Ханне Северінсен: "Щодо подій у Донецьку я підготую коротку доповідь на чергове засідання ПАРЄ у грудні"

11 Листопада 2003
920
11 Листопада 2003
09:26

Ханне Северінсен: "Щодо подій у Донецьку я підготую коротку доповідь на чергове засідання ПАРЄ у грудні"

920
У перерві між засіданнями сьогоднішнього Форуму журналістів "Детектор медіа" звернулася до пані Северінсен з проханням прокоментувати, як міжнародні організації планують проводити Моніторинг чергових президентських виборів в Україні. Як уже повідомляла "Детектор медіа", на сьогоднішньому Форумі журналістів "За вибори без цензури", що проходить у Києві, з вітальним словом виступила Ханне Северінсен, член Парламентської асамблеї Ради Європи, співдоповідач по Україні Моніторингового комітету ПАРЄ.
Ханне Северінсен: "Щодо подій у Донецьку я підготую коротку доповідь на чергове засідання ПАРЄ у грудні"
У своєму виступі на Форумі вона висловила стурбованість, що професія журналіста все ще є однією з найнебезпечніших в Україні, а штрафи, перевірки, залякування ЗМІ залишаються поширеною практикою контролюючих органів. Через порушення в українському суспільстві основних демократичних цінностей – права на вільні зібрання і доступ до інформації – громадяни України не можуть робити вільний вибір. Як зазначила пані Северінсен, 92% з них заявили під час одного з останніх опитувань, що відтак вони не можуть впливати на політичну ситуацію в Україні.



У короткій перерві між засіданнями "Детектор медіа" звернулася до пані Северінсен з проханням прокоментувати сьогоднішній Форум журналістів і те, як міжнародні організації планують проводити Моніторинг чергових президентських виборів в Україні:

Яке ваше враження від сьогоднішнього Форуму?



Другий Форум журналістів „За вибори без цензури”, на який мене запросив оргкомітет, це дуже важлива подія. Я вітаю зусилля ваших журналістів змінити ситуацію в України щодо свободи слова. Щоправда, не знаю, наскільки широко про Форум повідомлять українські ЗМІ.



Як міжнародні організації планують проводити моніторинг президентської кампанії в Україні?



–Як і в попередні роки, представники моніторингового комітету ПАРЄ слідкуватимуть за перегонами впродовж кількох місяців до виборів. Наступна стадія нашої роботи полягатиме у спостереженні за голосуванням на виборчих дільницях у день виборів і за підрахунком голосів. Потім ми проаналізуємо всю ситуацію, підготуємо звіт для Ради Європи. Від того, наскільки Україні вдасться продемонструвати свою готовність забезпечити вільні і прозорі вибори, буде зроблено висновок, чи припиняти наш моніторинг на майбутнє, чи продовжувати його далі.



Наскільки готові західні країни надавати підтримку незалежним ЗМІ під час виборчої кампанії в Україні? Чи буде створено щось на зразок парасолькової організації, що відслідковуватиме весь передвиборчий марафон?



Це хороша ідея, і нею варто займатися. Щодо підтримки українських незалежних медіа західними державами – так, гадаю, західні уряди до цього готові. Треба сподіватися на це. Це є їхньою звичною практикою: спостерігати за демократичними процесами у вашій країні.

У багатьох виступах на сьогоднішньому Форумі згадувалися нещодавні невтішні події у Донецьку і те, як українські ЗМІ їх висвітлювали. У своїх виступах і ви, і посол Сполучених Штатів Джон Гербст, і українські журналісти, які взяли участь у дебатах, ідентифікували донецькі події як порушення ключових демократичних прав на вільні зібрання і на інформацію. Як ви гадаєте, чи винесе українська політична еліта уроки з того, що сталося в Донецьку?



Сподіваюся, що так. Офіційно передвиборча кампанія ще не розпочалася, а вже відчувається така напруга. Неприпустимо, щоби політична сила, яка хоче донести до виборців свої ідеї, не могла цього зробити. Прикметно, що дипломатичні представництва в Києві дуже стурбовані подіями в Донецьку. Те, що там сталося, може позначитися на міжнародному іміджі України. Гадаю, що західні посли ухвалять свою заяву стосовно цього. Зі свого боку я підготую коротку доповідь на чергове засідання ПАРЄ у грудні, де розглядатиметься ситуація в Україні.



Чи задоволені ви ходом розслідування справ Гонгадзе і Гончарова?

–Аж ніяк ні. Наскільки я розумію, пан Піскун не представив уряду матеріалів із цих справ, не доповів, що було зроблено Генпрокуратурою у розслідуванні. Це дуже прикро. 5-11 лютого 2004 року ми з Ренате Вольвенд (представником Моніторингового комітету ПАРЄ – "Детектор медіа") знову будемо в Україні. Це питання залишатиметься під нашим контролем. Окрім цього, наша увага зосереджуватиметься на аналізі діяльності електронних ЗМІ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
920
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду