«Я вас почув»

15 Червня 2010
32655

«Я вас почув»

32655
Валерій Хорошковський зустрівся з активістами руху «Стоп цензурі!», але заперечив наявність зовнішнього політичного тиску на власників телеканалів
«Я вас почув»

Голова Служби безпеки України категорично заперечив наявність зовнішнього  політичного тиску на власників і топ-менеджерів  телеканалів та єдиного центру, з якого координується інформаційна політика ЗМІ. Він також  відкинув  інформацію про начебто проведення  зустрічей на Банковій та в Кабміні з топ-менеджерами ЗМІ, включаючи державні медіа, де чиновники  «підказують»,  із якими акцентами варто подавати інформацію. Про це йшлося під час зустрічі учасників руху «Стоп цензурі!»  з Валерієм Хорошковським в офісі СБУ.

 

Водночас пан Хорошковський не заперечив факту консультування російськими політтехнологами  державних діячів України, практично ухилившись від відповіді на запитання журналістів щодо цього. Однак він визнав факт консультування Ігорем Шуваловим телеканалу «Інтер», пообіцявши перевірити наявність офіційного статусу та працевлашутваня  відомого російського політконсультанта.

 

«Я не буду заперечувати, що Шувалов - обдарований аналітик і консультант, і його приваблює канал "Інтер"», - сказав Хорошковський.  



На репліку журналіста Романа Скрипіна, що він не знайомий із Шуваловим, Хорошковський порадив: «Спробуйте, вам всім буде корисно. Він достатньо професійна людина».



Нагадаємо, що зустріч журналістів та медіа-експертів  із Головою служби СБУ відбувалася за його ініціативою на виконання доручення президента Віктора Януковича. Рух  «Стоп цензурі!» представляли 10 активістів - представники телеканалів Перший національний, «1+1», СТБ, ТВi та 5-го - відповідно,  Ігор Кримов, Сергій Кудімов, Наталія Соколенко, Роман Скрипін та Роман Чайка, а також журналісти Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Наталія Лигачова, Вікторія Сюмар та медіаюрист Тарас Шевченко.

 

Розмова тривала майже 2 години.

 

Насамперед учасники заявили про те, що в них викликає подив  доручення президента саме голові СБУ, адже перевірка фактів цензури, які було викладено в заяві руху та відкритих листах журналістів  каналів «1+1» та СТБ,  не належить до компетенції СБУ. На що Хорошковський повідомив, що у сфері компетенції  СБУ є питання інформаційної безпеки. Під час дискусії про те, що саме належить у випадку протестів журналістів проти цензури до сфери інформаційної безпеки (до речі, поняття, якого немає в законодавстві демократичних країн),  учасники зустрічі дійшли згоди, що СБУ може займатися питаннями забезпечення охорони журналістів від посягань на їхнє життя та перешкоджання їхній професійній діяльності.

 

Учасники розмови пригадали голові СБУ його репліку щодо того, що «Стоп цензурі!» є політичною технологією «дестабілізаційних сил», і попросили або навести докази, або вибачитися. На це пан Хорошковський відповів,  що він залишається при своїй думці, що  «есть люди, которые искренне верят в наличие цензуры и борются с этим. Есть люди, которые это подхватывают. А есть и люди, которые это используют». Але запевнив, що серед присутніх у «цьому кабінеті» немає ані заангажнованих, ані куплених.

 

Від журналістів прозвучала вимога розслідувати свіжі конфлікти, зокрема сьогоднішній конфлікт із журналістом СТБ Андрушком, ситуацію зі стеженням за представниками ТВі, а також із надсиланням фальшивих листів від газети «Дзеркало тижня». Голова СБУ запевнив, що  до стеження за співробітниками ТВі СБУ не має відношення, але пообіцяв розібратися в можливій причетності до цього приватних охоронних фірм. Щодо конфлікту за участю Андрушка - Хорошвковський ввважає, що журналіст має зробити подання у Генпрокуратуру. А от розслідувати, від кого можуть надходити фальшивки від імені «Дзеркала тижня», пообіцяв силами власного відомства.

 

Під час зустрічі голова СБУ також  пообіцяв «надіслати могутній сигнал» співробітникам СБУ щодо неприпустимості проведення ними профілактичних бесід із журналістами та громадськими діячами. Також він узявся доповісти президенту про необхідність указу, в якому б ішлося про обов'язок для чиновників усіх рангів оперативно і конструктивно реагувати на інформаційні запити ЗМІ: «Я донесу до президента. Думаю буде видано розпорядчий документ, і в разі ігнорування (журналістських запитів) чиновників будуть звільняти з посад».

 

Хорошковський не зміг заперечити фактів, названих учасниками руху «Стоп цензурі!» щодо помітного погіршення якості теленовин, замовчування телеканалами важливої інформації, відсутності критики влади тощо. Водночас він наголосив, що, на його думку, ідеться передовсім про відносини власників та редакційних колективів.

 

Серед факторів вирішення проблеми цензури, яка камуфлюється під редакційну політику,  голова СБУ та власник телеканалів групи «Інтер»  бачить перш за все створення суспільного мовлення, прийняття законодавчих норм щодо прозорості медіавласності, а також зміни у законодавстві в частині неможливості позбавлення ліцензії телеканалів.      

 

На думку більшості  учасників зустрічі з боку руху «Стоп цензурі!»,  за результатами бесіди з головою СБУ владою, можливо, буде здійснено деякі кроки у вирішенні деяких конкретних проблем  українських медіа.

 

Зі свого боку, журналістами під час зустрічі також було заявлено про розуміння власної відповідальності за розвиток інструментів саморегуляції медіасфери.

 

Водночас учасники руху не приховують, що вони не чекають від влади системних кроків щодо припинення кулуарного політичного тиску на ЗМІ. 

 

Втім, у кінці розмови Валерій Хорошковський на всі закиди активістів «Стоп цензурі!» сказав: «Я вас почув».

 

Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права:  

 

- Ми намагалися донести до Хорошковського декілька позицій. 

 

По-перше, ми хотіли заручитися підтримкою Служби безпеки України в контексті  проекту закону «Про доступ до публічної інформації», який напрацьований спільно з громадськими організаціями, в тому числі з Інститутом медіа права, і на наступному тижні має ставитися на голосування у Верховній Раді. Ми хотіли, щоб Служба безпеки не виступала проти цього закону як на етапі прийняття у Верховній Раді, так і на етапі підписання президентом. І в цілому Хорошковський сказав, що він знає про це питання і вони позитивно ставляться до такого прохання і підтримають його. 

 

По-друге, ми від Інституту медіа права підняли питання про те, що Служба безпеки, за чинним законодавством про боротьбу з корупцією, уповноважена розглядати скарги про ненадання інформації (оскільки, за законом, це є корупційне діяння) і має складати адміністративні протоколи. Ми просили системного підходу, підвищення рівня уваги до цього питання. Оскільки і з нашого досвіду, і з досвіду, наприклад, Харківської правозахисної групи СБУ, як правило, відмовляє в складанні протоколів без жодних змістовних пояснень. Як ми вважаємо, із цими питаннями не налаштована системна робота. Як приклад ми передали відмови порушувати питання про корупцію по трьох запитах. 

 

Журналісти просили забезпечити серйозний розгляд запитів іншими органами державної влади, хоча тут є питання, наскільки це компетенція СБУ.

 

По-третє, журналісти проговорили з головою СБУ практику, коли працівники СБУ  проводять профілактичні бесіди з громадськими активістами, з людьми, які організовують масові заходи. І голова СБУ сказав, що він взагалі сумнівається, що це робили представники СБУ. Він запевнив, що таких вказівок не давав і готовий на найближчій їхній внутрішній нараді поставити питання, що така практика абсолютно неприйнятна. 

 

Також ми в цілому намагалися зрозуміти, в  чому є, а в чому немає компетенції  СБУ; чи повинна СБУ розглядати якісь  питання тільки тому, що їх доручив  президент, чи все-таки для цього має бути компетенція відповідно до закону; що таке інформаційна безпека, за яку відповідає СБУ, і що входить у це поняття.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32655
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
5064 дн. тому
micka,я украинец до мозга кости- на -ушенко окончание.Меня поражает Ваша тупость в оценке личности. В.Хорошковского я ,практически не знал,но когда послушал его в грязных разборках и то как он "мочил" своих оппонентов--зауважал его. Это действительно умный,толерантный,прекрасно ориетирующийся во всех вопросах жизни страны человек и я понял что он на любом месте будет полезен. Петя "РОШЕ" пришел выпивши (отмечал день рождения отца) и здури попытался делать ему упреки за совмещение бизнеса с СБУ--получил от Хорошковского хороший "кляп",после которого срочно ретировался. А то что"крашанка"-это лучше чем грязный Луцик. И есть у ТВ правило--перед камерой наводят"марафет".Это нормально. Миллитаристские замашки--ваша слабость. Я с проивниками росправляюсь с помощью ДУСТА.
micka
5065 дн. тому
2atos: если б я был нациком, я бы давно уже взял автомат и очищал бы нацию от неукраинцев. но я этого не делаю и потому вы живы. так что полегче с ярлыками - вы так доведете кого хочешь, все станут нациками.
читатель
5065 дн. тому
Все коменты пишут Княжицкий,Лясовский и Ко.Воры в вышеванках,сушите сухари...
Слуховой аппарат
5065 дн. тому
Якщо "почув", тоді збирай речі і йди геть. Назавжди. У небуття.
Аля
5065 дн. тому
Цікавий прецедент! "Стоп цензурі" молодці.
atos
5066 дн. тому
micka--циник,нацик. Мне не нравится "изложение" встречи ОДНОЙ стороной ,к которой я потерял доверие. Ее КЛИЧ-своих не трогать-говорит о том что журналюги "каста неприкасаемых". Они могут всех "мочить" в хвост игриву,а их не тронь. Нет ув. г-жаЛигачева среди Вас не менше продажных и коррумпированных дельцов. Поэтому этот небольшой отчет о встрече -пустой звук. Почему не было прямого эфира??? Я видел В.Хорошковского у Шустера и просмотрел отчет о встрече "ГИГАНТОВ"журналистики с В.Хорошковским и,грубо говоря, балдел от удовольствия,как он их "мочил". Вот в даких откровенных встречах можно определить кто есть кто. Думаю с ЭТОГО РОЯ- "СТОП ЦЕНЗУРИ" журналистика получила ДЫРУ ОТ БУБЛИКА. Просто,решили попиариться, "хотели как пучше , получили как всегда".
micka
5066 дн. тому
если бы папики не пригрели, эта эсбэушная необразованная крашанка так и сидела бы со своим убогим мерксом на бобах. ничтожество в бизнесе еще то. почему-то билл гейтс не идет в сенаторы или главой цру))) правда же - смешно! а оно даже не понимает, почему смешно.
Сергій_Трегубенко
5066 дн. тому
Мої пропозиції були викладені тут http://politiko.com.ua/blogpost34084 . Прочитав цей звіт і думаю, за кого стояли журналісти, за все суспільство,чи за себе? Мустафа Найем та Сергей Лещенко http://www.pravda.com.ua/articles/2010/06/15/5140217/ якось більш за всіх вели мову. І що далі? Рух "СТОП ЦЕНЗУРІ!" трансформується у постійно діячу систему протидії інформаційним злочинам, чи розчиниться там же, де зникли ростки всього здорового і Україні?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду