Агентство “INFA” та сайт „Обозреватель” наповнюються новим змістом

1 Квітня 2004
1243

Агентство “INFA” та сайт „Обозреватель” наповнюються новим змістом

1243
Новий проект Олександра Зінченка нарощує м’язи. А у сайту буде інший власник.
Агентство “INFA” та сайт „Обозреватель” наповнюються новим змістом
Поява нових ЗМІ та їх перерозподіл між новими власниками напередодні виборів є цілком природнім та закономірним явищем. Новостворені проекти , як правило, пов’язують з певними передвиборчими технологіями. Відтак, цілком природнім є інтерес, котрий виник у журналістських колах і породив немало чуток, пов’язаних з виникненням на інформаційних теренах нової інформаційної агенції під загадковою назвою – “INFA”.

З метою прояснити ситуацію ми звернулись до директора нової інформагенції – Олександра Дікусарова.

-Олександре, якими є задуми авторів ідеї інформагенства? Концептуальні нюанси, що лягли в основу проекту? Хто за ним стоїть?


-Ми вже декілька місяців існуємо в Інтернет просторі, а до цього ми існували під іншою назвою. Тепер йде посилена робота над створенням нового сайту агенції, який би був повнофункціональним. Гадаю, що ми запустимо його найближчим часом.

-Під якою назвою ви існували раніше?

-Це був проект “Обозреватель” .

- Чи можна вважати, що “Обозрєватель” перейшов у руки іншого власника?

-Власник той самий, поки що. Агенція “INFA” – це логічне продовження подальшої діяльності агенції і проекту “Обозреватель”.

- Питання дещо зі сфери чуток. Чи правда, що “Обозрєватель” має намір купити бізнесмен і політичний діяч Михайло Бродський, а “ІНФА” є підконтрольною віце-спікеру Верховної Ради України – Олександру Зінченку?

-Стосовно “ІНФА”, то ми ніколи не приховували, що працюємо з Олександром Зінченко. Відносно проекту “Обозреватель”, давайте зачекаємо того часу, коли “Обозрєватель” почне функціонувати з новим власником і якщо він схоче, він сам себе назве.

А тепер йде процес передачі усіх прав до нового власника. Він все ще функціонує як “Обозрєватель” і ми його ведемо.Але я не виключаю можливості, що через пару днів він вже не буде працювати так, як він працював раніше. Новий власник підбере собі нову команду і, наскільки я знаю, вона вже сформована і працює. Вони і наповнять проект новим змістом.

-Який, все-таки, сенс продавати вже розкручене ім’я. Чи не шкода вам розставатися з вашим дітищем, адже і рейтинг у сайту був непоганий?

- Я вважаю, що не шкода. Не можна стояти на одному місці. Треба рухатись вперед. Після виборів до Верховної Ради вже минуло два роки. Два роки я систематично продовжую розповідати усім зацікавленим колегам про те, що за “Обозреватєлєм” не стоїть СДПУ(0) і Віктор Медведчук, або хтось іще. Хоча місяць тому я переглядав один журнал і натрапив на одну статтю, яка присвячувалась Інтернет проектам, там стверджувалось, що у нас всі проекти об’єднані у певні клани і ось “клан” СДПУ(o) включає в себе “Обозрєватель”. Це мене дуже вразило, бо часу вже дуже багато минуло і по змісту ми не давали жодного приводу для стверджень, що ми є сайтом партії. Але нас проти нашої волі зараховують до цього “клану” і це дуже хворобливо відбивається на функціонуванні сайту, як такого, а надто агенції...

- Все-таки, новий власник буде?

-Так, звичайно, сто відсотків. Відносно проекту “ІНФА”, то він є інтелектуальною власністю Олександра Зінченка і ніяким чином в подальшому не буде пов’язаний з проектом “Обозрєватель”. Що стосується концепції, то вона, звичайно, зв’язана з виборами в Україні, але не в плані виникнення цього проекту під вибори. Нашу роль у виборчому процесі ми розглядаємо в якості об’єктивного джерела первинної інформації. Ми вже, практично, сформували структуру інформагентства. Вже є багато напрацювань в сфері суспільно-політичної інформації. Одним з наших пріоритетів буде формування інформаційного продукту суспільно-політичного та економічно-бізнесового характеру.

Також, ми маємо наміри проводити прес-конференції у нашому новому прес-центрі, який розмістився у центрі Києва, на вулиці Шовковичній, і в якому зможуть розміститися 25 журналістів, які будуть забезпечені усім необхідним обладнанням.

- Яка позиція вашої агенції у політичному аспекті? Адже за вами - ім’я відомого політика..

-У нас є доволі чітка позиція. Якщо є факт, то він має право бути в інформаційному просторі. Не повідомити про це ми не маємо права. Ми хочемо запобігти випадкам, коли наша агенція буде використовуватись у непристойних цілях для певних учасників передвиборчих процесів. Тому ми ставимо завдання зберегти збалансованість і об’єктивність у висвітленні. Вибори не є для нас самоціллю.

- Що вам імпонує у роботі провідних західних інформагентств, чи намагатиметесь ви бодай наблизитись до західноєвропейських стандартів і критеріїв у вашій роботі?

- Якщо ми порівнюємо український інформаційний простір з іншими країнами, то навіть в Росії рівень значно вищий, я вже не говорю про західний рівень... Український ринок споживачів якісного інформаційного продукту лише починає розвиватись. Але цей ринок ще не дозрів до того рівня інформації, яку б мали дати інформагентства високого ґатунку, на кшталт “Ройтерс” або “АП”. Потрібно виходити на зовнішній ринок.

Саме цього не вистачає українським інформаційним агентствам. Ми занадто мало представлені (презентовані) за кордоном. Практично, не працюємо з нашими сусідами - Польщею, Чехією, Словаччиною. Адже там існують бізнес-групи, які зацікавлені в обміні інформацією. Інформаційний вакуум є результатом того, що відсутні інформаційні перетини між Україною і цими країнами.

- Який ви бачите вихід?

-Потрібно побудувати чіткий алгоритм дій, системних дій, а не хаотичних, як це робиться часто у нас. Головне - зібрати команду професіоналів і мати хороших партнерів за кордоном, а гроші можна завжди відшукати.

-У яких мовних версіях ви плануєте випускати ваш продукт?

-Це буде, звичайно, українська і російська версії. Згодом передбачається введення англомовної та інших.

Читайте також:

Сегодня открывается информационное агентство
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1243
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду