знімаю фільми сам, на ручну камеру. Бо дуже важко знайти гроші, не менш вимотує процес очікування коштів, як і подальшого їх «повернення»... Краще вже все робити самому.

 

- Але як можна зняти фільм самому й без коштів? Тут точно ніякого секрету? Бо ж для того, щоби подорожувати, треба мати бодай квитки...

- Жодних бюджетів, повний нуль. Для мене важливо бути вільним, і це важливіше за комфорт. Я маю багато друзів, і хтось мене запрошує, а десь виступаю з концертами. Якщо ти любиш людей, люди люблять тебе... До того ж, просте життя без грошей мене цілком влаштовує. Я вільний.

 

- Чи продовжують до вас надходити пропозиції?

- Так. Я від усього відмовляюся. Не хочу продавати себе, найкраще займатися своєю справою.

 

- Як ваші фільми знаходять свого глядача?

- На фестивалях. Вони ж подорожують по багатьох фестивалях. А навіщо мені кінотеатри? Це ж некомерційне кіно.

 

- Вони й в інтернеті подорожують. Саме там я знайшла «Сансу». Чи скоро викладете «Дитячі історії» в мережі?

- Поки що не планую. Можливо, пізніше випущу DVD чи реліз.

 

- Ваш фільм «Санса» не має фіналу, подорож художника триває. Плануєте зняти продовження?

- Ні, і не думаю. Щоразу роблю нову історію, хай навіть не таку велику, як «Санса». Усі герої наступних фільмів - довкола мене.

 

 

 Концерт Зіґфріда відбувся в рамках «Молодості», у великому рипучому залі Дому освіти та культури «Майстерлас»

 

 

Послухати виступ Зіґфріда чимало киян прийшли з дітьми. Він дуже, дуже любить дітей. І діти чудово знали, що можна гасати залом, рипіти дверима, й плакати чи шаркати по підлозі - в залежності від теми композиції, і маестро на ці шуми не зважатиме

 

 

 Зіґфрід володіє не тільки фортепіано, а й віолончеллю та ударними. Він досить вільно відіграв на струнах роялю й час від часу ритмічно тупав кедою по сцені

 

 

 

 Попри інтелектуальний підхід і імпровізації, музикант зневажає фраки та пафос. Виступ для нього - частина життя, де можна всміхатися, пити воду, втирати обличчя, а між композиціями - звернутися до знайомого в залі

 


У манері музиканта багато емоцій і лірики. Часом здається, Зіґфрід із однієї галактики з Кейтом Джарретом. А може, навіть, він симпатик Данила Переса

 

  Де він вправляється в акордах і переходах? Хто возить Зіґфріду рояль у нетрі Індії та в пробки Москви? Як він обходиться без чорного та білого, зображуючи героїв фільмів? Чи правда, що на його улюбленому фортепіано клавіші кольорові? Про все це можна спитати, звісно, Зіґфріда. Але, послухайте, він і так усе розповідає в фільмах, варто лише розплющити очі...
 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32037
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
баранівська
4191 дн. тому
незвичайний та дуже цікавий персонаж, тонка та якісна робота журналіста, майстерні фотокадри. клас!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду