Тарас Стецьків: “Наша найбільша проблема – захистити результат виборів від влади, яка на сьогоднішній момент є основним чинником нестабільності в українському суспільстві”

5 Жовтня 2004
955

Тарас Стецьків: “Наша найбільша проблема – захистити результат виборів від влади, яка на сьогоднішній момент є основним чинником нестабільності в українському суспільстві”

955
„Детектор медіа” публікує найцікавіші інтерв’ю у рамках проекту „Людина влади” медіа-центру „Розмай”.
Тарас Стецьків: “Наша найбільша проблема – захистити результат виборів від влади, яка на сьогоднішній момент є основним чинником нестабільності в українському суспільстві”
З повною версією інтерв”ю Ви можете ознайомитись на сайті міедіа-центру „Розмай” www.vistka.com

Проект "Людина влади" здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні та програми Матра посольства Нідерландів в Україні

В.М.: Чому саме Вас призначили в штабі „Нашої України” відповідальним за загальнонаціональні та масові акції?

- По-перше, я був одним із тих людей, хто послідовно відстоювали тезу, що оскільки протистояння українського суспільства є протистояння між народом і владою, а Ющенко має найбільшу довіру народу, то для того, щоб виграти вибори, треба включити народ в процес прийняття політичних рішень. Я активно виступав за те, що ми маємо один єдиний аргумент, якого немає влада – ми маємо підтримку людей. І наша проблема полягала лише в тому, щоб пасивну підтримку, яку ми завжди мали, перевести в активну. В цьому ключ до успіху.

В.М.: Але що у вас в характері є таке, що займаєтесь “вулицею”, а не тихо собі в кабінеті працюєте з документами?.. - По-перше, я народився на Галичині...

В.М.: Це характер?.. - Так, а по-друге, історична освіта.

В.М.: До чого тут професія? Як свідчить досвід людства, історія нічому нікого не вчить...

- Одних вчить, інших не вчить. Мене навчила. Але в Галичині, де ще жива пам'ять про події буремні передвоєнні, воєнні, повоєнні, питання компромісу чи безкомпромісності стояло завжди дуже гостро.

В.М.: Призначити вас, галичанина, очолювати акції національного масштабу - це не було ризиковано? - А в чому тут ризик?

В.М.: Враховуючи протистояння, яке зараз активно піднімають між Сходом і Заходом, Півднем? - Ніякої проблеми не було, адже не галицьке походження грає роль, а чи є в тебе клепка в голові і чи ти здатен формулювати ідеї.

В.М.: Ще два роки тому ви говорили про неминуче використання найбрудніших технологій протягом виборів. Що казати тепер - де межа? - В даному випадку люди, які зараз перебувають при владі керуються не історичним досвідом, і навіть не власним досвідом, а інстинктом самозбереженням. Тому влада, яка має корупційну основу, буде застосовувати всі доступні методи для того, щоб себе зберегти при владі. І тут логіка фальсифікації: чи зриву виборів, чи провокації масових безпорядків, - фантазія у пана Медведчука є достатньо добре розвинутою.

В.М.: А це з вашої подачі через інтернет поширюється опитування: «Чи вийдете ви на вулицю в разі, якщо вибори будуть не на користь Ющенка?» - Не з моєї персонально подачі, але я вважаю виправданою таку постановку питання, оскільки треба знати точку зору народу.

В.М.: Ви провокуєте народ ? - Нічого подібного, ми запитуємо народ, як він віднесеться, коли його обдурять. У нас є право запитати свій власний народ: ви будете мовчати, якщо вас явно на виборах обдурять? Народ каже, що він не буде мовчати.

В.М.: Чи не здається вам, що “вулицю” можна вивести під ту чи іншу акцію, а самостійно “вулиця” не працює, що критична маса негараздів, голоду, біди ще не досягла вибухового рівня? - Справа в тому, що будь-яка вулиця має в собі елемент стихійності, тому що це є зібрання великої кількості людей з різними бідами, ступенем радикальності і т.д. Питання в тому, на чий заклик виходять чи не виходять - це питання практики. Ми вивели на Співоче поле в Києві 50-60 тисяч.

В.М.: Ви знову говорите: “Ми вивели”. Але це не означає, що я вийшла... - Так було в усі часи, починаючи ще від часів Древнього Риму - хтось закликає і на заклик відгукуються. Знаходиться лідер чи два лідери, які мають альтернативні платформи і кожен апелює до народу, і кожен закликає - підтримайте мене.

І чоловік, який бачить різницю, виходить і підтримує, значить він таким чином солідаризується з ідеями, які сповідує той чи інший лідер. Політичні сили для цього і створюються, щоб формулювати ідеї і пропонувати їх народу. Так проходять колосальні маніфестації в Німеччині, у Франції, кінець-кінцем в Японії, Мадриді і т.д. Ющенко сповідує певні ідеї, під ці ідеї ми закликаємо людей нас підтримати, в тому числі і в формі збирання підписів чи виходу на вулиці. Інші кандидати сповідують інші ідеї і вони також мають право закликати людей підтримати свої ідеї.

В.М.: Але в даному випадку ви закликаєте людей змінити режим, а не просто поговорити щодо прав меншин... - Абсолютно правильно. Тільки ми говоримо, що збираємось змінити режим через абсолютно легітимну процедуру виборів. Однак, оскільки існує висока імовірність фальсифікації, ми закликаємо людей до того, що результат їхнього власного вибору, можливо, доведеться захищати. Захищати легітимними, законними, дозволенними Конституцією засобами.

В.М.: Це якими? - Ми і людям розповідаємо про це: мітинги, маніфестації, пікетування - все, що є мирним за своїм означенням. Люди мають право здійснювати громадянський народний контроль за процесом голосування, за підрахунком голосів, за збереженням бюлетенів, адже Мукачево показало, як міліція зберігала виборчі бюлетені, як вони зникали і були спалені. І оскільки в нас є така підозра, ми в праві просити людей, щоб вони самі не лише висловили свою волю і проголосували, а щоб вони були готові захищати свій вибір, захищати результат голосування і щоб голоси були пораховані та оприлюднені так, як люди проголосували.

В.М.: Як спеціаліст з вуличних маніфестацій, ви готові до будь-якої провокації? - І таких провокації вже були десятки, і я можу з впевненістю сказати - ми відбили всі провокації, які влада заготовила проти нас, і відіб’ємо наступні.

В.М.: Оприлюднюючи наперед всі можливі факти? - Існує чи не єдиний спосіб попередити провокацію – оприлюднити її і закликати людей до спокою. Другий спосіб – коли ми робимо свої масові акції, вони мають бути максимально спокійні, максимально мирні і максимально дисципліновані.

В.М.: У вас є матеріал для наступних попереджень? - Так, у нас є інформація.

В.М.: Власна мережа інформаторів? - Дуже багато чесних людей в органах влади, в тому числі і в правоохоронних органах, які добре засвоїли статтю Конституції, що не можна виконувати злочинних наказів. Вони нас вчасно попереджають про ті чи інші провокації, які готуються і ми маємо можливість до них підготуватися.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
МЦ „Розмай”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
955
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду