Володимир Ар’єв: «Порошенко ніколи ні в чому на мене не тиснув»

2 Березня 2006
3592

Володимир Ар’єв: «Порошенко ніколи ні в чому на мене не тиснув»

3592
До того ж, серед власників нашої продакшн студії ні його, ні його структур немає.
Володимир Ар’єв: «Порошенко ніколи   ні в чому на мене не тиснув»

Офіс на вулиці Басейна  - це, знаєте, наштовхує на певні роздуми: звідки такі шалені гроші, кому вигідно утримувати подібні структури тощо.

Педантично прибувши у офіс в  призначений час, довелося спочатку познайомитися з ввічливою секретаркою Ольгою, а вже потім - хвилин за 35, і з героєм інтерв’ю.

Між тим, споглядаючи інтер’єр офісу, який (на мій погляд), налічує не одну сотню метрів квадратних та його персонал, я усвідомив, що лічені канали можуть змагатися з цією продакшн- студією в матеріальному забезпеченні та комфорті: тут і "кімнати для відпочинку", з прекрасним видом, і шкіряні софи, і дерев’яні меблі, і безпечні для зору жидкокристалічні монітори, і чай у вишуканих келихах і ще багато-багато всіляких приємностей. 

Тепер,  власне,  про мого візаві.

У 30 років Володимир Ар’єв очолює одну з найбільших продакшн студій України  - "Закрита зона". Скільки коштує один випуск програми, хто акціонери "Закритої зони", як взаємодіє автор  з Петром Порошенком - про все це вже   знає "Детектор медіа". Знаємо ми також і про нещодавно презентовані проекти "Відкрита зона" та "Перший відділ".  Читайте ж но!

- Володимире, кому належить приміщення, в якому ми знаходимося?
- Його орендує Продюсерський центр "Закрита зона", який очолюю я.

- Скільки людей на вас працює?
- У нас штат із 50 чоловік. Це майже усі телевізійники - оператори, журналісти, режисери, крім людей, які займаються бухгалтерією, водіїв і так далі. Є власний виконавчий продюсер, піар-відділ, техніки, координатори та інші.

- А матеріальна база у вас як?
- У нас дев'ять камер. Ми повністю спираємося на власні сили. Чесно кажучи, у нас ресурс набагато сильніший, ніж у 5 каналу. Є все: монтажні, апаратні. Усе робиться тут, а на канал поступає тільки касета з готовим продуктом.

- Цей зв'язок з 5 каналом пов'язаний з вашими особистими стосунками з Петром Порошенком?
- У мене особистих зв'язків з Порошенком немає. Я його знаю, ми зустрічалися кілька разів, але постійних контактів немає. Від себе додам, що я не бачив власника мас-медіа більш демократичнішого, ніж Порошенко. Він першим в Україні підписав угоду з колективом каналу, який йому належить, про своє невтручання в редакційну політику. За це йому пам'ятник можна поставити серед журналістів. У мене до нього як до власника жодних претензій немає. Усі знають, що я би не дозволив обмежувати свою творчу журналістську складову. Він навіть деколи давав нам по темах програм потрібні матеріали, але це було дуже рідко. Наприклад, була така ситуація, коли ми дуже довго ганялися за людиною, аби взяти у неї інтерв'ю. У той же час вона намагалася вийти на нас через Порошенка, щоби примусити дати у передачу їх коментар. Таке теж буває! Закінчилося все тим, що ми просто взяли те інтерв'ю. Порошенко ніколи ні в чому на мене не тиснув. До того ж, серед власників нашої продакшн студії ні його, ні його структур немає.

- Хто власник вашої продакшн студії?
- 50% -я і моя дружина Наталка Фіцич  – відомий журналіст і сценарист, а 50% належать австрійцям - моєму другу і партнеру Вальтеру Камареку і компанії DCM-decometal holding. Це одна з найпотужніших та найстаріших компаній Австрії. Вона багато чим займається, у тому числі й інвестуванням в українську медіаекономіку. Вальтер допоміг у тому, щоб зробити вливання у нашу продакшн студію.

- Навіщо йому це було робити?
- Австрійці хочуть робити бізнес в Україні. Тому вони хочуть покращити політичний, етичний і моральний клімат в Україні, щоб можна було прийти і працювати. Вони знають, який продукт я виробляю, і тому залюбки профінансували нас, бо знають, що я можу поліпшити своїми програмами становище в Україні.

- А австрієць отримує з цього прибутки?
- Ні, ми ж не факіри. щоб, відкрившись, три місяці тому, почавши освоювати вкладені гроші, давати зразу прибуток. Дай Бог, щоб ми за перший рік взагалі вийшли в нулі. А про прибутки зараз говорити важко.

- Вам пропонували зробити якийсь матеріал для виборів?
- Часто. Багато кому і в чому ми відмовляли. Принаймні, брудні речі ми не робили.

- А в чому не відмовляли?
- Кліп зняти на пісню. Скоро вийде. Не хочу говорити. Агітаційна пісня.

- Скільки вам за це заплатили?
- Це секрет, я не можу сказати. Техніка наша дозволяє знімати кліпи - 9 професійних камер, 3 з них – Panasonic 900 DVCPRO 50. На них можна навіть телесеріали знімати. Я чітко можу сказати, що на сьогоднішній день ми найбільш технічно оснащена продакшн студія в Україні, яка займається телевізійними проектами.

- Розкажіть, як здійснюється ваше фінансування.
- Це позика, яку ми маємо повернути. Щоправда не сьогодні, не завтра, а трохи пізніше. Нам дали гроші, ми закупили техніку і орендуємо офіс на Бессарабці. Кошти будемо заробляти. Ми маємо стати фінансово вигідною структурою. У нас є П’ятий канал, з яким підписані майже усі угоди. Передбачається, що кожна програма матиме свою ціну.

- На яких умовах ви співпрацюєте з П’ятим каналом?
- На умовах продакшн студії. Ми даємо їм продукт, а вони за нього платять.

- Це забезпечує гідний прибуток?
- Я би не сказав, що це великі гроші. Просто ми більше орієнтуємося на 5 канал, бо зацікавлені в його розвитку. Не хочеться розпорошувати свої сили на інші канали. Якщо буде рости П’ятий, будуть рости і наші прибутки.

- І все ж таки - чому саме 5 канал?
- Давайте подивимося: Перший канал взагалі не може платити. На каналі „Інтер” досі немає генерального продюсера, тобто, невідомо з ким говорити про запуск нових проектів. Канал „1+1” - з ним ми маємо особливі стосунки. Мої співробітники, які складають кістяк продакшн студії, минулого року зі скандалом пішли з "1+1" під час революції у знак протесту проти цензури. Новий канал більше молодіжний, а ICTV, за моєю інформацією, досі знаходиться під впливом Пінчука. А я не звик працювати так: якщо власнику не сподобається сюжет програм, то він дзвонитиме мені і скаже: ні - це не вийде в ефір. Можливо, умови будуть змінюватися, але зараз мені на П’ятому працювати дуже комфортно. Тонісу навряд чи потрібні такі проекти. НТН і канал „Україна” - це просто смішно. Розглядається як перспектива СТБ. І ми вже маємо з ними перший “пілотний” проект 
 «ЗАДЗЕРКАЛЛЯ. Зворотній бік виборів”, який вийде на каналі 26 березня.

 - Розкажіть про нові проекти продакшн студії: „Перший відділ” та „Відкрита зона”.
- Я думаю,  що про це ліпше розкажуть їх автори. „Перший відділ” будуть робити Віктор Заблоцький і   Федір Сидорук, а „Відкриту зону” - Ігор Скляревський. У „Першого відділу” є цікавий підзаголовок: "коли держава безпорадна". Ми будемо вникати в ті речі, які є стратегічними національними інтересами для держави. Я би це  назвав Команда стратегічного призначення. Чиновники, які часто думають про себе, а не про державу, мають розуміти, що завтра „Перший відділ” буде у них. У нас навіть є абревіатура до підзаголовку: коли держава безпорадна - КДБ. Ми, звичайно, не претендуємо на статус, який був у цього органу, але певним чином прагнемо до того, щоб захистити безпеку держави. „Перший відділ” буде там, де буде проблема. Це буде більше політичний проект.
- Хто, на вашу думку, реально зараз уже може боятися цієї програми?
- Нехай тремтять наші вороги! Жартую. Але це буде дуже жорсткий проект. Дуже жорсткий. Буде чимось перенесений стиль „Закритої зони”.

- А «Закрита зона» і «Перший відділ» не будуть конкурувати?
- Ні, я думаю, вони будуть дуже гарно доповнювати одне-одного.

- Чому вам не вистачило «Закритої зони»? Яка логіка утворення нових проектів?
- «Закриту зону» я роблю так, щоб її теми торкалися кожного громадянина. «Перший відділ» все ж таки займатиметься глобальними питаннями. Перша наша програма присвячена Чорноморському флоту. З чого почалася уся історія з маяками? З того, що наша знімальна група поїхала туди ще у січні знімати перший матеріал. У програмі буде, фактично, доведено, що саме з «Першого відділу» почалася історія з маяками. Тобто, програма, ще не вийшовши в ефір, дала поштовх соціуму займатися цією проблемою. Ми цю проблему підняли тому, що іде самозахоплення території іншою державою. Фактично, ворожою до нас державою.

- А проблем нинішньої влади ця програма буде торкатися?
- В нашому розумінні – недоторканості не існує.

- Розкажіть, будь ласка, про «Відкриту зону».
- «Відкрита зона» - це суто соціальний проект. Це програма про теми, які у нас під носом, але на них не звертають уваги. Ми будемо. І дуже велика увага приділятиметься якості зйомок. Цим на українському телебаченні часто нехтують. Я бачив пілот першого випуску програми - картинка така, якої немає ще в Україні. Я також дуже задоволений командою ,яку підібрав. Гарна атмосфера. Усі професіонали.

- Яку роль особисто ви відіграватимете?
- Я намагаюся не втручатися в творчість. Я можу тільки порадити. Я займаюся лише просуванням продукту на телеекрани. Займаюся плануванням програм, тематиками, підборкою матеріалів.

- А чому саме Заблоцький і Сидорук? Вони ж міжнародники.
- Не можна ліпити ярлик на все життя. Міжнародник чи ще там хтось. Так, вони довго працювали в міжнародці. Але їх таланти дозволяють працювати не тільки там. Вони цілком здатні бути авторами програм. Я вважаю, що на сьогоднішній день аналітика не має бути вузькопрофільною.

- Про що буде перший випуск «Відкритої зони»?
- Буде така цікава тема, яку ми назвали "ліміта". Про людей, які приїжджають в Київ з інших регіонів і намагаються знайти тут роботу. Причому не тільки з України, а й з закордону. Там один з героїв - москвич. Цікаво, що самі автори цієї програми - не кияни. Друга програма буде про китайську діаспору в Україні.

- З якими труднощами ви зіткнулися при впровадженні нових проектів?
- Відлагодження самого механізму роботи. Притирка колективу. На проекти зійшлися люди абсолютно нові. Треба було навчитися взаємодіяти. Наприклад, монтаж, ми довго не могли дійти згоди, яку технологію використовувати.

- Назвіть конкурентів для «Закритої зони».
- Важко сказати. В Україні жанру журналістського розслідування практично немає. Цим займається всього кілька людей. Але я б не сказав, що ми конкуренти – швидше, партнери.

- З якими колегами ви співпрацюєте?
- Анатолій Борсюк, який робить «Чорним по білому», або Вахтанг Кіпіані, який робив «Подвійний доказ». Ми просто можемо зустрітися, поговорити. Яка може бути конкуренція, якщо немає публіцистики такої глибокої в Україні?! Її розвивати треба. Я фанатично хочу це робити - піднімати українське ТБ. Зокрема, підняти 5 канал. Він дуже потребує нової крові, нових проектів.
Ще можу згадати проекти Цаплієнка на «Інтері». Але він любить знімати переважно за межами країни. А я вважаю, що за кордоном можна знімати тоді, коли всередині все гаразд.

- Які у вас рейтинги?
- Точних цифр не пам’ятаю. На 5 каналі за рейтингами вона займає перше місце. У 5 каналу рейтинги, як ви знаєте, не супервисокі. Але мені казали, що, як для 5 каналу, у «Закритої зони» рейтинги дуже і дуже. А прем'єрна програма «Першого відділу» взагалі взяла на каналі рейтинг тижня!

- «Закрита зона» розповідає про минуле. Ви пробуватимете аналізувати і прогнозувати?
- Ні. Ми розповідаємо про минуле. Зараз була пропозиція розповісти про «Еліта-центр», але, ми вважаємо, що розповідати про те, що обсмоктали з усіх боків новини, не дуже добре. (Незважаючи на цей погляд, програма «СПЕЦКОР» на телеканалі «Інтер» таки була присвячена цій тематиці - і тема розкривалася досить широко. – К.Усов).

- Може, ви не хочете мати справу з темами, які можуть бути для вас особисто небезпечними – оскільки ще «гарячі»?
- Для мене не існує небезпечних тем. Я можу відмовитися хіба від тематики, яку пережовують в новинах.

- Чи будете ви однаково критичні і до влади, і до опозиції? Якщо так, то коли це втілиться в життя?
- Та ми і так вже критичні дуже і до тих, і до тих. Куди ж більше?

- Наприклад?
- Наприклад, програми «Закритої зони», які стосувалися «Нафтогазу України», київської міліції, Чорноморського флоту… Скоро вийде дуже гостра програма «Першого відділу» по аеропорту «Бориспіль», в якій ми критикуємо і Єханурова, і Тимошенко… Говорити не буду, але це буде бомба. І вона, повірте, комусь дуже не сподобається. Я хлопцям обіцяв мовчати. Є дуже хороше відео, яке певним чином пов’язане з діяльністю одного державного органа. І знято все було відкрито.

- Скільки коштує програма?
- «Закрита зона» продає випуск програми каналу. Як телепродукт. Ми не продаємо контент. Нас не можна купити. Продати програму можна під спонсора - все відкрито. Хоча нам намагалися хабар дати. Ми сказали про це в ефірі, а гроші - 15 тис євро, віднесли до міліції. Це був Нафтогаз.

- А яка собівартість однієї програми?
- Якщо брати повний технологічний цикл, то собівартість однієї програми - близько 6 тис. доларів. Але її можна знижувати поступово. Якщо у нас буде ще кілька проектів, то собівартість знижуватиметься.

- Який цикл підготовки програми?
- Спочатку знаходимо тему, шукаємо контакти. Домовляємося. Знімаємо. Збираємо документи. Монтуємо і так далі. У середньому одна програма робиться 4 тижні.

- Яким тенденціям в українському та світовому ТБ ви намагаєтеся відповідати?
- Розумієте, зараз я хочу займатися зніманнями документальних фільмів, у яких камера стежить за подією від початку до самого кінця. Але це дуже коштовна річ. Це займає мінімум півроку, а то й рік. На кого я рівняюсь? Мені дуже подобається Французько-німецький канал “ARTE”. У них чудовий стиль. Технологічно ж ми намагаємося випрацювати свій власний стиль.

- Ви читали текст про 5 канал на «Детектор медіа»?
- Читав. Я вважаю, що це абсолютна заказуха від політичних сил, яку виконав певний журналіст, а «Детектор медіа», як видання, яке підтримує дискусію з усіх боків, її опублікувала. Очевидно, «Детектор медіа» розцінила цей матеріал як дискусійний. Я вважаю інше. Але я дуже вдячний «Детектор медіа» за те, що мені надіслали цей матеріал і дали можливість відреагувати. Ось це журналістика. Наша програма завжди показує позицію другої сторони. І не просто дає слово, а повністю та уважно вислухує. А подібні статті закладають людям недалеким, обмеженим: п’ятий - це погано, «Закрита зона» - лайно і так далі. Ці матеріали - не журналістика. Нічого спільного!
Зараз 5 канал і «Закриту зону», зокрема, мочать з усіх сторін. Я до цього ставлюся спокійно. Ми занадто сильно наступаємо декому на хворі мозолі, для того, щоб це залишилося без реакції. Але подивіться, що робить «Інтер», як він маніпулює, що йде на НТН чи ТРК Україна… Але їм ніхто не дорікає. Проти 5 каналу триває спланована акція – це ж видно неозброєним оком. Я вважаю, що в цій ситуації канал поступив абсолютно правильно – він відкрив двері для будь-якої інспекції, віддав ефір для дискусій. Цікаво, чи пішов би на таке «Інтер», «1+1», НТН чи ТРК «Україна» та інші? Впевнений, що ні. Їм вже все забули, як до осені 2004 більшість з них гнали відверту чорнуху, маніпулювали виборцями. А тепер вони прекрасні, чисті і цензури там немає? Там навіть чітких правил редакційної політики немає!

-А чого ще не вистачає українському телебаченню?
- Інформаційної публіцистики. Развлєкухи - от так! А серйозних програм майже не існує. Забагато зарубіжних фільмів і серіалів. Я прибічник того, щоб суттєво обмежити іноземний продукт. Чому ми маємо дивитися «Бандитський Петербург»? У нас є Одеса!

- Які збори у фільму "День сьомий "?
- Не знаю, ще не бачив звіт. Нормально прокатався. Були певні проблеми - зірвали показ у Львові. Ще будемо знімати кіно - треба знайти спонсорів.

- Чим, наразі, займається ваша дружина - Наталка Фіцич?
- Вона головний редактор продакшн студії. Сподіваюся, ми скоро запустимо її програму. Секрет поки що, яку.

Володимир Ар'єв: “Я щасливий, що Помаранчева революція припала на моє життя”

Володимир Ар'єв: «У програмі «Закрита зона» розслідування робляться у стилі “хардкор”

Про роботу ЗМІ в умовах виборів в спеціальній програмі на "5 каналі" говоритимуть експерти

З перших хвилин "Закритої зони" - брехня!

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду