«Репортери» просять Саркозі і Кушнера поговорити з Януковичем про свободу слова

7 Жовтня 2010
12523

«Репортери» просять Саркозі і Кушнера поговорити з Януковичем про свободу слова

12523
«Репортери» просять Саркозі і Кушнера поговорити з Януковичем про свободу слова

Сьогодні, 7 жовтня,  «Репортери без кордонів» звернулися з відкритими листами до президента Франції Ніколя Саркозі та міністра закордонних справ Бернара Кушнера, з проханням поговорити з президентом України Віктором Януковичем про свободу слова в Україні. Про це повідомила представниця міжнародної організації в Україні Оксана Романюк.

 

Текст листа «Репортерів» до Ніколя Саркозі наводимо без змін:

 

 

«Шановний пане Саркозі,

 

Оскільки ви будете зустрічатись з президентом України Віктором Януковичем 7 та 8 жовтня, під час його офіційного візиту до Франції, «Репортери без кордонів» хотіли б звернути вашу увагу на серйозні порушення свободи слова, які відбуваються в цій країні з того часу, як його було обрано президентом у лютому.

 

Наші контакти в України повідомляють нам, що кількість порушень продовжує зростати. Ми були здивовані тим, як несподівано і швидко погіршилась ситуація, і, нам здалося, що у нас не було іншого вибору, як відвідати Україну з місією у липні, щоб дослідити факти на місці.

 

Ми додаємо до цього листа копію доповіді за результатами нашого візиту, яку ми опублікували наприкінці серпня, і яка містить наші основні висновки та рекомендації.

 

Від людей, з якими ми зустрічались в Україні, ми дізнались, що місцеві ЗМІ зазнають все більшого тиску зі сторони представників влади, політиків, та провідних бізнесменів. У той же час, владі не вдалось переконати нас, що вони збираються серйозно поставитись до випадків порушень прав або нападів на журналістів.

 

Ми отримали багато повідомлень, які свідчать про повернення цензури, особливо у секторі мовлення. Ми також знайшли серйозний конфлікт інтересів у тому, що власник найбільшої групи мовників в Україні є у той же час керівником СБУ і членом Вищої ради юстиції. Зникнення журналіста Василя Климентьєва за підозрілих обставин у серпні підсилило нашу занепокоєність.

 

Ми були б дуже вдячні, якби ви могли передати нашу занепокоєність і рекомендації Президенту Януковичу. Після приходу нової влади в Україні, у Франції та інших країнах Європи виникло багато питань щодо того, як будувати тепер стосунки з Україною, яка стала менше поважати фундаментальні права і закриває очі на заклики своїх європейських сусідів.

 

Ми впевнені, що ви оціните важливість нашого заклику,

З повагою,

Жан-Франсуа Жульяр,

Генеральний секретар "Репортерів без кордонів"»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду