Соня Сотник: «Мені де-юре і де-факто цікаво лише одне: щоб пісня була чесною і правильною»

22 Листопада 2011
24514
22 Листопада 2011
12:00

Соня Сотник: «Мені де-юре і де-факто цікаво лише одне: щоб пісня була чесною і правильною»

24514
Директор «Радіо Дача» – про радіо, ринок і музику
Соня Сотник: «Мені де-юре і де-факто цікаво лише одне: щоб пісня була чесною і правильною»

Стаж роботи Соні Сотник на ниві комерційного радіо та довкола неї сягнув 14 років. Протягом цього часу вона була діджеєм, менеджером на радіостанціях та в шоу-бізнесі, тренером курсів «Інтерньюз-Україна».

 

І також весь цей час Соня Сотник в ефірі. Програми за її участю відрізняє драйв, близький людям, які люблять книги і музику. Зокрема, ранкове шоу «Камтугеза» на Radio ROKS за участі Соні Сотник та Сергія Кузіна протягом двох років є одним із найпомітніших для слухачів FM-радіостанцій.

 

Осінь 2011-го прикметна для Соні Сотник тим, що в жовтні її призначили директором радіомережі «Дача», яку «ТАВР медіа» придбав у холдингу «Ера» та продовжує розвивати в регіонах. Також у жовтні Соня, екс-виконавчий продюсер гурту «ТІК» і директор гурту «Ляпіс Трубецкой» в Україні, дала власний сольний концерт «Сонник 1». Ці емоційні твори, в яких відчувається вплив російського року, Соня Сотник просувати за правилами шоу-бізнесу не планує.

 

На запитання «Детектор медіа» радіоведуча запропонувала відповісти письмово, а фото надала з власного архіву.

 

 

«"Радіо Дача" - цінна емоція»

 

- Якою була історія вашого призначення директором радіомережі «Дача»?

- Історія проста. Коли в управлінні «ТАВР медіа» з'явилося «Радіо Дача», Ігор Чернишов запропонував мені стати директором. Як відомо, у «ТАВР медіа» намагаються не купувати фахівців на стороні, а ефективно використовувати внутрішній ресурс.

 

Я працюю на радіо з 1997 року. 7 років ми працювали з Чернишовим разом в іншому проекті, так що у всіх моїх професійних та людських якостях він орієнтується.

 

- Якими є ваші обов'язки у межах холдингу «ТАВР медіа» і що входить до ваших обов'язків у секторі роботи на посаді директора «Радіо Дача»?

- «Радіо Дача» - це повноцінна мережа з достатньо цікавим продуктом, який ми адаптуємо для українського слухача. У сферу моєї відповідальності входить усе, що зробить «Радіо Дача» сильним та комерційно успішним брендом, а мої обов'язки є переважно управлінськими. Це загальне керівництво та координація всіх служб, створення достойного, конкурентоспроможного продукту і контроль якості.

 

- За словами Ігоря Чернишова, «Тавр» поки не змінюватиме концепції «Дачі»: «Поки що нас усе влаштовує, "Дача" себе непогано почуває». Чи вважаєте ви затребуваним саме такий формат і чому?

- Такий формат є успішним і свідченням цього є суха мова цифр. Якщо уважно поглянути на дослідження, ви побачити, що лише за 5 місяців мовлення в Україні «Радіо Дача» показала рекордне зростання тижневої аудиторій на 125%, а добової - на 120%. Аналогічні дані серед цільової аудиторії демонструють 140%. Тож наразі ми справді задоволені продуктом у тому вигляді, в якому з ним познайомився український слухач.

 

- Чи розширюватимете покриття? Яким чином - укладатимете партнерські угоди чи купуватимете регіональні радіостанції?

- Так, ми зацікавленні в розширенні карти мовлення, адже від цього залежать наші заробітки. А от яким чином ми це будемо робити - це запитання радше до керівника «ТАВР медіа» Ігоря Чернишова.

 

- На чому будуватимете конкуренцію з іншими радіостанціями?

- Роботу радіостанцій «ТАВРа» у конкурентному середовищі добре видно вже багато років, у випадку з «Радіо Дача» ми не змінюватимемо загальної тактики. Будувати будемо, як і завжди, на якісному обслуговуванні потреб (музичних, емоційних, інформаційних), на дослідженнях чітко визначеної цільової аудиторії і на професійному підході до кожного етапу розвитку такого продукту, як «Радіо Дача».

 

39940_422791129833_738064833_4570276_4060914_n.jpg

 

- Чи розвиватимете сайт?

- Так, безумовно, але рівно настільки, наскільки це буде потрібно аудиторії.

 

- Як оцінюєте нинішній музичний контент «Радіо Дачі?». Взагалі, страшно навіть уявити, як ви з ним можете працювати, маючи вподобання від Lhasa de Sela і до Леонарда Коена. :)

- Приблизно так само, як, захоплюючись поезією Ліни Костенко, працювати на «Детектор медіа» (виділення С.С.) і запитувати рядових менеджерів про розвиток мережі. :)

 

Мої музичні вподобання набагато ширші. А щодо музичного контенту «Радіо Дача», то оцінюю я його виключно з позиції цільової аудиторії, музичних тестів і досліджень. Я вже давно розділяю музику на те, що слухаю вдома, і те, з чим працюю. Якщо би хтось із моїх колег зробив радіо зі своїх власних музичних уподобань, повірте: особисто вам воно б точно не «зайшло». «Радіо Дача» - це не тільки музика, це емоція, котра дуже цінна для величезної кількості людей. Тому з продуктом працювати цікаво, і правильно відтворити цю емоцію дуже важливо.

 

- Поки що слоган «Хорошо там, где есть радио "Дача"» актуальний переважно для поціновувачів російської естради. Розкажіть, будь ласка, яку аудиторію вважаєте перспективною і чому.

- Слоган «Хорошо там, где есть "Радио Дача"» актуальний для тих людей, котрим «хорошо там, где есть "Радио Дача"». Не більше й не менше. Щодо перспективності аудиторії, то ми плануємо якісно обслуговувати аудиторію віком 40 плюс.

 

- Які обсяги інвестицій плануєте вкласти у розвиток радіостанції? Чи залучатимете до команди нових людей? Яких саме фахівців?

- Щодо першого запитання, то це сфера засновників і топ-менеджерів «ТАВР медіа». Щодо мого завдання, то це створення сильного творчого відділу для забезпечення якісного контенту.

 

 

«Жодної стратегії»

 

- Ви були однією з піонерів професії діджея в Україні. Адже в 1997-му, коли ви дебютували в ефірі «Мюзік радіо», ця сфера лише почала формуватися. В той період діджеями себе називали всі - від школярів до випускників Інституту іноземних мов. Тим не менше, запам'яталося таких радійників небагато - ви, Андрій Доманський, діджей Паша... Чи була у вас якась стратегія - позиціонування, паблісіті тощо? Як узагалі все вдалося?

- Все це випадковість. Мені просто пощастило опинитися в потрібний час у потрібному місці, щире захоплення тим, що ти робиш, постійна жага чогось навчитися, як би це пафосно не звучало, але так і є. Я прийшла на радіо в 1997 році і лише через рік почала щось говорити в мікрофон. Мені пощастило, в мене були супервчителі. З одного боку, американський менеджмент, із досвідом у 60 років, з другого - найкращий дубляжний цех країни з оксамитовими голосами, подачею і суворою редактурою, додайте до цього шлюзи музичної інформації, які відкрилися на початку 90-х. Жодної стратегії. Як і в багатьох медійних персон, що стартували тоді, моя формула складалася приблизно з таких даних - юнацький максималізм, помножений на відсутність грошей, а потім професійний інтерес до всіх процесів, які пов'язані з радіомовленням.

 

 0F3M4788.jpg

 

- Які діджеї нині затребувані в Україні? Яких фахівців із радіосфери бракує на українському ринку?

- Різних, а всі однакові. Хороший діджей сьогодні - це не тільки набір невід'ємних професійних якостей (знання музики, техніки, тембр, дикція, відчуття часу), це особистість, думка якої важлива для аудиторії. Співпадати за настроєм і плином часу - це важливо. Широкоформатні станції за 20 років мовлення в Україні виховали вже нове покоління ведучих, рівень яких достатньо високий, це не студенти, які підробляють веденням ефіру, це фахівці, які часто-густо, не маючи змоги рости вгору (як-от ведення ефіру в драйв-тайм або власне шоу), ростуть вшир, стають програмними директорами, продюсерами і так далі. Але на радіо у стані ведучого ефіру залишаються одиниці - фанати. Радіо сьогодні важко конкурувати з телебаченням щодо зарплат і популярності. В умовах стрімкого зростання інтернет-мовлення та чіткішого форматного нішування станцій потреба у ведучих-експертах буде стрімко рости, і дай нам Бог знайти нових Сєву Новгородцева, Петра Вайля, Олексія Когана....

 

- В сучасному радіоефірі, як і раніше, більшість ведучих володіє українською недосконало чи взагалі спілкується російською. Але саме вони є найкращими популяризаторами мови. Чому, на вашу думку,  тут таке ставлення до мови, яке взагалі не характерне для медійників інших країн?

- Не думаю, що функція ведучого - в популяризації мови. І питання стоїть радше щодо фаховості менеджменту, якщо хтось бере на роботу ведучого з поганим знанням мови. Коли я запропонувала роботу Сергію Притулі, в мене й гадки не було виправляти його ґвару, але те, що органічно чути на тернопільських станціях (наприклад, інтуїтивна любов до зменшувальних суфіксів), у суворому Києві звучало недоречно.

 

Проблема столичних діджеїв, які в переважній більшості «понаєхалі», - це втрата живої мови і загнаність у штампи без вживання фразеологізмів. Ми рідко чуємо і гарну російську мову. А це вже брак освіти. Для львівської станції навіть не стоїть питання пошуках російськомовного ведучого, це просто не потрібно, і його точно не братимуть заради популяризації мови, так само як і ведучого, який говоритиме польською.

 

- Які сильні і слабкі сторони УМХ в контексті медіаринку можете відзначити тепер, оцінюючи свій тривалий досвід роботи в цьому холдингу?

- У мене був нетривалий досвід роботи в цьому холдингу. І вже 5 років я просто спостерігаю, не вдаючись до якогось глибокого аналізу. Радше схильна дивитися собі під ноги. :)

 

- Якими були здобутки і втрати «Мюзік радіо» під час вашої роботи на радіостанції?

- Здобутки були величезні. Ми багато в чому були першими. Людина, яка працювала на «Мюзік радіо» зразка 1995-2005 років - це як знак якості в радіобізнесі. Чітка структура, самовіддані люди, кожен із яких якщо не в радіо, то в медіа точно надовго. Я можу перераховувати безліч імен. Ми були номер один у продажах та в ідеях.

 

- Як ви ставитеся до нинішнього «Мюзік радіо» ? Чи слухаєте його?

- Тепер дуже рідко. В мене постійне враження, що це не станція, націлена на розвиток, а маленькийй медіаресурс, який постійно готують до продажу.

 

- Як набирало обертів ранкове шоу «Камтугеза»? Як змінилося, починаючи з перших випусків?

- Обертів набирало і набирає шалених, а склад, продюсування і внутрішня ідея незмінні. Оберти показують рейтинги, ви завжди можете їх подивитися, а щодо змін - поки не змінився формат станції й аудиторія, глобальними вони не будуть, ми щось додаємо, щось не приживається, але зміст лишається одним і тим самим: РОК-Н-РОЛЛ!

 

 

 

- Чи просто співпрацювати із Сергієм Васильовичем Кузіним? :) Чи входить він до числа найперших слухачів ваших пісень і яким чином їх оцінює, як правило?:)

- Із Кузіним працювати почесно, а оскільки ми проводимо одне з одним набагато більше часу, ніж зі своїми родинами, то, відповідно, й отримуємо одне від одного максимум «складностей» і «приємностей». Я рідко ставлю Кузіну свої пісеньки, я їх узагалі рідко кому ставлю. :) Нам важко оцінювати те, що кожен робить поза ефіром.

 

- Чи подала радіостанція Radio ROKS до суд на «Українську правду» через колонку братів Капранових? На якому етапі ця справа?

- Наскільки знаю, перед позовом до суду є декілька суто цивільних процедур, але це царина наших юристів.

 

- Радіосферу і смаки аудиторії в чомусь можна назвати особливими. Не маю на увазі саме братів Капранових, але часом причина образи на експромти ведучого в тому, що люди - не «на хвилі». Наприклад, не раз чула від колег-журналістів, що вони шоковані грубими жартами екс-радійників у телеефірі. Чи існують у вашій сфері писані (чи неписані) етичні норми? Чого, наприклад, ви ніколи не дозволите собі сказати в ефірі?

- Безумовно. Всі етичні норми лежать у сфері взаємоповаги, їх прописано в Конституції та в Законі про телебачення та радіомовлення. Я не дуже розумію кулуарні розмови на кшталт: «мені хтось сказав щодо того, що хто щось комусь щось». Які конкретно колеги журналісти?... Які грубі жарти, у якому контексті? У чому полягала грубість від яких саме екс-радійників? Є рівень людини в плані освіти, виховання і загальнолюдської культури. І тут не можна ділити: він або є, або ні.

 

- Краще, коли він є. Чи цікаво вам працювати на здебільшого одноманітному українському ринку взагалі?

- У нас не одноманітний ринок, у нас ринок, який, з одного боку, стрімко розвивається (ми за 20 років маємо пройти те, про що європейці та американці вже забули), а з іншого боку - ринок постійно лихоманить. Ми постійно боремося: з іншими ЗМІ за кавалок рекламного пирога, з відсутністю грамотних досліджень радіо, зі світовими фінансовими кризами і з політичними реаліями. Нам завжди цікаво і є куди розвиватися, є що робити, шукати нові форми, освоювати нові терени.

 

 

«Щоб пісня була чесною і правильною»

 

- Що означає термін «українська музика» де-юре і, на вашу думку, де-факто?

- Я пишаюся «Братами Гадюкіними» і мені соромно за збірку «Українське весілля» невідомих виконавців під «Йоніку»; мені цікаво, що робить «ДахаБраха», Роман Гриньків і «СонцеКльош», Ніна Метрофанівна, і не цікаво, що нового зробила пані Бужинська чи пані Валевська; я уважно стежу за командою «Бумбокс» і останнє, що мене цікавить, співають вони українською чи російською; я тішуся з успіху Джамали, яка всіх розриває українською народною піснею, або Руслани, яка співає англійською і накриває всіх своєю енергією. Мені де-юре і де-факто цікаво лише одне: щоб пісня була чесною і правильною, ще й талановито зробленою. Вакарчук і де-юре, і де-факто співає класну європейську музику, і це найважливіше. У «Ляпісів» лише 4 пісні білоруською мовою, але це не заважає їм стати флагманом нації.

 

- Які саме складові творчості і просування музичних гуртів «ТІК» і «Ляпіс Трубецкой» спричинили їхній успіх?

- Абсолютно різні. У «ТІК» - їхня душевність, людяність, простота і працелюбність, у «Ляпісів» - їхня ідейність, цільність і віра в те, що вони роблять.

 

- Чи маєте власного продюсера?

- Ні.

 

- У своїх попередніх інтерв'ю ви зазначали, що не маєте амбіцій щодо комерційної реалізації ваших альбомів. Якими шляхами тоді вони знаходитимуть свою аудиторію?

- Я просто роблю те, що мені цікаво і поки мені це цікаво. Декілька пісень «рокового направления» стоять в ефірі «Рокса». Інші станції зі зрозумілих причин, як і решту моїх пісеньок, крутити не будуть. Ясно, що хтось їх уперше почув лише із цікавості до ранкового шоу «Камтугеза». Я про свою творчість більш ніж скромної думки. Навколо мене стільки продюсерів і зірок, що бути на одному щаблі з ними просто страшно.

 

- Чи уявляєте достеменно свою аудиторію? Чи кожен зі слухачів проходить тест на пісню «Наташа» і які відгуки про неї запам`яталися найбільше? :)

- Не уявляла до першого концерту. Тепер розумію, що взагалі нічого не розумію. «Наташа» - це жарт, і до неї відповідне ставлення. Мене більше цікавить, звідки ви знаєте про «Наташу»? :)

 

- З того часу, як батьки не забороняють мені користуватися інтернетом, подібні речі деколи трапляються. :)

- Тест - це «Томочка»: отут у всіх думки різні... Ви би знали, що моя мама про все це думає...:)

 

- На які кити спираються ваші аудіовистави, в яких звучать пісні у вашому виконанні?

- І знову радіо, і знову жанр, який мене захоплював. Романтика. Вистава лише одна. Це «Добрая Душа» Салтикова-Щедрина. І тут первинною була музика. Тепер хочу зробити ще одну, і тут першоджерелом буде текст.

 

Взірець - це безліч зроблених вистав, як на українському радіо, так і на Всесоюзному з геніальними акторами та звукорежисерами. Їх усі від цифровано і можна спокійно послухати в мережі. Шкода, але українських радіовистав майже немає, а послухати голос Ужвій, Яковченка хочеться. Майстри....

 

- Чи не шкодуєте, що не закінчили Інститут журналістики? Чому?

- Я його закінчила. І не шкодую, що зробила це через 10 років: зовсім інше сприйняття навчального процесу. Коли ти в 30 років сидиш на лаві і розумієш, що тобі цвіт української професури абсолютно безкоштовно читає те, що ти в юному віці відразу забуваєш після іспиту... А тут після кожної лекції ти свідомо хочеш аплодувати. Користуючись нагодою, хочу ще раз низько вклонитися своїм учителям, на жаль, сьогодні покійним, і це величезна втрата для Інституту журналістики. Випускники мене зрозуміють. Без Веркальця, Погрібного, Олійника мене б не було.

 

- Чи цікавить вас телебачення як сфера роботи і як медіа для ротації ваших пісень? Чому?

- Телебачення - це зона вимушених компромісів, а компроміси без кохання - це збочення.

 

 

Довідка ТК

 

Соня Сотник (Геляс) закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. З 1997 року працювала ведучою, згодом програмним та генеральним директором на «Мюзік радіо», що входило до радіогрупи УМХ, а також генеральним продюсером радіогрупи УМХ. У 2007 році залишила УМХ. З 2007-го по 2011-й була виконавчим продюсером рок-гурту «ТІК» і директором білоруського гурту «Ляпіс Трубецкой» в Україні. Протягом останніх двох років разом із Сергієм Кузіним веде ранкове шоу «Камтугеза» на «Радіо Рокс». Записує власні пісні, у вересні 2011 року дала перший сольний концерт «Сонник №1».

 

Фото з особистого архіву Соні Сотник

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24514
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SamTakyj
4542 дн. тому
ХОЧУ НАУЧИТЬСЯ ТАКЖЕ ПРОТИВНО РЖАТЬ В ЭФИРЕ!
pym
4542 дн. тому
А вона інтервю українською дала? Нє, ну вроди нормальна дівка, а от чого такий мусор в ефір пускає?
Наталка
4542 дн. тому
Аплодую!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду