AGB та GFK: всі залишаються на своїх місцях...

13 Червня 2003
789

AGB та GFK: всі залишаються на своїх місцях...

789
Стаття „Мониторинговые компании в ожидании выбора рынка”, яка була нещодавно надрукована на сторінках „Детектор медіа”, викликала дискусію.
AGB та GFK: всі залишаються на своїх місцях...
Свою точку зору сьогодні висловлює керівник інформаційно-аналітичного відділу каналу „1+1” Сергій Деминчук. Стаття „Мониторинговые компании в ожидании выбора рынка”, яка була нещодавно надрукована на сторінках „Детектор медіа”, викликала дискусію.

Свої думки щодо інформації, яка була викладена у статті, сьогодні висловлює керівник інформаційно-аналітичного відділу каналу „1+1” Сергій Деминчук. Ми готові надати слово і іншим зацікавленим особам.


- Прочитавши слова Олега Попенка про те, що кандидатура Пітера Менніра, який зараз проводить аудіт телемоніторингової компанії GFK, була узгоджена з усім ринком, хочу зауважити, що вона нам навіть не пропонувалася, - каже Сергій Деминчук. - Єдине, що ми отримали, це є-мейл від Олега Попенка, де було сказано про те, що ІТК (Індустріальний комітет) розглядає вісім кандидатур. Ми відповіли, що впевнені не в усіх кандидатах. Але надалі ніякого обговорення не відбувалося. Якщо воно й було, то, мабуть, кулуарно, без участі „1+1”. В результаті ми знову отримали є-мейл, де йшлося про те, що кандидатура Менніра затверджена. Зараз я можу сказати, що ми не знаємо ні методології проведення, ні результатів цього аудиту. Я тільки знаю, що щось відбулося.

- Ви й досі вважаєте, що GFK не має достатнього досвіду для того, щоб поставити валідну панель?

- Так. Наша думка не змінилася, тому що це правда. Порівнювати компанію, в якій панелі стоять більше, ніж в ста країнах світу (AGB – „ТК” ), і компанію, в якій панелі стоять в трьох країнах - це трошки неправильно. Тому ми твердо можемо сказати, що GFK -- це перевірений міжнародний експерт в якісних і кількісних дослідженнях, але у них недостатньо досвіду телевізійних досліджень. Більш того, вони не виконують й половини того, що робить AGB. Я маю на увазі телевізійний моніторинг: GFK користується базою даних AGB.

- Чи не вважаєте ви щосекундне вимірювання, яке здійснює GFK, все ж таки є більш точним?

- Ні, не вважаю. Така точність особливо не впливає на грошовий еквівалент. Це лише шалене збільшення об’ємів інформації, а в результаті виходить одне й те саме. Ми знаємо, що у більшості високорозвинених країн світу використовується щохвилинне вимірювання. - Якщо б аудит компанії GFK провадився тим аудитором, якого затвердив весь ринок, ви б погодилися з результатами аудиту й визнали б GFK?

- Звичайно. Якщо б це була та кандидатура і та методологія, яку ми обговорили і визнали, якщо б все виконувалося прозоро, то ми б, безумовно, визнали ці результати.

- І що, тоді б ви перейшли на вимірювання GFK? Чи ця ситуація для вас неможлива за будь-яких обставин?

- Перш за все, у нас існує договір з AGB, укладений на рік. Тому цього року ми б однозначно користувалися послугами цієї компанії. Крім того, є інший аспект. Якщо ти все життя користуєшся одним товаром, а тобі, за таку саму ціну, пропонують інший, з яким ти, в принципі, незнайомий, то зрозуміло, що ти обереш.

- Тобто ринок ще й цього року буде працювати по двох панелях. Як ви вважаєте, чи не обтяжливо це для нього?

- Обтяжливо. У нас на медіаринку недостатньо грошей для того, щоб фінансувати дві панелі.

Можливі два сценарії вирішення проблеми. Це об’єднання панелей, як це відбулося у Польщі, або згортання однієї з панелей. Але, щодо згортання, не знаю, чи можливо це найближчим часом. AGB, взагалі, не практикує такі заходи. Навіть в країнах, де був втрачений контракт, компанія продовжує утримувати панель за свій рахунок. Великий капітал дозволяє їм таку поведінку. А у нашому випадку у AGB є великий клієнт – „1+1”, а також багато клієнтів серед рекламних агентств та інших каналів. Та ж сама ситуація і в GFK. В них теж є великі клієнти, агентства. Тому, мабуть, жодна панель не буде згорнута найближчим часом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду