«Стоп цензурі!» стурбований законом, який повертає мільйонні судові позови проти ЗМІ

2 Серпня 2011
20417

«Стоп цензурі!» стурбований законом, який повертає мільйонні судові позови проти ЗМІ

20417
«Стоп цензурі!» стурбований законом, який повертає мільйонні судові позови проти ЗМІ

Журналістських рух «Стоп цензурі!» висловлює стурбованість ухваленням та підписанням закону «Про судовий збір», який, на його думку, серйозно обмежує свободу слова та діяльність незалежних ЗМІ в Україні. Рух закликає президента внести зміни до закону, повернувши прогресивну шкалу розміру судового збору при позовах до ЗМІ та журналістів.

 

Новий закон фактично повертає ситуацію, що існувала до 2003 року і дозволяла будь-кому, хто незадоволений публікацією, подати на ЗМІ в суд, сплативши мізерне мито. Суми морального відшкодування, якого вимагали у таких справах до 2003-го року, сягали мільйонів гривень, в той час як сума мита була неспівмірною.

 

«Це призвело до банкрутства та закриття багатьох ЗМІ, які були не в змозі виплатити моральне відшкодування. Найбільш відомою є історія закриття газети "Всеукраїнські відомості", яка програла суд футбольному клубу "Динамо" через те, що опублікувала інформацію про продаж футболіста Андрія Шевченка італійському "Мілану". Через неспроможність виплатити суму газету було закрито, а Андрій Шевченко згодом таки перейшов до італійського футбольного клубу», - йдеться в заяві.

 

Після законодавчих змін у 2003-му році сума мита стала пропорційною сумі позову. Тоді, згідно декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито», з найбільших позовів мало бути сплачене мито в розмірі 10% від суми позову.

 

«Незважаючи на звернення громадських організацій та спроби окремих депутатів запобігти прийняттю закону "Про судовий збір" в такій редакції, парламент проголосував, а ви не застосували право вето, - звертається рух до президента. - Ми вважаємо підписання цього закону великим кроком назад у інформаційній політиці незалежної демократичної держави. Адже економічний тиск на ЗМІ є одним із видів цензури, яку можуть здійснювати як провладні суб'єкти, так і наближені до влади комерційні організації».

 

«Стоп цензурі!» закликає президента як суб'єкта законодавчої ініціативи та гаранта Конституції України захистити журналістів від судових позовів та внести пропозицію про зміну підпункту 6 пункту 1 частини 2 статті 4 у законі «Про судовий збір», повернувши прогресивну шкалу розміру судового збору при позовах до ЗМІ та журналістів.

 

Також рух закликає Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, головною метою якого є якісне законодавче забезпечення свободи слова в країні, після початку сесійної роботи посприяти ухваленню цих правок.

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /withoutsection/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

 

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08, censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20417
Читайте також
29.07.2011 15:52
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
51 657
21.07.2011 14:39
Ганна Андрусенко, Мар’яна Закусило
66 579
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
свободный
4615 дн. тому
О свободе слова. Твердят нам часто демократы: Свободу слова подавай! И вот когда она наступит, Наступит долгожданный рай! Нет, с этим лично я не спорю, Свобода слова всем важна. Вот только уточнить хотелось Нам для чего она нужна? Когда открыто говорится О недостатках и глупцах, Такое слово очень нужно И отзывается в сердцах! А вот когда нужна свобода, Чтоб материться битый час, «Лапшу» на уши громко вешать… Зачем она тогда для нас? Готов я мудрецов послушать, Учёных и простых людей, Всех, кто душой своей болеет За дело Родины моей! Ну а когда слова гоняют Туда-сюда как стадо вшей, Я лично, с грустью пропускаю, Всю эту муть мимо ушей. Свобода слова в жизни важна Я тут, как говорят, молчу, Но почему-то забывают, Свободу слушать что хочу! А если слушать не хочу я Ту чушь, что СМИ порой несут? Зачем такая мне свобода? Пусть лучше цензора введут. Ну вот, приплыли, всё сначала… Какого ж надо нам рожна? Быть может, не свобода слова, Свобода выбора нужна? © Владимир Чарцев
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду