Віктор Шлінчак: „Прогинатися сьогодні для мене є неприпустимим”.

26 Вересня 2002
1325
26 Вересня 2002
20:24

Віктор Шлінчак: „Прогинатися сьогодні для мене є неприпустимим”.

1325
Після заяви політичного оглядача газети „Сегодня” Віктора Шлінчака про своє звільнення через цензуру, „Детектор медіа” поставила колезі кілька запитань.
Віктор Шлінчак: „Прогинатися сьогодні для мене є неприпустимим”.
- Останні події, що розгортаються в газеті „Сегодня”, набувають широкого резонансу: за тиждень - два звільнення. Є що обговорювати й аналізувати. Чи стала сьогодні вам зрозумілішою причина звільнення головного редактора Олега Нипадимка? Якісь глибші причини, аніж ті, які вийшли на широкий загал?

- Я абсолютно не маю ніяких підстав стверджувати, що щось прояснилося з того часу, як Нипадимку було звільнено. Більше того, мені здається, що все заплуталося в кілька разів більше. Тобто після звільнення редактора ніхто з засновників газети не висловив якогось конкретного побажання, що б вони хотіли бачити в редакційній політиці. Наше вище топ-керівництво, звичайно, охоплене якимось переляком, це зрозуміло. Тому воно намагається перестраховуватися. Але ці перестрахування можуть призвести до того, що газета втратить той свій стержень, на який вона раніше спиралася: забезпечувати якомога більш об’єктивне висвітлення усіх політичних подій.

- Чи пов’язуєте ви це з останніми політичними подіями в країні, з виступами опозиції 16 числа і 24-го? Чи, можливо, це почало даватися в знаки раніше?

- Я думаю, що все почалося раніше. Наприклад, ще до цих всіх акцій мені і головному редакторові настійливо пропонували зняти зі шпальт газети рубрику „Чутки” , яка поступово набирала суспільного розголосу. Ми не пішли на це, і рубрика продовжувала друкуватися. По-друге, наскільки мені відомо, були телефонні дзвінки від певних політиків, що вони б не хотіли побачити те чи інше інтерв”ю або ж певні висловлювання і т.д.

Однак саме така концепція газети ”Сегодня”, яку ми мали до звільнення Нипадимки, а саме: надавати максимальну можливість для висвітлення своєї точки зору всім політичним силам, спрацювала на нашу репутацію. Як продемонстрували останні вибори до парламенту, і це підтверджується даними кількох моніторингів, газету не можна було спіймати на підіграваннях певним політичним силам. Хоча, зрозуміло, ті, хто має стосунок до наших засновників, можливо, й хотіли би цього. Але повторюю, ніяких претензій до нас протягом всього цього часу публічно не висловлювалося.

- Чи вписуються згадані вами дзвінки політиків в розмову про „темники”, котрі зараз обговорюються не лише журналістами, але й громадськістю?

- Газета „Сегодня” не належить тим політичним силам, які асоціюються з АП.

- Ви маєте на увазі, що сценарії темників з Банкової на вас не поширювалися?

- Ні , але в мене є побоювання, що найближчим часом це буде надолужено.

- Тобто, якщо прийдуть на ключові посади в газеті нові редактори, то ...

- Я просто цієї ситуації не можу виключити.

Якщо ви помітили, ми намагалися не писати про те, що у нас відбулося. Нам дуже не хотілося, аби все це якимось чином позначилось на наших читачах. Коли йшов з роботи Нипадимка, він попросив журналістів працювати, і, якщо вдасться, не гірше, ніж ми це робили завжди.

- Все ж ви прийняли рішення також з газети піти. Вас підштовхнули – наприклад, дехто зараз каже, що цим, начебто, займається зараз Микола Томенко - чи це було самостійне рішення?

- Цілком самостійне. Впродовж останнього тижня я побачив, по-перше, що три матеріали, написаних мною, забраковано. Вони на шпальти не пішли. Один з них, наприклад, був про ЗМІ, зокрема, про теленовини. Хоча, я переконаний, що чогось особливого, якоїсь крамоли, окрім того, що нині обговорюють усі, там не було.

- А раніше таке з вашими матеріалами траплялося?

- Я в газеті вже 4 роки, 3 з них -- на посаді керівника відділу політики. Надто гострі матеріали підписував Нипадимка . Але ніколи не було такого страху, як зараз. Якщо раніше Нипадимка міг дозволяти якісь „вольности”, тобто давати на шпальтах об’єктивну інформацію або полярні погляди, то зараз я цього робити не можу.

- Який вихід з цієї непевності, страху? Що далі? Які плани?

- Якщо я скажу, що треба боротися, то це прозвучить банально. Треба шукати вихід із ситуації. Один мій добрий знайомий написав у себе на стіні: „В цій країні жити не можна”. Я хочу довести, що в цій країні жити можна.

-Цікаво, що коли з журналістами розмовляти приватно, то кожен міркує приблизно так само. Але...

- У наших журналістів зовсім немає солідарності. І подібний страх, що охоплює керівництво нашої газети, спостерігається і в інших виданнях., в тому числі й на нижчому рівні, бо журналістів просто позбавлено права вибору.

- А як ви ставитеся до ініціативи Миколи Томенка про створення Ради із захисту журналістів? Ви вірите в те, що це може спрацювати?

- Мені здається що знову будуть товкти воду в ступі.. У нас уже стільки всього було: і спілка журналістів, і Хартія 4; тепер ще й ця ініціатива. Я особисто в неї дуже мало вірю.Насправді для об’єднання потрібно шукати сильні особистості.

- А такі серед журналістів є?

- Звичайно! Якраз дефіциту в таких людях немає.

- Чого ж тоді бракує для консолідації зусиль?

- Для прикладу, я можу зустрічатися із бізнесменами і сказати: „Класно було б відкрити нове незалежне видання.” Вони кажуть: „Класно!” Починаємо втілювати ідею в життя. Через півроку на цих бізнесменів починає наїжджати податкова і т.д, т.п. Журналістам знову ставлять рамки, за які вони вийти не можуть. В свідомості журналістів, які зараз є залежними, є розуміння, що потрібно зараз піднімати незалежну пресу. Але ж робити це треба на якихось економічних засадах.

- Вчора у величезних метрополіях Європи – в Лондоні й Парижі - завмерло метро, бо всі співробітники оголосили загальний страйк. Чи можливе щось подібне серед українських журналістів: в один день не видати газети і не вийти в ефір?

- Я думаю, що зараз немає абсолютно таких умов, бо немає корпоративної солідарності. Через те я і не вірю, що новостворені спілки будуть діяти.

- І останнє запитання: чи не є те, що коїться цими днями в газеті „Сегодня”, гучні звільнення Нипадимки і вас, прикладом певної кон’юнктури або власного піару?

- Це не лише ситуація в газеті „Сегодня”. Щодо цензури - проаналізуйте інші видання. Проаналізуйте телеканали. Є люди, яким такий стан справ вже набрид А є такі, що в силу різних обставин змушені його терпіти, тому що на них сім”ї, діти, тощо. Я - молодий, і думаю, що прогинатися сьогодні для мене є неприпустимим. Попереду все життя, і доведеться пояснювати своїм дітям, як я його прожив.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду