Володимир Ар’єв: "Якого біса, даруйте на слові, працювати на телеканалі з рейтингом, який ще не означає довіру глядачів?"

29 Серпня 2003
2006

Володимир Ар’єв: "Якого біса, даруйте на слові, працювати на телеканалі з рейтингом, який ще не означає довіру глядачів?"

2006
Сьогодні Володимир Ар’єв звільнився з телеканалу “Інтер”. Відомий журналіст стверджує, що його попросили піти через публікації, „об’єктом аналізу» в яких був Віктор Медведчук.
Володимир Ар’єв: "Якого біса, даруйте на слові, працювати на телеканалі з рейтингом, який ще не означає довіру глядачів?"
- Володимире, як нам стало відомо, ви звільнилися з телеканалу "Інтер". З яким формулюванням?

- Так, сьогодні я забрав трудову книжку. Офіційно я написав заяву "за власним бажанням, яке виникло внаслідок вимоги керівництва, обгрунтованої моїми публікаціями в тижневику "Дзеркало тижня", відповідно через що я не бачу можливості в подальшій співпраці з інформаційною службою телеканалу "Інтер".

Це і є реальна причина мого звільнення. Мені було передано думку членів Правління про те, що такі публікації шкодять телеканалу "Інтер". Це доручили зробити шеф-редактору Олексію Мустафіну. Він також запропонував мені знайти найбільш прийнятний вихід із ситуації. В принципі, Олексій повівся в цій ситуації найбільш порядно. Ми знайшли вихід: тепер я (формально, з 31 серпня) більше не працюю на телеканалі "Інтер".

- На Правлінні розглядалася тільки ваша кандидатура?

- Наскільки мені відомо, так.

- Коли б не це, то ви продовжували б працювати на "Інтері"?

- Якби не публікації в "ДТ", то я думаю, вимоги б про моє звільнення не виникло. Хоча навряд чи я продовжив би працювати на каналі далі. Але пропозиція про те, щоб я пішов з каналу, пролунала раніше, ніж я написав заяву за власним бажанням.

- Вимога про ваше звільнення йшла напряму від Віктора Медведчука?

– Я не знаю, чи напряму. Але перший мій матеріал у "ДТ" був про те, як В. Медведчук міг через зернову кризу боротися проти В.Януковича. Другий стосувався підсумків голосування про направлення законопроектів по конституційній реформі до КСУ й торкався поведінки кожного з гравців. Медведчук був там одним з об'єктів аналізу. А третя публікація – це інтерв'ю із Сергієм Головатим щодо його аналізу конституційної реформи та пропозиції провести Форум.

Прикметно, що мене повідомили про моє звільнення у день весілля Віктора Медведчука. Мої друзі назвали цю історію "частиною весільного подарунку".

- Формулювання про звільнення, яким ви обмежилися, зберегло вам достойний рівень матеріальної компенсації?

- Фінансових претензій у мене немає. Розійшлися ми доволі мирно, оскільки це бажання було обопільним.

- Як змінилася ситуація на телеканалі з відходом від каналу О.Зінченка за останні місяці?

- Важко сказати. Мені здається, що ситуація законсервувалася. Канал "окуклился". В очікуванні чого? Не відомо. Прогресу я не бачу, як, власне, й регресу. Але на мою особисту думку, очікувати там змін на краще точно не варто. Щоправда, я більше місяця не з'являвся на каналі і в курсі подій на рівні чуток. Зараз на каналі чекають зібрання акціонерів, правління. Зараз очевидно, що служба інформації все частіше починає працювати під диктат. Новини стають все більш прісними. Власне, в таких умовах працювати нецікаво.

- Чи намагалися ви відстояти свою позицію в колективі?

- Я навіть не намагався це робити. Хоча треба віддати належне, колеги готові були відстоювати мене перед керівництвом. Але у мене не було бажання залишатися на каналі, тому я попросив їх цього не робити. Навіщо чіплятися за гілку, яка вже давно зламана? Для себе особисто я не бачив перспективи на каналі після майже семи (з перервою у два місяці) років роботи.

Я прийшов до того ще раніше, що треба йти з "Новин", з того формату, у якому я працював. Єдине, що я чекав якісних змін на каналі, але вони не відбулися. У свій час я намагався щось зробити: був членом страйкового комітету журналістів, є членом Київської незалежної медіа-профспілки, виступав у пресі, сперечався з шеф-редактором "Новин". Але тепер надії на зміни не залишилося. Крім того, очевидно, що тим, хто мене підтримав, просто не дали б працювати.

- Тобто ви вважаєте, що журналісти самі по собі не змогли б переломити ситуацію на каналі?

- Ні. Головне - через роз'єднаність журналістів. Керівництво до кожного застосовує свої важелі стримування чи заохочення. Хоча, як не намагалися роз'єднати колектив, в певний момент люди були готові виступити, але цього не сталося, оскільки тиск виявився сильнішим.

- А вам не ставили такої умови – не збурювати колектив?

- Ні. Та це ні до чого б не призвело, як постріл з гармати по горобцях. Перше, тому що журналісти не захищені у цій ситуації. Друге, тих, хто був проти, було значно менше.

- Яку роль відводять "Інтеру" в майбутній президентській компанії? Якою буде нова інформаційна війна?

- Мені тільки відомо, що вже формується штаб. Я на 99,9% впевнений, що "Інтер" не залишиться осторонь цієї кампанії. Як мені сказав мій високопосадовий знайомий, "все буде добре, і Ющенко не стане президентом". Тобто можна зрозуміти, що штаб створюється і працюватиме тільки заради боротьби з В.Ющенком.

- Говорять, ви плануєте працювати в структурі, дотичній до "Інтера"?

- Ні. Я ще не маю певного місця роботи. Пропозиції є, але поки що працюватиму як незалежний журналіст. Найперше, співпрацюватиму з інтернет-виданням "Оглядач".

- Але ж це структура, наближена до "Інтера"?

- Вже місяців зо три як це видання не має жодного відношення до "Інтера".

- Хто є власником "Оглядача"?

- Власник - Олександр Зінченко.

- Олександр Зінченко ще залишається акціонером "Інтера"?

- Наскільки я знаю – так.

- Тобто ви вибрали можливість працювати із Зінченком?

- Ну, я не йду працювати на нього... Існує усталена думка, що той, хто приходить на роботу, обов'язково "лягає" під патрона. Абсолютно ні. Ми з Зінченком зустрічалися і я можу сказати, що, напевно, він став першою людиною, яка мені сказала про те, що буде створювати мас-медіа як бізнес-структуру, як інструмент заробляння грошей; як інструмент інформування, а не зброю проти своїх конкурентів чи задля вирішення особистих проблем власника.

Абсолютно чітко відомо, що так – Зінченко – власник сайту, але він не втручається в редакційну політику. Умова одна: робити матеріали якісні, об'єктивні, різносторонні, немає табуйованих тем, заборонених персон. В цьому виданні будуть присутні спектри всіх думок, якщо журналістських: то від Т.Коробової до В.Піховшека; якщо політичних: то від В.Ющенка до В.Медведчука. Власне, немає нікого під забороною, нікого немає під необхідністю рекламувати. Це мені найбільше сподобалося. І в цьому напрямку ми будемо розвивати інтернет-видання "Обозреватель". Серед керівництва видання - Олександр Колодій, Олександр Декусаров, ці люди на мене складають враження ефективних менеджерів. Наді мною немає дамоклового меча під назвою "шеф-редактор". Усі рішення приймаються колегіально. Це структура невеликої редакції, що працює демократично і на результат.

- А ви не вважаєте, що ви тому досить активно підтримували О.Зінченка як керівника "Інтера"...

- Я підтримував його дії далеко не завжди. Хіба що у останньому конфлікті. Тоді я сказав правду. Просто ніхто з працівників "Інтера", крім мене, вирішив не коментувати ситуацію із відстороненням О.Зінченка від телеканалу. Я просто сказав так, як воно є. І тут я не захотів ні перебільшувати, ні применшувати роль Зінченка

- Зараз можна було б розцінити ваш перехід у структуру Зінченка як своєрідну компенсацію за той ваш виступ. Ви не вважаєте її не досить адекватною втраченій роботі?

- Я компенсації не потребував. У мене було багато пропозицій і я міг прийняти будь-яку. Я досі розмірковую над деякими. Мені просто дійсно сподобалася та система роботи, яку мені запропонували, і моя роль в ній. Я зрозумів, що я можу брати участь в створенні першого об'єктивного і незалежного суспільно-політичного медіа в Україні.

І що власне "втратив"? Якщо справа в рейтингу "Інтера", то якого біса, даруйте на слові, працювати на телеканалі з рейтингом, який ще не означає довіру глядачів?

Який означає, що ти від цього рейтингу можеш і не відмитися, якщо щось станеться... Я вважаю, що зараз на телебаченні, а особливо в новинних структурах, дуже складний час. І я просто не хочу брати участі у тому, що зараз твориться на телебаченні.

- Чи йдеться про створення власного медіа-холдингу Олександра Зінченка?

- Наскільки я знаю Олександра Зінченка, він не зупиниться, й не буде обмежуватися інтернет-сайтом. Це не в його характері. А щодо його планів, про це говорити поки що рано. Тут можна подивитися на майбутнє медіа-ринку. На ньому в будь-якому разі буде перерозподіл, хто б не став наступним президентом. Зараз в телевізійному ринку йде монополізація. Але це неприродно. Тип паче, що в Україні, наприклад, ще не було телевізійного буму. Можливостей для розвитку дуже багато. Інша справа, що зараз інвестори побоюються вкладати гроші в медіа. Куди ж вкладати?

На телебаченні майже немає пристойних новин. Єдині новини, які я дивлюся, це "Факти" на ICTV. Ще "ТСН" зберіг своє обличчя. А все решта – дивитися не можна. Я як споживач не отримую достатньої інформації ні з телебачення, ні з газет. Центральних щоденних респектабельних, незаангажованих газет в Україні взагалі немає. В регіонах цим вирізняється лише Львів. Так само радіо – це тільки розваги. А "Континент" та "Ера" не роблять погоди.

Виходить, що розвиток мас-медіа ще попереду, а зараз відбувається "консервування" ситуації, аби пережити ці часи.

- Ви – телевізійний журналіст. Не буде ностальгії за телебаченням?

- У будь-якому разі я не пориваю з ТБ. Мене одразу ж запросила Ганна Безлюдна до участі у одному з соціально-політичних проектів "Профі-ТВ". Не можу поки що розповідати про деталі. Це дуже цікава пропозиція, бо дозволяє мені як тележурналісту випробувати нові телевізійні технології. Власне, це можливість випробувати західний зразок роботи журналіста.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду