НТН: «Красуні» врятують ефір. Інтерв'ю з генпродюсером каналу Олексієм Семеновим

4 Вересня 2006
7707

НТН: «Красуні» врятують ефір. Інтерв'ю з генпродюсером каналу Олексієм Семеновим

7707
На НТН немає кризи. Тут розширення виробничих потужностей. Це означає, що на каналі є якісні новини, хороші ведучі. Але, щоб канал розвивався органічно, потрібно розпочинати власне виробництво.
НТН: «Красуні» врятують ефір. Інтерв'ю з генпродюсером каналу Олексієм Семеновим

НЕОБХІДНІ АКЦЕНТИ. І на цьому каналі оновлення менеджменту. Новий генпродюсер. Нові піарники. Знову ж таки, Ілля Ноябрьов. На каналі одна з найпотужніших інформаційних служб у країні (великою мірою завдяки Наталі Катеринчук). Тепер іще й розважальний вектор. РЕЙТИНГОВІ СТАВКИ. «Красуні» з Неллі Уваровою. Можливо, деякі шоу.

 

Генпродюсер НТН Олексій Семенов, який раніше працював у медіаструктурах Абрамовича і Березовського, повідомив «ДТ», що власники НТН хотіли б бачити канал не жовтим, а соціально-значущим, незаангажованим.

 

— Ви потрапили на НТН із корабля на бал: помітна навіть амбіційність планів — у стислий час один за одним вистрілюють якісь проекти...

— Канал у стадії формування. Йому лише два роки. А ось «Інтеру», наприклад, десять років — є різниця? Є. У нас, правда, 75% покриття України. Це досить важливо. Але завдання сучасного менеджменту — не озиратися на те, що було, а прийняти те, що дісталося.

 

— Ви працювали на Абрамовича?

— Так. І спокійно до цього ставлюся. Я робив для нього радіостанцію «Пурга».

 

— Чудова назва.

— Але я не людина Абрамовича. Я — людина, котра виграла тендер на створення його радіостанції. У 1998 році я й «Тефі» здобув. За проект «Дитячий адвокат». Тоді змагалися три претенденти: «До 16 і старші» (ГРТ), ми, «Вулиця Сезам» (НТВ). Ми тоді перемогли монстрів. У нас у кадрі спілкувалися школярі, говорили те, що думають. Говорили про те, чому лаються матом або обманюють батьків. Вони доносили через телеекран якусь свою правду, і в тій програмі було уловлено момент відвертості, коли вони могли сказати все, що думають.

 

— То ось чому образ у вас не «донецький», а радше, «білокам’яний» — московський. Чи не важко заглиблюватись у наші «підводні» проблеми, балансувати між побажаннями й вимогами засновників, котрі, як відомо, зі Сходу?

— Мені важко говорити про якісь політичні акценти. Власники вирішили, що НТН — канал незаангажований. Працюємо з усіма політичними партіями, всіма фінансовими структурами, всіма економічними компаніями. Водночас працюємо на глядача. І для глядача. За великим рахунком, сподіваюся, що протягом найближчих п’яти років спробуємо наблизитися до канонів справжнього громадського телебачення, яке ефективно поєднає в собі і комерційний аспект, і рівень певної соціально-корисної складової.

 

— НТН помітно намагається подати себе як «українізований канал». Це чудово. Але ви – людина російської культури.

— Багато пустопорожніх балачок, буцімто «москалі» не розуміють української культури. Але мої родичі живуть у Дніпропетровську. І я живу вже два роки в Києві. І не збираюся звідси від’їжджати. Я не така людина, щоб попрацювати рік-два, потусуватися, а потім змитися.

 

— І тому вас запросили сюди як кризового менеджера?

— На НТН немає кризи. Тут розширення виробничих потужностей. Це означає, що на каналі є якісні новини, хороші ведучі. Але, щоб канал розвивався органічно, потрібно розпочинати власне виробництво. Тому зараз активно і навіть агресивно втручаємося в зону саме цього виробництва. З 11 вересня запускаємо лінійку ток-шоу. По понеділках виходитиме програма «Наші».

 

— Якась слизька назва. Асоціації з фільмом Невзорова та однойменною партією.

— Це програма про захист прав наших дітей. Ведучий — психолог. Не телеспеціаліст, не підготовлений ведучий із університету ім. Карпенка-Карого, а професіонал своєї справи, жива безпосередня людина. З цією програмою нам дуже допоміг Ілля Ноябрьов. Ілля взагалі надає велику підтримку. Дуже багато проектів він «закрив» як продюсер. Той-таки проект «Наші»... Жоден наш телеканал, що займається комерційною діяльністю, чомусь не може собі дозволити соціальне ток-шоу про дітей. І хочеться робити не просто телепередачу, а загальноукраїнський глобальний проект.

 

— У вас, зважаючи на все, вже був досвід створення таких проектів на російському ТБ?

— Я брав участь у створенні багатьох регіональних російських компаній під ключ. Разом із Сергієм Бодровим був ведучим у «Погляді»... Працював на «Диск-каналі» — ТВ-6.

 

— Як це ви примудрилися потрапити на «Фабрику зірок»?

— Був учасником і цього проекту. Загалом, практикуючий менеджер, якому потрібно знати, що таке реаліті-шоу зсередини. Сама «Фабрика» — цікава як ідея. Але знаю багатьох молодих людей, долі яких після цих проектів виявилися скаліченими.

 

— Вони не зуміли впоратися з наслідками скороминущої слави?

— Добре, мені тоді було 27 років... І я потрапив до Макса Фадєєва — це була друга «Фабрика»: Юлія Савичева, Іраклі...

 

— У вас є голос, слух?

— Ні, немає. Я взагалі не вмію співати. Але на «фабриках» цього й не вимагають. Це — шоу.

 

— І все-таки ваша несподівана поява на НТН — це рішення безпосередньо Едуарда Прутніка?

— Скажемо так: це спільне рішення багатьох людей, причетних до каналу. Як на мене, на НТН справді треба було вдатися до неординарних кроків. Я гарантував, що за півтора місяця зможемо зробити три ток-шоу, змінити оформлення. У принципі, для ТБ – це невеликі терміни. Однак записано вже шість випусків ток-шоу «Красуні» з Неллі Уваровою. Відзняли пілоти передачі «Гра в класики». Багато програм у процесі виробництва... Думаю, все вийде. Наведу такий приклад. Знімали одну з програм «Наші» – про насильство над дітьми в сім’ях. І зробили телевізійну «підставу», пославши на Хрещатик «маму» з «дитиною». Мама серед вулиці стусає маля, воно кричить. Оператори фіксують реакцію перехожих: ті дивляться, хитають головами, але проходять мимо. А «мама» кричить голосніше, працює активніше. Вона вже починає просто бити дитину. І тільки через 25 хвилин підійшла людина і сказала: «Що ж ви робите?» І в цей момент наш ведучий повертається обличчям до телеглядачів: «Це — ви і я. Це ми проходимо повз наших дітей...» Люди ж нічого поганого не зробили. Але це й не означає, що вони щось добре роблять на цьому напрямі — у справі захисту дітей.

 

— Ви запускаєте не лише гуманітарний, а й нібито якийсь суперскандальний проект.

— Чому скандальний? Передача називається «Папараці». Багато хто стверджує, що папараці — це мерзотники, які втручаються в життя знаменитостей. А насправді все інакше. Це не папараці втручаються в життя відомих людей, а навпаки — відомі люди купують газетні площі, телевізійний час. Нічого не продукуючи, вони торгують лише тим, що в них є — добре, якщо є ім’я, голос, ще щось. Інколи ми самі собі кажемо: «Ну не хочу я бачити Кіркорова на всіх телеканалах!» Однак він уламується в наш телевізор. У наш світ...

 

— У наш світ «вломилася» й Неллі Уварова завдяки відомому серіалові. Ви спільно з російським каналом готуєте шоу «Красуні»?

— Робимо самі. У програмі багато цікавих тем. Недавно знімали одну з програм, у якій обговорювали тему зради. І в студії знайшлося п’ять-шість чоловіків, котрі відкрито говорили, що зраджують своїх дружин. І не соромилися про це говорити перед камерами. Треба було бачити, як точно працювала в передачі Неллі Уварова.

 

— Це ж ви персонально «перехопили» Уварову для НТН. Придбання вигідне. Та чи довго довелося умовляти?

— Майже не вмовляв. Людина вона складна, розумна. І тут «уламування» не спрацює. У неї справді безліч пропозицій. Гадаю, вона зробила правильний вибір.

 

— Але ж на питання вибору і фінанси явно вплинули?

— Ні, не вплинули. Наша робота виглядає зовсім інакше: це дуже творчий процес.

 

— Глядачі у студії сприймають її як Пушкарьову чи як акторку Уварову? Момент ідентифікації спрацьовує?

— Вона для нас не Пушкарьова, а Уварова. Публіка її приймає чудово. І звертається до неї не як до Каті, а як до Неллі. Вона складніший персонаж у житті, ніж у серіалі. Вона сексуальна, надзвичайна.

 

— У її новому іміджі справді є заслуга НТН, оскільки на ваших фотосесіях вона набагато привабливіша, більш несподівана, ніж у фінальній метаморфозі фільму.

— Її образ в Україні створювала стиліст каналу НТН Інна Лінкевич. Оскільки Неллі – людина чарівна, то й образ вдало склався. Їй у «Красунях» не бояться розкривати правду.

 

— У вас хоч учасники — не провінційні артисти, як у «Вікнах»?

— Звісно, ні. І в цьому головна складова — достовірність, реальність того, що відбувається. У нас уже записані теми — «Нетрадиційна медицина», «Шлюб», «Танці», «Домогосподарки». Хронометраж програми — 48 хвилин.

 

— Уварова втримує увагу аудиторії впродовж цього часу?

— Неллі — велика. Вона витримає все.

 

— Великих акторок у Росії можна перелічити на пальцях однієї руки — Нейолова, Демидова, Дороніна... Не Заворотнюк же.

— Уварова, на відміну від Заворотнюк, — ніби незакінчена історія. Неллі сильно працює в театрі, кіно, вона справді хороша акторка.

 

— Що ще у портфелі каналу на новий сезон?

— По п’ятницях транслюватиметься «Гра в класики» з Ноябрьовим. Він запрошує в передачу однокласників різних років. Вони грають у класики. Згадують різні історії. Зібрався на недавні зйомки один клас. Вони розповідали, що ще з шостого класу пили вино, яке тепер не виробляється. І редакторська група Ноябрьова знайшла завод, на якому вироблялося те вино, й одну пляшку навіть випросила для передачі. Коли ми їм його розлили, вони всі були просто шоковані.

 

— Ви якось засекречуєте свої ідеї, проекти, адже конкуренція загострюється?

— Хитрувати на телеринку, який для професіоналів прозорий, просто не має сенсу. Всі й так усе знають. Це — тележиття. І воно щодня змінюється. Мабуть, важливіше певне розуміння того, що робиш. Маленьких цілей немає, є великі. А вони в тому, що власників НТН цікавлять моральна складова телепроектів і те, що ми не можемо бути жовтим каналом.

 

— Деякі канали оновлюють ранкові блоки. Ви начебто теж маєте намір цим зайнятися.

— Вже відбулися кастинги. Працюють фокус-групи. Незабаром визначимося, хто і що. Є багато ведучих рубрик у ранковому ефірі. Це — знакові люди. Наприклад, Микола Тищенко, відомий у Києві ресторатор, він робить ранкову кулінарну рубрику: елегантні гарні чоловіки приходять у звичайну сім’ю, заглядають у холодильник і з того, що є, готують. Є рубрика «Книгожер», ведучого знайшли в підземному «Глобусі», він — продавець книжок. Реанімували «Золотого гусака» — вони знову разом. Виходитиме й нічна версія — «Гусак із перцем».

 

— Чи подобається вам узагалі варитися в київському телевізійному казані? Які відчуття? Можливі прогнози щодо розвитку нашого телеринку?

— Нині в Україні виготовляють багато телепродукту. Мене дивує, коли українці кажуть: «А ось чи наздоженемо Москву?» Але ж в Україні, наприклад, створено «24-й канал» цілодобовий, а в Росії такого немає. І тому стверджувати, що українці на телеринку вторинні, я б не став. Не треба прибіднятися.

 
Дзеркало Тижня, №33 від 2-9 вересня 2006 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7707
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду