«Під PRESSом»: портрет противника цензури

25 Січня 2011
68512

«Під PRESSом»: портрет противника цензури

68512
Відкрилася фотовиставка «Під PRESSом», організована кампанією «Новий громадянин» і рухом «Стоп цензурі!»
«Під PRESSом»: портрет противника цензури

«Закрийте вуха, затуліть рота, зав'яжіть очі й спробуйте так жити. Пересуватися, працювати, вибирати їжу, банк, політиків. Саме так живуть суспільства, де немає свободи слова, де медіа на повідку, а інформація - не у всіх. Що з цього виходить - ми з вами знаємо. І щодня відчуваємо: через їжу, гроші та політиків», - каже керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв.

 

 

 

 

Світлана Заліщук, Сергій Лещенко та Єгор Соболєв

 

 

Ці слова є частиною фотопроекту «Під PRESSом» (виставка триватиме з 25 січня по 25 лютого), який загалом включає понад два десятки цитат і портретів їхніх авторів - відомих українських журналістів. Фотовиставку було організовано громадською кампанією «Новий громадянин» у партнерстві з журналістським рухом «Стоп цензурі!» за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Мета експозиції - нагадати суспільству про актуальність проблем цензури, доступу до інформації, утискання свободи слова.

 

 

 

 

Святослав Цеголко й Віталій Сич

 

Увечері 24 січня у книгарні-кав'ярні «Бабуїн» яблуку ніде було впасти. Серед гостей презентації були відомі журналісти, які брали участь у проекті, а також їхні колеги з інших ЗМІ та просто небайдужі люди. Проект «Під PRESSом» зібрав під одним дахом Андрія Куликова, Сергія Лещенка, Мустафу Найєма, Вахтанга Кіпіані, Наталію Лигачову, Віталія Сича, Наталку Соколенко, Леся Подерв'янського, Марію Бурмаку та інших.

 

 

 

 

 

 

 

Координатор проекту, креативний продюсер Centre UA Центру спільних дій Аксиня Куріна, розповіла ТК, що ідея створення фотовиставки виникла півроку тому, під час зустрічі учасників «Стоп цензурі!», громадських діячів та художників. За її словами, концепція формату фоторобіт продумувалася особливо ретельно: «Ми обрали жанр класичного портрета і доповнили його цитатами самих журналістів. Стилістичне рішення - просте, аскетичне. Існує безліч іміджів, журналістів із заклеєними ротами і т. д. Ми відмовилися від цього стереотипу, і думаю, що вчинили правильно». Пані Куріна додала, що брати участь у проекті журналісти не відмовлялися, проблемою стало лише питання зайнятості. З цієї причини, наприклад, не зміг долучитися до акції Савік Шустер. «Від асистентів Савіка Шустера я спочатку отримала згоду, але ми не змогли скоординуватися».

 

 

 

 

 

Аксинія Куріна й Олександр Бойко

 

Після 25 лютого виставка мандруватиме Україною, зараз організатори намагаються знайти необхідні для цього ресурси. Вахтанг Кіпіані, головний редактор інтернет-проектів «Історична правда» і «Владометр», прогнозує, що відкриттям фотовиставки заходи не обмежаться: він запропонував повезти планшети зі світлинами по університетах, зокрема в регіонах, де «журналістам завжди було складніше. Вони не бачать і не мають виходу».

 

 

 

 

Вахтанг Кіпіані

 

Аксиня Куріна збирається й надалі опікуватися долею журналістів: «Я буду робити проекти на тему боротьби з цензурою, свободи слова, доступу до інформації - необхідно донести до суспільства важливість цих тем. Міжнародний конкурс "Стоп цензурі!" стартує вже 7 лютого. Ми хочемо ініціювати широку громадську дискусію. Боротьба з цензурою і збереження свободи слова - справа не тільки журналістів, але й усіх громадян України»

 

Ясна річ, цього вечора багато компліментів до своїх простих за формою, але надзвичайно глибоких за змістом світлин зібрав фотограф Олександр Бойко - автор робіт, представлених на фотовиставці. На його думку, потрібно змінювати свідомість людей, робити країну інтелігентною. «Ліпше було б, якби всі журналісти вийшли з такими гаслами "в маси". А виставка - це більше для публіки, хоча вона потрібна, зокрема, і для тих журналістів, які побоялися прийти сфотографуватися. Щоб вони зрозуміли, що втратили», - додав Олександр.

 

Вахтанг Кіпіані каже, що «не вірить, буцімто плакатами щось можна змінити, але не можна не робити нічого. Потрібно привертати увагу: це найпростіше, хоча й не дуже ефективно».

 

 

 

 

Олександр Ройтбурд

 

Значно різкіше висловився Мустафа Найєм, журналіст «Української правди»: «Ті люди, які сюди прийшли, - це і є вся громадськість, яку можна залучити. Широкі маси. Демшиза. Майбутні Валерії Іллівни Новодворські та Іллі Яшини. Ось вони всі тут. І вони понесуть це все в народ, і відповідальність за це теж понесуть обов'язково».

 

Журналістка Леся Ганжа вважає непоганим кроком уперед вже те, що зовсім різні люди, з різними смаками й навіть розумінням поняття «цензура» змогли об'єднатися заради спільної мети: «Є ще адекватні люди».

 

 

 

 

 

Леся Ганжа

 

Оскільки проблеми цензури, доступу до інформації, утисків свободи слова, політичної (і не тільки) заангажованості (список можна продовжити) стосуються не лише журналістів, то фотовиставка «Під PRESSом» є непоганим приводом для всіх громадян замислитися над цими питаннями. «Такий захід - хороший спосіб привернути увагу до проблеми, котра насправді стосується останньої бабусі, яка миє підлогу в офісі і не думає про політику, Податковий кодекс абощо. Але, на жаль, це стосується і її також, бо коли люди не розумітимуть, що відбувається, то всім буде гірше жити: і бабусі, і віце-прем'єру, і нам з вами» - підбив підсумки Єгор Соболєв.

 

 

 

 

Віталій Сич

 

Дивіться також відеорепортаж з відкриття фото виставки «Під PRESSом».

 

Довідка:

Громадська кампанія «Новий громадянин» - це позапартійна, політично незаангажована громадська ініціатива, що має на меті посилити вплив громадян на суспільні й політичні процеси в Україні. Ця платформа об'єднала майже 50 незалежних громадських організацій, що займаються захистом прав людини, обстоюванням свободи слова, моніторингом виборів, дослідженням актуальних питань державної політики, розв'язанням проблем місцевого самоврядування, довкілля та здоров'я, підтримкою молоді тощо. Основні завдання кампанії «Новий громадянин»: координація діяльності громадських ініціатив; моніторинг виборчих перегонів та власне виборів; посилене інформування суспільства, а також українських та іноземних ЗМІ; публічний тиск для вирішення актуальних суспільних проблем. «Новий громадянин» пропонує незалежним громадським організаціям та активним громадянам приєднатися до ініціативи.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» - це ініціатива українських журналістів та громадських організацій, що має на меті обстоювання свободи слова, запобігання цензурі, перешкоджанню професійній діяльності журналістів та порушенню професійних стандартів. Рух «Стоп цензурі!» не є політичною ініціативою, його не підтримує жодна з політичних сил. Головні напрямки діяльності: захист професійних та громадянських прав всіх учасників руху; протистояння будь-яким спробам запровадження цензури в українських ЗМІ; запобігання тиску на журналістів з метою примушення їх до самоцензури; проведення масштабної довгострокової публічної кампанії проти цензури та перешкоджання професійній діяльності журналістів із залученням найширшого кола громадських організацій та громадських активістів з України й світу; моніторинг дотримання професійних стандартів у теленовинах всіх провідних телеканалів країни; оперативне оприлюднення фактів маніпуляції та замовчування важливих для суспільства тем; сприяння розвитку саморегуляції медійної галузі.

 

Фото Руслана Новосьола

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
68512
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вікілікс
4833 дн. тому
Та чого ж можна досягти фотками?потрібно "звільнити" половину держ.органів...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду