Повернення

26 Травня 2003
1022

Повернення

1022
У цьому матеріалі півтисячі слів. Це погана стаття - тут немає ні новин, ні аналізу. Це оголошення: Ми повертаємо країну собі. Це оголошення: МИ ПОВЕРТАЄМО КРАЇНУ СОБІ.
Повернення
… Уже допивали чай, і хотілося посперечатися, і хтось став доводити, як недобре достойним українським письменникам брати шевченківську премію з рук негідного глави держави. Сильні аргументи: не можна згинатися перед тим, кого зневажаєш (навіть з дулею в кишені), не можна ковтати гачок хитрої влади, треба пам'ятати про відповідальність – одним словом, або премія, або честь. Красива, струнка логіка, гідна оплесків, жирного шрифту в підручниках історії, – логіка, яка … вбиває цю країну.

Вся наша свіжа історія – суцільний відступ. Іноді здається, ми поділили країну на НАС, бездоганних, і на НИХ, підлих, з однією метою: щоб НАМ було кому програвати - з насолодою, красиво, картинно.

МИ віддали ЇМ кабінети, портфелі, мандати і суди.

МИ поступилися ЇМ газопроводами, заводами і залізницями.

МИ сплавили ЇМ журналістику, телебачення, музичні фестивалі і навіть футбол.

Сьогодні МИ готові віддати ЇМ і ЇХНЬОМУ Президенту шевченківську премію. Завтра МИ відмовимося від “Ще не вмерла...”, тому що ВОНИ встають під неї.

Як часто, коли постає вибір між кимось з НАС, і кимось з НИХ, МИ просто відступаємо: краще не вимазуватися, чужа гра, ще не час!.. І з яким захватом МИ підтримуємо НАШИХ “переможців”. МИ носимо на руках тих, хто залишив роботу, відмовився від нагороди, або віддав посаду – пишаємося ними і ставимо їх у приклад один одному. Красива, могутня, витончена стратегія – і абсолютно самовбивча. Дикий результат: МИ без бою віддали країну ЇМ. Ми просто тікаємо від неї – відсиджуємося за кордоном, у внутрішній еміграції, у несвоїй роботі - скиглимо і чекаємо.

Пора стати собою – сильними і справжніми. Це у НИХ повинні мокріти долоні, коли ВОНИ будуть вручати НАМ премії, це ВОНИ повинні думати про те, як дивитися НАМ в очі, як ВОНИ почуватимуться поруч з НАМИ і що ВОНИ можуть від НАС почути. І нехай ВОНИ сперечаються поміж собою про колабораціонізм і про ціну компромісів з НАМИ. Для НАС усе зрозуміло: ми просто повертаємо цю країну собі.

Все це, як у дзеркалі, - у журналістиці. Тут похмурий пейзаж: згвалтоване телебачення, німе радіо, роздроблені газети, слизький інтернет. Жодних ілюзій: ринок оформився, стає прибутковим і навряд чи зміниться навіть після президентських виборів.

Але у цій видимій безвиході – величезний оптимізм. Раніше ми знаходили купу відмазок – мовляв, дочекаємося виборів, почекаємо поки виросте нове покоління, поки ВОНИ “перебісяться”. Тепер рішення очевидне: чекати безглуздо – пора діяти. Це як у вирі – ноги вже намацали дно, пора відштовхуватися вгору.

За останні місяці журналістика згадала призабуте відчуття перемоги: парламентські слухання, профспілка, закон про цензуру і навіть рідкісне почуття солідарності, як це було з демаршем у Генпрокуратурі. Усе це здобуто нелегко, але впевнено – знайшлися можливості, а коло партнерів виявилося набагато ширшим, ніж здавалося.

Саме час нарощувати оберти. Законодавство, безалаберні кримінальні справи проти журналістів, суспільне телебачення – усе це може стати нашими новими перемогами. Досвід сміливців уже показує, що вільні медіа можливі у кожному із секторів ринку, і, є надія, найближчі тижні принесуть нові потужні приклади.

Ми знаходимо місце для мізинця, ставимо туди ступню, працюємо, якщо потрібно, ліктями і розширюємо простір свободи. Ми не мріємо і не будуємо схеми – ми діємо. Ми не боремося – ми доносимо наші цінності і втягуємо інших у нашу гру. Невідкладно.

Це не гра проти влади і не гра за опозицію. Це не війна. Це не донкіхотство. Це просто повернення країни собі.

Зрештою, це єдиний шлях покінчити з дурним розподілом на НАС і на НИХ. Гра, у якій виграють усі.

Читайте також:

Дорогий Андрію!

В колі вічного повернення?

Реванш аутсайдерів

Ми не повертаємося, бо й так тут живемо. Слідами дискусії Шевченка-Бондаря-Бондаренка

Маніфест Андрія Шевченко "Повернення"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
голова Київської незалежної медіа-профспілки, для „Детектор медіа” і УП,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1022
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду