Дітмар Штюдеманн: „Зростання німецьких інвестицій є знаком довіри до стабільного розвитку України. Це не можна підривати якимись політичними рішеннями”

17 Червня 2003
1028

Дітмар Штюдеманн: „Зростання німецьких інвестицій є знаком довіри до стабільного розвитку України. Це не можна підривати якимись політичними рішеннями”

1028
Запропонована тема розмови з німецьким послом: „Роль українських медіа в інтеграції України в Європу”, - учасниками сьогоднішньої чат-конференції в "Телекритиці" була розширена до обговорення більш широкого кола питань. Сьогодні в „Телекритиці” відбулася чат-конференція з Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні Дітмаром Штюдеманном.
Дітмар Штюдеманн: „Зростання німецьких інвестицій є знаком довіри до стабільного розвитку України. Це не можна підривати якимись політичними рішеннями”
Запропонована тема розмови з німецьким послом: „Роль українських медіа в інтеграції України в Європу”, - учасниками сьогоднішньої чат-конференції в "Телекритиці" була розширена до обговорення більш широкого кола питань. Сьогодні в „Телекритиці” відбулася чат-конференція з Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні Дітмаром Штюдеманном.

Запропонована тема розмови: „Роль українських медіа в інтеграції України в Європу”, - учасниками чат-конференції була розширена до обговорення більш широкого кола питань. Виклад конференції пропонуємо читачам „Детектор медіа”.

- Ще рік тому будь-які порушення свободи слова в Україні мали більш гучний резонанс на Заході, ніж зараз, чи не так? Чи не тому, що під час війни в Іраку Україна проявила ініціативу про направлення свого хімбатальйону до сусіднього з Іраком Кувейту, а зараз – в Ірак, тому загострювати стосунки з українською владою тепер недоречно? Чи не вважаєте Ви, що це подвійні стандарти?

Дітмар Штюдеманн: Ні, вважаю, що тут ідеться не про подвійні стандарти. Питання свободи преси та інформації відіграють велику роль - як і раніше - для майбутнього України як демократичної держави.

- За роки своєї дипломатичної кар’єри в Москві та Києві Ви мали змогу порівняти журналістську культуру пострадянських країн із стандартами західної журналістики. В чому, на Ваш погляд, все ще контрастують українські та західні ЗМІ? Ви помічаєте, якісь демократичні досягнення в українській журналістиці?

Дітмар Штюдеманн: Бракує, як і раніше, необхідного плюралізму, щоб люди могли скласти собі незалежне та різнобічне враження.

- Як Ви ставитеся до того, що про расизм німецьких ЗМІ пишуть навіть швейцарські газети? А Ви – держчиновник – навіщось коментуєте ситуацію, що виникла навколо премії В.Мостовому від Недержавного німецького фонду?! ("Детектор медіа". - Автор запитання, вочевидь, має на увазі публікації у останньому номері газети "2000". Де поряд зі статтею "Паскуаля заменит Штюдеманн" була також передрукована стаття швейцарської газети "Нойе цюрхер цайтунг" під назвою "Расизм германских СМИ").

Дітмар Штюдеманн: Расизм у Німеччині та й у всьому світі - це одна справа. А погана журналістська робота - зовсім інше. Хотів би додати, що різні речі не слід змішувати.

- Як ви вважаєте, навіщо Кучмі треба було реагувати на вручення премії В.Мостовому?

Дітмар Штюдеманн: Вважаю, що Президентові треба радіти, що відомий український журналіст був нагороджений у Німеччині.

- Ваш колега – посол США Карлос Паскуаль – у чаті „Детектор медіа” відзначив певний поступ України в розвитку громадянського суспільства в порівнянні з минулими роками. Чи Ви теж бачите ці „грандіозні успіхи” України?

Дітмар Штюдеманн: Важливо, щоб ця тема обговорювалася широко. Бо (дійсно) є багато ініціатив окремих людей або груп, але немає поєднання ініціатив чи зв’язків між ними.

- Захід дуже швидко забув і про "касетний скандал", і про "Кольчуги", і про адмінресурс, задіяний нашою владою на парламентських виборах. Чи не здається Вам, пане Штюдеманн, що зараз, підтримуючи контакти з президентом Кучмою, приймаючи його на вищому рівні, Захід (і ваша держава, зокрема) допомагає Україні виростити такий собі тоталітаризм?

Дітмар Штюдеманн: Україна має вирішувати свої проблеми сама. Дотримання європейських цінностей та взятих на себе зобов’язань є постійною темою розмов на всіх рівнях між обома країнами.

- Про свободу слова говорилося і говориться чимало. На які практичні кроки готове піти Посольство Німеччини, зокрема, щоб спробувати покращити ситуацію. Що робиться зараз у цьому напрямку?

Дітмар Штюдеманн: Посольство Німеччини разом зі своїми європейськими та трансатлантичними партнерами, в тісному контакті з українською стороною, бере участь у програмах та проектах, спрямованих на поліпшення ситуації. Наше завдання в тому, щоб ситуація та розвиток подій у ЗМІ спостерігалися та ми інформували відповідним чином наші уряди. ЗМІ є важливим фактором демократичного розвитку України - і тим самим суттєвим фактором наших партнерських стосунків.

- - Ви не раз спілкувалися із представниками Адміністрації Президента України, які відповідають за інформацій політику. Зокрема, з С.Васильєвим, Г.Почепцовим та іншими. На Ваш погляд, чи переконливі вони в своїй позиції? На які теми Ви дискутуєте з ними? Чим вони пояснюють ту ситуацію з медіа, яку вони ж і створюють і Україні. Я маю на увазі цензуру, тиск, у тому числі й на рекламодавців, і под.?

Дітмар Штюдеманн: Переговори з тими, хто приймає рішення, необхідні, хоч вони інколи й складні. Проте ми розмовляємо не тільки з ними, але й з усіма, хто має дотичність до питання, зокрема і з представниками мас-медіа.

- Як Ви оцінюєте ініціативу журналістів Андрія Шевченка та Романа Скрипіна і олігарха Петра Порошенка про відкриту редакційну політику каналів „НБМ” та "Експрес-інформ"? Чи заявляють відкрито свою редакційну політику німецькі ЗМІ?

Дітмар Штюдеманн: Треба зачекати, як розвиватиметься „НБМ”. І в Німеччині є статути редакцій. Вони підлягають громадському контролю.

- Чи стикалися Ви коли-небудь з цензурою в українських медіа? А в німецьких? Як саме редакційні статути контролює громадськість в Німеччині? Які механізми?

Дітмар Штюдеманн: В Україні - так, (стикався), в Німеччині - ні. Щодо статутів редакцій (в Німеччині) - вони публікуються і обговорюються відкрито.

- Пане Посол, чи має в мас-медіа існувати цензура, ну, приміром, етична? Чи врегульовано в Німеччині поняття "цензура"? Чи вважаєте Ви справді дієвим українські законодавчі ініціативи в галузі медіа? Чи справді таким чином можна створити поле вільної преси?

Дітмар Штюдеманн: Ні, у нас не існує цензури. Але є чіткі юридичні межі для кожного виду повідомлень: зокрема, забороняється прославляти насильство, (ЗМІ) зобов’язані захищати дітей, а також існують кримінально-правові межі.

- І щодо взаємин податкової системи і мас-медіа у Німеччині? Чи є пільги для ЗМІ? Чи вони працюють так само, як і інші підприємства? Отже, цікаво дізнатися про податковий аспект медіа-питання.

Дітмар Штюдеманн: ЗМІ - підприємства-господарники. Вони підлягають не лише законам економіки, але й громадському контролю, бо вони виконують громадське завдання. Про деталі поговоріть із відділом преси Посольства Німеччини.

- Як ви оцінюєте неупередженість і об’єктивність німецьких і світових ЗМІ у висвітленні війни в Іраку?

Дітмар Штюдеманн: Німецькі ЗМІ повідомляли широко про війну в Іраку. При цьому вони завжди давали слово самим джерелам інформації.

- Пане Штюдеманн, як в Німеччині ставляться до участі України в окупації Іраку?

Дітмар Штюдеманн: Мирне врегулювання післявоєнної ситуації в Іраку та стабільний, демократичний Ірак становлять нашу всезагальну зацікавленість. Якщо Україна може зробити власний внесок у цю справу - добре.

- Як Ви поставилися до того, що вас в одній з газет вже назвали другим Карлосом Паскуалем? Чи будете ви реагувати на антинімецьку - після антиамериканської - істерії в українських ЗМІ?

Дітмар Штюдеманн: На істерику я реагую спокоєм. Я не дозволю втягувати себе в якісь кампанії. Німеччину та Україну пов’язують тісні партнерські стосунки. Вони є також важливим фактором для європейських перспектив України - і ми повинні орієнтуватися на це.

- Що Ви думаєте про статтю Ральфа Петерса у Frankfurter Allgemeine Zeitung, яку потім передрукувало Дзеркало Тижня - "...Америка-Європа: кінець роману". Там німців практично знову звинувачують у фашизмі, лицемірстві, антисемітизмі і т.п. Мовляв саме звідси несприйняття дій США в Іраку.

Дітмар Штюдеманн: Все, що треба сказати щодо статті Петерса, можете прочитати в моєму інтерв’ю у тому ж випуску "Дзеркала тижня".

- Щоб увійти в світовий інформаційний простір, Україна має визнати загальноєвропейські норми. Але ще й досі в Україні не визначено правового статусу програм іноземних інформслужб, таких як Бі-Бі-Сі, “Німецька Хвиля” тощо. В одному зі своїх рішень Нацрада вважає, що діяльність „голосів” має ліцензуватися і врегульовує порядок “ретрансляції”. Але в чинному законодавстві немає визначення поняття ”ретрансляція”. Яке , на Вашу думку, вирішення цієї проблеми ?

Дітмар Штюдеманн: Україні слід дотримуватися правил, що діють в Європі. Все інше було б кроком назад. Кожне обмеження або ускладнення ретрансляції зарубіжних програм було б помилкою і віддалило б Україну від Європи.

- Ваш прогноз стосовно ратифікації Конвенції про транскордонне ТБ в Верховній Раді.

Дітмар Штюдеманн: Конвенцію треба ратифікувати якомога швидше.

Чи багато журналістів з України стажувалися в Німеччині? Що потрібно зробити, аби потрапити на таке стажування? Чи є програми для тих, хто не розмовляє німецькою?

- Дітмар Штюдеманн: Вся важлива інформація на сторінці Посольства Німеччини в Україні: http://www.deutsche-botschaft.kiev.ua.

- Чи задоволена німецька сторона кваліфікацією українських журналістів, які повертаються після стажування у Німеччині, щоб далі працювати в українських ЗМІ?

Дітмар Штюдеманн: Зарубіжна практика українських журналістів показала себе корисною і знайшла відображення в подальшій роботі. Важливим фактором при цьому є численні контакти, що виникають при цьому.

- Як ви особисто оцінюєте професіоналізм радіо „Німецької хвилі”, що нещодавно відзначило 10-ліття свого мовлення в Україні, у порівнянні з іншими західними „голосами”— радіо „Свобода”, Бі-Бі-Сі тощо? Чого в цих „голосах” більше – об’єктивної інформації чи нав’язування західних уявлень про світ?

Дітмар Штюдеманн: Ми вважаємо роботу „Німецької хвилі” за важливий внесок у багатоманітність українських медіа. Україна була і є дуже зацікавлена в українській програмі „Німецької хвилі”. Тому ми намагаємося розширити цю програму.

- Пане Штюдеманн, яким саме чином планується розширення роботи „Німецька хвиля” в Україні, адже зараз цих програм недостатньо?

Дітмар Штюдеманн: Досі „Німецька хвиля” транслює програми протягом півгодини щодня. Тому вже зараз бажано розширити трансляцію, але знайти бюджетні кошти для цього нелегко.

- Що, на вашу думку, перш за все, характеризує зараз відносини ФРН та України? Чи є в них дуже складні для вирішення проблеми?

Дітмар Штюдеманн: Обидві країни - важливі партнери одна для одної, в політичному, економічному та культурному сенсі. Наші відносини дуже інтенсивні. І всі проблеми вирішуються в діалозі.

- Пане Посол, яка позиція Німеччини щодо здачі українських газопроводів у концесію міжнародному консорціуму? Наскільки негативні відгуки Кучми вплинуть на україно-німецькі стосунки. І чи можна вважати, що така заява зроблена на користь Росії?

Дітмар Штюдеманн: Вважаю створення міжнародного консорціуму розумною справою: виробник, постачальник і покупець мають співпрацювати - лише тоді забезпечені їхні інтереси.

- Пане Посол, скажіть, чи не є для ФРН питання участі в українсько-російському нафтогазовому консорціумі проблемним? Як Ви ставитеся до того, що Німеччина фактично відсторонена від переговорів?

Дітмар Штюдеманн: На рівні комерційних учасників ведуться переговори. Принципово позитивна позиція політичного керівництва трьох країн підтверджена всіма трьома знову.

- Тоді що заважає співпраці виробника-постачальника-покупця у справі міжнародного консорціуму?

Дітмар Штюдеманн: Запрошую Вас обговорити це зі мною докладніше.

- Як ви вважаєте, чи сприйме Захід політичну реформу, яку ініціював Кучма? На вашу думку - навіщо Кучмі ця реформа?

Дітмар Штюдеманн: Подальший розвиток політичних установ/інституцій України є важливим завданням. Необхідно, щоб усі три гілки влади перебували між собою у врівноважених відносинах. Checks and balances мають співпадати. Треба створювати контрольні механізми, що функціонують. Контролер і той, кого контролюють, не може бути однією і тією ж особою.

- Пане Посол, НАТО обрало літаки "Руслан" для перевезень. При цьому країни ЄС вирішили розробляти "європейський літак середньої дальності" на противагу АН-70. Німеччина назавжди відмовилася використовувати цей українській літак?

Дітмар Штюдеманн: Рішення щодо „Аеробусу” вже прийняте. На основі загальноєвропейської згоди.

- Пане Посол, майбутні члени ЄС мають намір лібералізувати візовий режим з Україною. Німеччина розглядає таку можливість по відношенню до України? Чи може бути візовий режим спрощений подібно до "польського варіанту": безвізовий для поляків і безкоштовні візи для українців?

Дітмар Штюдеманн: Німеччина - член Шенгенської угоди. Рішення про більшу міру гнучкості в цьому питанні мають прийматися всіма членами.

- Які перспективи справи В.Жердицького у Німеччині? Тарас Стецьків – народний депутат – стверджує у минулому „Дзеркалі тижня”, що справу про 86 мільйонів закрито. Чи так це? Хто в Україні лобіював інтереси Lafarze? Чи справді тільки С.Тігіпко?

Дітмар Штюдеманн: Йдеться про процес, який триває, а я як стороння особа не маю права робити якісь заяви.

- Чому канцлер Німеччини вже другий рік підряд приходить 9-го травня до пам’ятника радянським солдатам в Берліні, і про це пишуть німецькі газети, а Ви як Посол не приходите цього дня до могили Невідомого солдата в Києві?

Дітмар Штюдеманн: Я покладав вінок 9-го травня, як і кожного року. В Німеччині день закінчення війни святкується централізовано. У цій урочистості бере участь Федеральний канцлер.

- Чи має Німеччина зацікавленість вкладати інвестиції в Україну? Якщо так - в які галузі конкретно і за яких умов ви готові це робити?

Дітмар Штюдеманн: На відміну від ще й досі застиглих інших інвестицій, німецькі інвестиції зростають. Це є знаком довіри до стабільного розвитку України. Це не можна підривати якимись політичними рішеннями.

- Чи збирається хтось з німецьких медіа-магнатів інвестувати в українські медіа? В Польщі їх багато...

Дітмар Штюдеманн: Німецькі ЗМІ перебувають на порозі важливих (внутрішніх) структурних рішень. Тому їхній погляд не спрямований переважно на закордонні інвестиції.

- Пане Штюдеманн, німецькі донорські організації допомагають Україні у вирішенні проблеми репатріації кримських татар і німців. Чи планується розширення цих програм, зокрема, в частині допомоги кримськотатарським та німецьким етнічним засобам масової інформації? По-друге, Сімферополь є спорідненим містом з німецьким Гейдельбергом і німецькі гості часто бувають у нас в Криму, зокрема недавно тут був глава парламенту Німеччини та ви разом з ним. Які ваші враження від стану етнічних проблем та проблем ЗМІ в Криму? Що на ваш погляд треба зробити нам, а також може зробити Німеччина для їх більш активного розв’язання?

Дітмар Штюдеманн: Всі етноси мають право на власні джерела інформації, на їхнє створення. Щодо етнічних проблем: їх треба, в першу чергу, вирішувати в Україні. Ми лише можемо допомогти в підтримці діалогу та добросусідства.

- Що ви можете сказати про українські інтернет-видання, на одному з яких ви зараз в чаті? Чи користуєтесь ви їхньою інформацією? Яка їх роль у демократизації життя в Україні, на вашу думку?

Дітмар Штюдеманн: Інтернет-видання відіграють для нас важливу роль. Вони швидкі, інформативні. Хороший додаток до традиційних медіа-засобів.

Велика подяка всім учасникам за ваш інтерес до чат-конференції. Цей жвавий обмін думками мені дуже сподобався. "Детектор медіа" знову показала себе як важливий голос в царині українських ЗМІ. Як завжди, часу бракує, але сподіваюся на продовження (розмови) в майбутньому. Я готовий до цього. Мене та всіх моїх співробітників можна завжди знайти.

Підготувала Оксана Лисенко, „Детектор медіа”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1028
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду