Редакційна політика стає офіційним документом. На телеканалі „Експрес-інформ”

26 Травня 2003
2095

Редакційна політика стає офіційним документом. На телеканалі „Експрес-інформ”

2095
А сьогодні на телеканалах “НБМ” і “Експрес-інформ” о 21-15 - перший вихід в ефір нової програми “Час”, вечірнього випуску новин. У програмі буде два змінних ведучих - Андрій Шевченко і Роман Скрипін.
Редакційна політика стає офіційним документом. На телеканалі „Експрес-інформ”
Як вже повідомляла „Детектор медіа”, незабаром має відбудитися підписання політичної угоди про взаєморозуміння та засади редакційної політики поміж власниками та журналістським колективом ТРК "Експрес-інформ". Планується також оголошення початку роботи над спільним інформаційним проектом поміж ТРК "Експрес-інформ", ТРК "НБМ" та громадською організацією "Фонд медіа ініціатив".





Якщо конкретніше – то вперше на вітчизняному медіа-ринку внаслідок підписання політичної угоди має бути впроваджена редакційна політика як офіційний нормативний документ. Тобто, на певні «правила гри», які системно окреслюють, на яких саме засадах працює видання, свою згоду мають дати і власник мас-медіа, і топ-менеджмент даної компанії, і журналісти.



“Експрес-інформ” має ліцензію на мовлення в Києві і виходить на 48 (дециметровому) столичному каналі, а також в кабелі. Як відомо, ще минулого року продукцію “Експрес-інформу” (здебільшого новини) у своєму ефірі почала розміщувати мережа НБМ по всій Україні.



Нагадаємо читачам, що саме „Детектор медіа” та наші експерти були в країні одними з перших, хто наголосив на необхідності запровадження редакційних політик ЗМІ нормативними документами, які публічно оголошуються та піддаються громадському контролю. Тож, безумовно, ми з особливим відчуттям відповідальності спостерігаємо за розвитком ситуації на телеканалах НБМ та „Експрес-інформ”.



Про подробиці медійних реформ на телеканалі кореспондент “Детектор медіа” розмовляє із шеф-редактором інформаційних програм “Експрес-інформу” Андрієм Шевченком і головою Фонду медіа ініціатив Романом Скрипіним, який на телеканалі займається креативною політикою.



- Якими є стосунки „Експрес-інформу” з ТРК “НБМ”?



Андрій Шевченко: - ТРК “НБМ” і ТРК “Експрес-інформ” - юридично самостійні структури, які перебувають у партнерських стосунках, адже поєднані спільними інтересами і метою. Зараз йдеться про неформальну мережу - спільний проект “ЕІ” і “НБМ”.

Роман Скрипін: - Партнери продають один одному власні програми - так і відбувається обмін. Попри те, ці два канали мають спільний рекламний простір, узгоджують сітку мовлення і поділяють спільні цінності. “НБМ” виступає надійним партнером в регіонах, через мережу якого на договірних засадах розповсюджує свій продукт “ЕІ”. Водночас “НБМ” так само поширює свій продукт у Києві, маючи угоду з “ЕІ”.

А.Ш.: Можна говорити, що в інформаційному полі з’являється новий гравець, який прямуватиме курсом на сильні, якісні і передусім чесні новини. Є, скажімо, спільне бачення власників, засновників, менеджементу, журналістів, що новини будуть ключовою частиною нашої програмної сітки. Це те, що буде вирізняти наш канал, створювати йому неповторне обличчя. Щодо ноу-хау: ми прописали засади редакційної політики, які будуть підписані всіма журналістами і „освячені” менеджментом.

Р.С.: Це буде безпрецедентний крок, коли підписується політична угода між власником, менеджментом і колективом про спільні цінності, взаємоповагу, які базуються на засадах редакційної політики і від яких залежить ефективність і успішність інформаційного продукту як бізнес-проекту.

Вперше буде офіційно впроваджена редакційна політика як нормативний документ, і кожен журналіст буде знати, на яких засадах він працює. Тому що редакційною політикою можна визначити фактично все. Якщо ми є канал, який буде пропагувати певну політичну силу, це можна прописати в редакційній політиці. І тоді вже справа журналіста: погодитися з цим, чи ні. Якщо журналіст зголошується на пропаганду певних цінностей, значить, у нього є така позиція. Якщо ж ми робимо редакційну політику безвідносною до політичних партій, об’єктивною і зваженою, то журналіст, підписуючи таку редполітику, погоджується саме на такі правила гри. На ці ж правила гри погоджується і власник, і топ-менеджмент.

До цього редполітика була лише в головах у власників ЗМІ, менеджменту цих ЗМІ, і вони могли її змінювати із будь-якою частотою: вранці одна, увечері - інша. Редакційна політика на нашому телеканалі яка буде прописаною - це правила гри для всіх, і при порушенні правил кожен може апелювати до підписаного документу.

- Чи легко було втілити цю ідею на стадії переконання власника в тому, що насправді назріла необхідність у подібних документах?



Р.С.: Впровадження ідеї з чітко прописаною редполітикою було важким процесом, але щоб ми когось примушували на щось... або нас примушували... Такого, звичайно, не було. Я б назвав це спільним рухом назустріч один одному. Це прагнення обох сторін говорити однією мовою про зрозумілі речі і мати спільні погляди - це дуже важливо.

А.Ш.: Якщо говорити про наші трудові домовленості з “ЕІ”, то із самого початку переговорів ми сиділи-планували, і зразу ж ця ідея (про засади редполітики - М.К.) була озвучена й відразу охоче сприйнята.

Р.С.: Це навіть не ідея. Адже нам були пропозиції з різних, не будемо називати, джерел, почати роботу десь. Та постійно називалися певні умови, за яких можливо починати роботу. Важко говорити про прийнятність цих умов. Натомість тут наявна і прозора редакційна політика, і прозора зарплата, і ще низка умов.

- Чи існують принципи тієї ж редакційної політики в інших відомих вам ЗМІ, які просто не оформлені в окремий документ?



Р.С: Щодо інших місць, то є певні засади редакційної політики у вигляді якихось настанов, скажімо, на Громадському радіо.

Якщо попитати людей з інших каналів, то ніхто не знає, якою є офіційна редакційна політика телекомпаній. Якщо говорити про “Інтер”, то всі знають, що там є вплив СДПУ(о), якщо про СТБ або ICTV, то ні для кого не секрет, що там є вплив Пінчука. Але наскільки всі убезпечені від того, що настрої тієї людини, яка впливає на інформаційну політику каналу, не зміняться завтра? Тут ніхто не застрахований. Тобто журналісти виступають заручниками цієї ситуації або просто виконавцями певної, здебільшого політичної волі. Тим більше у критичних ситуаціях. Тому що зараз нібито є таке послаблення на телеканалах, знову повертається певна „свобода слова” в певних межах, коли „це можна, а от це не можна”. Але всі чітко знають, чого за будь-яких обствин точно не можна. Наприклад, згадувати певних осіб, або якщо й згадувати, то тоді тільки в негативному контексті...

- Наскільки успішно йде формування команди журналістів на „ЕІ” та НБМ?



А.Ш.: - Є два моменти. Справді, інтерес до каналу величезний. Кожен день, як мінімум, кілька зустрічей, розмов, кілька резюме охочих у нас працювати, які надходять до нашого комп’ютера. Є маса людей, які б хотіли долучитися до цієї справи. Думаю, дуже сильний фактор - спільні цінності. З іншого боку, канал не має стати притулком для ображених. Тому що ми плануємо робити дуже якісний продукт, комерційно успішний - і це дуже сильний критерій, під кутом якого ми дивимось на людей.

- Чим вирізнятимуться новини на вашому каналі?



А.Ш.: Вони будуть максимально збалансованими. Глядач дуже швидко відчує цю збалансованість. Він пригадає призабуте щастя, коли ти просто нормально чуєш різні точки зору, наприклад, з приводу якогось конфлікту. Робитимемо ставку на прямі ефіри і розмовні студії. З понеділка (від сьогодні, 26 травня) запускаємо нову програму “Час” - наш вечірній випуск новин, який буде виходити на телеканалах “НБМ” і “Експрес-інформ” о 21-15 з двома ведучими (Андрієм Шевченком і Романом Скрипіним - М.К.). Ведучі працюватимуть по черзі, та із щоденним гостем у студії. Тобто, ми будемо повертати на телебачення гостей у прямому ефірі, які дуже швидко повилітали з новинних програм торік, під час політичної кризи, яка спричинила зневіру журналістів у фахових стандартах. Повернемо розмовні студії, класне живе спілкування.

Відрізнятимуться наші новини і манерою подачі: вони будуть дуже прості і зрозумілі для людей. Новим рішенням ми відмовилися від левової частки паркету, „гарячих урядових” ліній, „лівих” прес-конференцій. Це дуже сильно розв’язує руки і провітрює голову. Думаю, „картинка” нашого продукту за цим показником також буде серйозно відрізнятися.

Є ще технологічні придумки, які зараз не дуже хотілося б розкривати. Але було б не погано „просунути” також технологію виробництва: організацію ньюз-руму, монтаж, технічне забезпечення, графіку...

- Наскільки це буде столичний канал? І чи маєте ви намір ретельно висвітлювати життя регіонів з огляду на те, що ваші новини виходитимуть і для цієї аудиторії?



А.Ш.: - Ми виходимо на мультирежимний канал, який займатиметься і ефірним мовленням, і кабельним. Звісно, буде „перегонка” сюжетів з регіонів. У нас взагалі ідея наступна: створити такі новини, заради яких людина справді була б готова витратити 15 хвилин свого життя. З регіонального питання - у нас є певна перевага, адже нашим партнерами є радіомережа “Радіо Ніко-ФМ”, яка має своїх кореспондентів у багатьох містах. До того ж у радіомережі хороша, здорова інформаційна служба. Думаю, можна співпрацювати.

Р.С.: Канал на сьогоднішній день є малий - що “ЕІ”, що мережа “НБМ” - бо це є регіональні канали, і на це треба зважати. Їх реально відносять до третьої групи каналів. Багато знайомих питають: вам не страшно, що ви прийшли сюди з каналів другої групи, вас не засмучує, що це безперспективно?

Я вважаю, що попри все, тут набагато комфортніше працювати, тому що розв’язані руки, є повне розуміння того, що відбувається, і дуже великий простір для маневру і творчості. Не доводиться узгоджувати багато дрібних питань, починаючи від того, кого запрошувати, кого ні... У нас немає табуйованих осіб. І закінчуючи адміністративними проблемами. Це ж величезний потенціал для реалізації. Щодня їдеш на роботу і відчуваєш, що ти працюєш на нормальних умовах, з нормальними, адекватними людьми, які саме так з тобою бачать спільне майбутнє - і це дуже сильна штука.

- Якою формуєте інформаційну стратегію?



Р.С.: Канал не буде інформаційною зброєю, а буде засобом донесення інформації. Якщо це зброя, то перші потерпають журналісти. Навіщо підставляти людей, які не мають бізнес-інтересів?!

А.Ш.: Зараз у нас є сітка: п’ять випусків новин, з них чотири - оригінальних: 8-15, 13-15, 19-15, 21-15 і нічний повтор останнього випуску. Сітка, очевидно, буде змінюватися, напевніше, з нового сезону.

- Ви вже плануєте, яким чином висвітлюватимете майбутню передвиборчу камапнію?

А.Ш.: За формою - поки що настільки далеко не заглядали, а за суттю і змістом - я бачу, що ми покажемо країні приклад дуже збалансованого, чесного висвітлення виборів - ту розкіш, яку насправді Україна втратила багато років тому.

- Чому, на ваш погляд, цього не роблять інші?



А.Ш.: Думаю, що дуже мало журналістів по-справжньому намагалися домовитися про правила гри на березі до того, як стрибнути у воду. Дуже часто журналісти просто покладалися на добру волю власника, на те, що не буде якихось серйозних випробувань. Після того працювала тактика “ноги у дверях”: коли в щілинку ти даєш вставити ногу, дуже важко потім ці двері закрити повністю. У купі банальних, дрібних ситуацій очевидно, що саме журналісти були тими людьми, які не наполягали про домовленість щодо якихось правил...

ДОВІДКА „Детектор медіа”:



Учасниками медіа-проекту виступають: Петро Порошенко - народний депутат (фракція "Наша Україна"), почесний президент "Укрпромінвест"; Владислав Лясовський - директор ТРК "Експрес-інформ"; Андрій Шевченко - шеф-редактор новин ТРК "Експрес-інформ"; Іван Адамчук - директор ТРК "НБМ"; Роман Скрипін - голова громадської організації "Фонд медіа ініціатив". Згідно з політичною угодою про взаєморозуміння, яка буде найближчим часом підписана, учасниками проекту визнаються Засади редакційної політики - як основа для виробництва інформаційних програм. Політичні принципи угоди поки що не розголошуються – „ТК” має обіцянку безпосередніх фігурантів процесу на інформацію щодо цього одразу після підписання угоди.

Що ж до засад власне інформаційної політики, то вони розроблені на базі подібних рекомендацій британської телерадіомовної корпорації ВВС та адаптовані під українські реалії. Крім того, вони розроблені та впроваджуються з метою належної підготовки авторів та редакторів програм до взяття на себе певних ризиків, не виходячі при цьому за межі тих норм, на які спирається репутація інформаційної служби “НБМ” і “Експрес-інформу” як чесних та неупереджених новин.

У частині “Неупередженість. Персоналії”, яка закладена до згаданих засад, зазначено, що питання для гостей студії мають бути гострими як для представників влади, так і опозиції. Адже ці люди є публічними і мають пам’ятати, що все залежить не від питання, поставленого журналістом й тим більше не від узгодження питань до запису чи ефіру, а від їхніх відповідей та спроможності адекватно відповідати на питання.

“НБМ”

Історія ТРК

“НБМ” - це перша мережева телерадіокомпанія в західній Україні, що була заснована у 1995 року у м. Чернівці. Основними напрямками діяльності компанії на той час був регіональний телеканал “НБМ” та західноукраїнська радіомережа “Ніко FM”. Із серпня 2002 року телеканал веде мовлення з м. Київ. На 1 грудня 2002 року аудиторія “НБМ” складала близько 8 млн. глядачів.

Програмний продукт

Ідея, з якою телеканал “НБМ” працює для свого глядача, орієнтована на коло широкої сімейної аудиторії. Це канал, який відгороджує дітей від засилля насильства та порнографії.

Стрижнем каналу є інформаційно-розважальні блоки, які мають місце у прямому ефірі від початку і до кінця щоденних трансляцій і побудовані за комплексним принципом, тобто в різні часові проміжки їх тематика спрямована на чітко визначену цільову аудиторію.

Кожна передача (художній фільм, новини, публіцистична програма, мультсеріал, музичне шоу тощо) претендує на логічне продовження попередньої, що дозволяє сформувати цілісний шістнадцятигодинний ефір.

Розвиток мережі

На сьогодні телеканал “НБМ” транслюється в ефірному мовленні в 12 облястях України, уже отримана ліцензія на вихід в ефір в м. Сімферополі. У Києві на 46 каналі ТВК виходить телеканал “Експерс-інформ” з трансляцією творчого програмного продукту телеканалу “НБМ”. У кабельних мережах Києва спільний проект двох телеканалів дивляться абоненти мереж: “Воля-кабель”, “Уктелебуд”, “Вінсет”, “Віка ТВ”. По Україні телеканал “НБМ” транслюється у кабельних мережах міст Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Лисичанськ, Кривий Ріг, Суми, Луцьк, Хмельницький, Чернігів, Полтава, Житомир, Одеса, Судак, Феодосія тощо. Завдяки тому, що телеканал “НБМ” веде мовлення через супутник AMOS-1, нашими глядачами є також країни близького зарубіжжя та Західної Європи.

“Експрес-інформ”



Історія створення:

ТРК “Експрес-інформ” працює протягом 10 років у сфері засобів масової інформації, починаючи з економічних новин, які виходили двічі на день. Оперативні новини та аналітична інформація розраховані переважно на вищий адміністративний персонал і управлінців усіх форм власності.

Економічна інформація була настільки нагальною, що з’явилась ідея створення телерадіокомпанії, і в 1998 році телевізійна студія “Експрес-інформ” набула цього статусу.

На всеукраїнський екран “ЕІ” вийшов з лютого 2001 року. З 2003 року п’ять разів на день у прямому ефірі в мережі ТРК “НБМ” виходять інформаційні блоки ТРК “Експрес-інформ”.

Розвиток

Працюючи над створенням телевізійних новин, колектив молодої ТРК набував досвіду та розширював мережу свого мовлення й формат пропонованих новин. До виключно економічних тем додалися суспільно-політичні, а також огляд преси, анонси подій дня, новини законодавства, статистики, фінансів, фондового і товарних ринків.

Читайте також:

Повернення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду